Szilágyi Áron aranyérmes Athénban! – Kreiss Fanni is győzött!

Fantasztikus vívással védte meg tavalyi athéni Világkupa-elsőségét Szilágyi Áron. Olimpiai bajnokunk legszorosabb asszója a nap során 15:12 volt, és ezzel a Vk-szezon során másodszor léphetett a dobogó legfelső fokára a Vasas sportolója, Somlai Béla tanítványa. Legyőzte többek között a tavalyi világbajnok Resetnyikovot, a szintén egyéni vb-aranyérmes Limbachot, és a döntőben a márciusi budapesti GP-verseny koreai nyertesét, a csapatban olimpiai bajnok Kimet. Nagyszerűen szerepeltek a göppingeni nemzetközi versenyen női tőrözőink is, három magyar állhatott dobogóra, Kreiss Fanni aranyérmes lett, Varga Gabi és Lupkovics Dóra bronzérmet nyert. Gratulálunk!

Ez igen! Londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron második idei Világkupa-versenyét nyerte meg szombaton Athénban! Ráadásul meggyőző fölénnyel, és klasszis ellenfeleket legyőzve. De haladjunk időrendi sorrendben, a legjobb 64 között az öt magyarból három, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szatmári András egyaránt vereséget szenvedett. Kár mindháromért, igaz, valamennyi válogatott rendkívül szoros meccsen maradt alul riválisával szemben. 

 

Áron és Iliász Nikolász viszont egyaránt a nyolcaddöntőig jutott. Előbbi úgy, hogy második asszójában a korábbi világbajnok német Limbachot búcsúztatta, melynek jelentőségéről bajnokunk lentebb külön is nyilatkozik… Nikó pedig egy éles derbit végre a mi javunkra hozott, és ezzel a szezon során másodszor került a legjobb 16 közé. A továbblépés nem sikerült, Szilágyi Áront viszont nem lehetett megállítani!
 
aronsisakemeles[1]
 Szilágyi Áron a sisakját emeli, mi pedig előtte a kalapunkat, fantasztikus versenyzéssel lett Athénban aranyérmes!
 
Az elődöntőben a budapesti világbajnokot, az orosz Resetnyikovot győzte le magabiztosan, majd annak a koreai Kimnek vágott vissza, aki a Gerevich-Kovács-Kárpáti GP-n 10:13-ról fordított vele szemben. Igaz, ezúttal semmiféle izgalomra nem volt ok, de ezt mi csöppet sem bántuk, a Vasas klasszisa 15:8-ra győzött. Ezzel pedig padovai Vk-aranya után másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára, és emellett ott van a már említett budapesti ezüstje is. Ráadásul Athénban címvédőként lépett pástra, de a jelek szerint ez őt a legkevésbé sem nyomasztotta. Ezek után nem csoda, ha a doppingvizsgálatra várva elégedetten nyilatkozott Áron! 
 
“Már a nap elején éreztem, hogy jó formában vagyok. Orrsövény-ferdüléses műtétem miatt két hetet kihagytam, a moszkvai Vk-n sem indultam, de április elejétől már százszázalékos állapotban voltam, és mesteremmel Somlai Bélával külön készültünk az athéni és a jövő heti chicagói egyéni és csapat Világkupára. Annak meg külön örülök, hogy kifejezetten erős vívókat sikerült legyőznöm. A német Limbachot évek óta nem sikerült megvernem, nagyon ideje volt. Az aktuális világbajnok, Resetnyikov legyőzése érthetően megint csak értékes skalp, és összejött még egy reváns. Elvégre a koreai Kim éppen a márciusi budapesi GP-n győzött le jelentős előnyről, ami akkor nagyon bosszantott. Most sikerült a visszavágás…”
 
aronorom[1]
 Ismét volt mit ünnepelnie londoni olimpiai bajnokunknak.
 
Áron beszélt a vasárnapi csapatversenyről, amelyen előző napi egyéni győztesként nem egyszerű sosem pástra lépni – erről sokan írtak és beszéltek már, de kevesen érezték át, hogy valójában milyn is lehet mindez belülről… -, valamint arról is, hogy az athéni VK-versenytől egyelőre búcsúzik a férfi kardozók társadalma, illetve arról, hogy hétfőn már Chicagóba utazik tovább a válogatottal közösen. 
 
“Több okból sajnálom, hogy az athéni állomás a következő szezonban már nem szerepel a Világkupa-sorozatban. Először is nagyon szép emlékek kötnek ide, mivel 2011-ben, tavaly és idén sikerült itt nyernem. Másrészt meg egyébként is nagyon szeretem ezt a gyönyörű várost. A csapatverseny? Nagyon nehéz dolgunk lesz, már a nyolc közé jutásért Franciaország lesz az ellenfél, a negyeddöntőben pedig az olaszok következnének. Ilyenkor sokat segít a regenerálódásban, hogy Bodnár József masszőr itt van velünk. Remélem, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy azért nem először kerülök olyan helyzetbe, hogy jól sikerült egyéni viadalt követ a csapat. Tény, nem könnyű ilyenkor a másnap reggel, de ebben is sokat segít a rutin, a tapasztalat, bízom abban, hogy holnapra átmentem a jelenlegi formámat. Hétfőn meg repülünk tovább egyenesen Chicagóba, bírni kell az erőltetett menetet!”
 
kreisscsalad%20másolat[1]
 Csupa boldog magyar: balról az aranyérmes Kreiss Fanni, és a két bronzérmes, Lupkovics Dóra és Varga Gabi, mögöttük Kreiss Gábor fegyvernemi vezetőedző.
 
