Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

ápr 14, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett - következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Az ember úgy szeretne már valami pozitívumról beszámolni, vidám nyilatkozatokkal megfűszerezve, mellé mosolygós Facebook-videót közzé tenni, és örülni a rijádi kadet és junior világbajnokságon történteknek. Ám egyelőre, a tőrözők versenyének zárónapján annyival kell megelégednünk, hogy a tavaly még Szemes Gergővel felálló, bronzérmes férfi csapat tavalyi legjobbja nélkül sem adta alább az ötödik helynél!

A Kanada elleni nyolc közé jutást ünnepli Bagdány Albert.

Az első fegyvernem okán ez volt a legjobb hír, amiről számot adhattunk a három nap alatt – köszönhetően a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia összeállítású válogatottnak. Csapatviadalon, ezeken a passzusokon ritkán emelünk ki egy-egy személyt, de most talán tegyünk kivételt az első éves junior Mattiával, aki valamennyi ellenféllel szemben pozitív mérleggel zárt, ami ritka teljesítmény. Pláne, egy ötödik helyen végző együttes esetében. Az Omán elleni bemelegítést követően a Kanadával szembeni nyolcaddöntő sem ígérkezett simának – nem is lett az… A meccs közepén éppen Rubin fordított egy látványosat, és utána már nem engedték ki a győzelmet a fiúk a kezükből (45:39). 

Budaházy Ambrus, Bagdány Albert, Rubin Mattia, Bálint Álmos.

A negyeddöntőben csak a világranglista alapján számítottunk esélyesebbnek a japánokkal szemben, lévén a távol-keletiek ritkán ruccannak át az európai, korosztályos Világkupa-versenyekre. Valójában bravúr lett volna a siker az egyéni aranyérmessel felálló riválissal szemben. Nem is jött össze, szinte végig vezetve nyert 45:29-re Japán. Az 5-8. helyért viszont kitettek magukért a fiúk. Az egyéniben remeklő briteket nagyon simán verték 45:27-re, és valójában Hongkong legyőzése sem jelentett problémát – 45:39. Így jött össze az ötödik pozíció, amelyért, ha lelkendezni nem is kell, de jár a gratuláció!

“Számunkra nem ér véget ezzel a szezon. A válogatott valamennyi tagja jövőre is junior lesz, fejlődünk kell tovább. A tengerentúliak nagyon erősek, nyáron is dolgozunk, hogy tovább csökkentsük a lemaradást. Kaptunk egy amerikai meghívást, egy hétig versenyezhetünk egyfolytában az ottaniakkal a nyári bajnokság keretein belül, és a szövetség is segített abban, hogy ki tudjuk használni ezt a lehetőséget. Azon leszünk, hogy a következő szezonban az eredményeinkkel köszönjük meg mindezt.” – nyilatkozta Mazza Lorenzo, a korosztály válogatott edzője. 

Kalocsai Luca, Polonyi Petra, Wolf Eszter, Kollár Anna.

Sajnos, női tőrben nem sikerült a javítás az egyéni verseny után. Hollandia kötelező legyőzése sem volt annyira egyszerű (45:37), majd ezt követően Hongkong jött a nyolcaddöntőben. Kicsit “kettészakadt” a nagyon fontos meccsre a Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter összeállítású válogatott. Eszter és Petra szépen teljesített, így nem nehéz kitalálni, kik fogtak ki gyengébb napot… Mindennek a vége egy fájó, 40:45-ös vereség volt, így jöhetett a sosem kellemes folytatás a 9-16. helyért. Ami ugyancsak nem volt leányálom a hölgyeknek. Csehország 45:27-es legyőzése után ugyanis újabb két ázsiai rivális, Szingapúr, majd Kína következett, és előbb 41:45-re, utóbb 33-45-re kapott ki a csapat, amely ezzel a 12. helyen végzett. 

Bízzunk abban, hogy hétfőtől új időszak kezdődik a magyarok számára a rijádi korosztályos világbajnokságon, következnek ugyanis a párbajtőrözők, majd a kardozók. Előbbiek junior válogatottja meg is érkezett, igaz, nem a legegyszerűbb módon… Bécsből repültek volna Szaúd-Arábiába, ám a túlkönyvelt járatra nem fértek fel, így visszabuszoztak Budapestre, miközben az iroda megtalálta a jegyek módosításának lehetőségét. Így aztán közel 23 órás út után, valamikor vasárnap hajnalban pihenhettek le. Ugyanakkor vegyük ezt jó előjelnek! Sportágunkban többször is a hasonló esetek sülnek el a legjobban, legyen ez így most is!

A rijádi világbajnokság hétfőn a junior párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Rijád. 

Junior férfi tőrcsapat, 37 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Omán 45:19 (Bagdány +13, Bálint +8, Rubin +3, Budaházy +2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:39 (Rubin +8, Bagdány +1, Bálint -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Japán 29:45 (Rubin +1, Bagdány -8, Bálint -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:27 (Bagdány +8, Bálint +5, Rubin +5). 

Az 5. helyért: Magyarország-Hongkong 45:39 (Rubin +6, Bagdány +3, Budaházy -3).

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Olaszország, 3. Japán, …5. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia).

Junior női tőrcsapat, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Hollandia 45:37 (Wolf +9, Polonyi +4, Kollár +2, Kalocsai -7).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Hongkong 40:45 (Wolf +5, Polonyi +5, Kalocsai -7, Kollár -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Csehország 45:27 (Wolf +9, Polonyi +6, Kalocsai +3).

A 9-12. helyért: Magyarország-Szingapúr 41:45 (Polonyi +1, Kalocsai -1, Wolf -2, Kollár -2).

A 11. helyért: Magyarország-Kína 33:45 (Polonyi -1, Kollár -1, Wolf -2, Kalocsai -8).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Japán, 3. Korea, …12. Magyarország (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Áron nyolcaddöntőig jutott

Szilágyi Áron sérülése után nyolcaddöntőig jutott a madridi férfi kard egyéni Világkupán. További két főtáblásunk nem került 32 közé.

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Élő eredmények

Közelgő események