Női tőrözőink is kitettek magukért a göppingeni nemzetközi versenyen, amely számukra egyben magyar válogatót is jelentett. A több mint száz fős mezőnyben német részről a vb-második Golubitskiy és az A csapat, magyar részről pedig Knapek Edina hiányzott. Ugyanakkor kilenc ország vívói léptek pástra, közte a házigazdák mellett a teljes orosz második vonal. A dobogóra három magyar állhatott fel, Kreiss Fanni öt évvel ezelőtti junior világbajnoki aranyérme után nyert ismét jelentős nemzetközi versenyt, míg Varga Gabi és Lupkovics Dóra harmadik lett.
 
Eredmények. Férfi kard Világkupa-verseny, Athén, 168 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Escudero (spanyol) 15:8, Iliász-Low (hongkongi) 15:10, Gémesi Cs.-Apithy (francia) 13:15, Szatmári-Agresta (brazil) 13:15, Decsi-Buikevitch (fehérorosz) 14:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Limbach (német) 15:10, Iliász-Foschini (olasz) 15:14.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Kindler (német) 15:11, Iliász-Homer (amerikai) 8:15.
Negyeddöntő: Szilágyi-S. Bazadze (grúz) 15:12.
Elődöntő: Szilágyi-Resetnyikov (orosz) 15:12.
Döntő: Szilágyi-Kim (koreai) 15:8.
Végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Kim (koreai), 3. Resetnyikov (orosz) és Jakimenko (orosz), …14. Iliász Nikolász, …35. Gémesi Csanád, …51. Szatmári András, …54. Decsi Tamás, …65. Nagy Pál, …81. Gáll Csaba, …94. Puy Sebestyén, …116. Nagy Zsolt, 117. Csaba Márton Bence, …121. Ravasz Etele, …130. Gémesi Bence.
 
Női tőr nemzetközi verseny, hazai válogató, Göppingen, 106 induló. A csoportmérkőzéseken: Varga Katalin 6 győzelem/0 vereség, Jeszenszky Szilvia 6/0, Kreiss Fanni 5/0, Nattán Sarolta 5/1, Oravecz Barbara 5/1, Lupkovics Dóra 4/1, Varga Gabriella 4/2, Balogh Orsolya 4/2, Kondricz Kata 4/2, Orosházi Csilla 3/2, Papp Petra 3/2, Gólya Fruzsina 3/3, Takács Anna 2/4, Loboda Viola 1/5 (kiesett).
A legjobb 64 közé jutásért: Gólya-Stephan (német) 15:6, Takács-Knauer (német) 14:15.
A legjobb 32 közé jutásért: Nattán-Weiss (osztrák) 15:8, Balogh-Bartholme (német) 15:12, Papp-Walzhofer (osztrák) 15:13, Varga G.-Wegener (német) 15:7, Kreiss-Bimova (cseh) 15:3, Gólya-Dzakova (orosz) 15:13, Kondricz-Hammers (német) 15:5, Varga K.-Frackenpohl (német) 15:0, Lupkovics-Olewski (német) 15:2, Jeszenszky-Dabrock (moldáv) 15:4, Orosházi-Oravecz 12:10.
A legjobb 16 közé jutásért: Nattán-Wohlgemuth (osztrák) 10:13, Balogh-Tripapina (orosz) 10:15, Papp-Romanus (német) 8:14, Varga G.-Hampel (német) 15:13, Kreiss-Kondricz 15:9, Gólya-G. Behr (német) 11:15, Varga K.-Klauck (német) 15:2, Lupkovics-Rasidova (orosz) 15:11, Orosházi-Merkert (német) 7:15, Jeszenszky-Nehl (német) 15:4.
Nyolcaddöntő: Varga G.-Romanus (német) 11:8, Kreiss-G. Behr (német) 15:6, Varga K.-Lupkovics 8:15, Jeszenszky-Zacke (német) 12:15.
Negyeddöntő: Varga G.-Tripapina (orosz) 15:11, Kreiss-Alborova (orosz) 15:9, Lupkovics-Zacke (német) 15:10.
Elődöntő: Varga G.-Samsonova (orosz) 14:15, Kreiss-Lupkovics 15:13.
Döntő: Kreiss-Samsonova (orosz) 15:8.

Végeredmény: 1. Kreiss Fanni, 2. Samsonova (orosz), 3. Varga Gabriella és Lupkovics Dóra, 10. Jeszenszky Szilvia, 11. Varga Katalin, …20. Nattán Sarolta, …23. Balogh Orsolya, 24. Kondricz Kata, …29. Orosházi Csilla, 30. Papp Petra, …32. Gólya Fruzsina, …37. Oravecz Barbara, …77. Takács Anna, …89. Loboda Viola.  

2014. április 26.

hírek

Magyarok Párizsban – Gémesi Csanád

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Gémesi Csanáddal folytatjuk!

Olimpiai ellenfélmustra

A közelmúltban bizonyossá vált, mely válogatott lesz három vívócsapatunk ellenfele a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Lássuk!

Magyarok Párizsban – Battai Sugár

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Battai Sugárral folytatjuk!

Letették az esküt olimpikonjaink

Szilágyi Áron és Kapás Boglárka mondta el az olimpiai fogadalmat a Művészetek Palotájában rendezett látványos ünnepségen.

Négy érem a paralimpia előtt

Osváth Richárd arany-, Krajnyák Zsuzsa két bronz-, Hajmási Éva bronzérmet nyert a párizsi paralimpia előtti utolsó, varsói kerekesszékes Vk-n. Gratulálunk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.