Az egy tusokról, az olimpiáról, Párizsról, Attiláról és Dávidról

márc 13, 2023 | Hírek

Kun Anna másodszor lett pályája során ezüstérmes Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyen. Mindkétszer Budapesten. Vasárnap egyetlen tus választotta el az aranytól. Interjú Kun Annával. 

 • Tudtál aludni a verseny után?
 • Igen, nekem ezzel nincs gondom. Nem vívok álmomban, és nem is agyalok az éjszaka folyamán. Alszom. Verseny előtt is tudok pihenni, ilyenkor félre tudom tenni a vívást. 
 • Az egytusos meccseidre sem gondoltál? Budapesten három is akadt belőle, kettőt megnyertél, egyet elvesztettél. Ilyenkor előre eltervezed, mi lesz a mindent eldöntő akció?
 • Éjszaka nem ezzel foglalkozom, tényleg. Napközben természetesen igen. Az aranyéremért elvesztett asszóm után például sokáig az járt a fejemben, hogy mit kellett volna másként csinálnom. Egyébként mindhárom egytusos asszóm más és más történet volt. A hongkongi Kong ellen igazi hullámvasút volt a meccsem, az elődöntőben a francia Candassamy ellen viszont 9:14-nél sem gondoltam arra, hogy kikapok. Ugyanazzal az akcióval adtam sorra a tusaimat, gondoltam, ha ő nem vált, én se váltok. A döntőt, azt nagyon sajnálom, közel voltam az aranyhoz, és a lengyel Knapikot egyáltalán nem tartom legyőzhetetlennek. Talán határozottabbnak kellett volna lennem az utolsó akciónál. És, hogy a második kérdésedre is válaszoljak: igen, igyekszem eltervezni előre azt, milyen tust akarok adni a végén. Ugyanakkor néha, ez az adott szituációban ösztönszerűen megváltozhat. De azért hiszem, hogy tudatosan kell felállni a pástra az ilyen pilanatokban. 
 • Két, egymást követő évben lettél második Budapesten, a Westend GP-n, és ez az eddigi legjobb eredményed. Ennyit számít számodra a hazai pást?
 • Általában ki szoktam, és ki tudom zárni a külső körülményeket vívás közben. Szerintem ez nem is baj. Viszont csak számít valamit a hazai pást… A szurkolás nagyon jólesett, ez is biztosan hozzátett az eredményességemhez. 
 • No meg a szurkolók mellett ott volt melletted, a közeledben, a párod Nagy Dávid is. Otthon is téma a vívás? Segítségnek érzed, ha együtt vagytok a versenyeken?
 • Igen, annak érzem. És természetesen sokat beszélgetünk a vívásról, elvégre mindkettőnk életének jelenleg a meghatározó része. Támogatjuk egymást, persze, az én részemről ez inkább érzelmi támogatás, és nem szakmai. Dávid viszont nagyon sokszor mond számomra értékes dolgokat. Azt azért lássuk be, hogy a férfi párbajtőr más kávéház, mint a női, és sokszor gondolom úgy, segít a meglátásaival. Azt pedig kifejezetten szeretem, amikor együtt versenyzünk, igaz, erre csak a GP-ken és  világversenyeken van lehetőség. 
 • Tatán élsz, ott van az egyesületed, a válogatott viszont Pesten dolgozik, és a párod is fővárosi. Mindezeket figyelembe véve, miként telik el egy átlagos heted…?
 • Bőröndből élek, és ez nem túl kellemes számomra, ugyanakkor ezzel jár. Általában hetente háromszor edzek Tatán, a többi tréning Pesten van. Úgy egyszer-kétszer alszom Dávidnál, egyébként meg ingázom egyfolytában. Aztán, ha hétvégén verseny van, akkor utazom, ha nincs, akkor vagy Tatán, vagy Pesten vagyunk. Nehéz ezt megszokni, de ez van, a célokért meg kell tenni mindent. 
 • És mik Kun Anna céljai?
 • Erre könnyű válaszolni. A párizsi olimpiai kvalifikáció, egyéniben és csapatban egyaránt. 
 • Reálisnak érzed erre az esélyt?
 • Semmiképpen sem lesz könnyű, de mi más lenne a cél?
 • Jogos. Milyen érzés az, hogy rendkívül fiatal csapatotokban te lettél a rangidős?
 • Először szokatlannak tűnt, hiszen sokáig én voltam a “Kicsi”. De most már lassan ezt is megszokom. Az feltétlenül előrelépés a csapatnak, hogy háromszor jutottunk egymás után a legjobb nyolc közé. Az is pozitívum számomra, hogy úgy érzem, tartanak tőlünk a riválisok, nem szeretnek velünk vívni. Nagyon kis különbségek döntenek sokszor, és ehhez kell még több rutin. Továbbá azt el kell fogadni, hogy a kudarcok is hozzátartoznak a sporthoz. De őszintén gondolom, hogy ennek a csapatnak lesz esélye az olimpiai kvalifikációra. 
 • Korábban már említettük Tatát. Gyakorlatilag egyedül maradtál az egyesületben. Miért?
 • Én itt kezdtem a vívást, és akkor is segítettek, amikor fiatal voltam, vagy amikor nem volt töretlen az utam. Kicsi korom óta támogatnak, komolyan gondolom, hogy most fordulhat a kocka, én szeretnék sikereket szerezni Tatának. Számomra ez nem anyagi, hanem elvi kérdés. 
 • Miként az is, hogy a mestered gyerekkorod óta Plásztán Attila?
 • Részben igen. De itt messze nem csak erről van szó. Az érzelmeken túl, szakmailag is nagyon jól működik a kapcsolatunk. Egyre jobbak az eredményeink, sokat segít az ugyancsak tatai Partali Csabi is, úgy érzem, remek csapatot alkotunk. Hiszem azt: ami működik, azon nem kell változtatni, ugyanakkor nyilván rendkívül szoros kapocs az is, hogy Attilánál kezdtem vívni, mindent tudunk egymásról. 
 • A következő versenyed a kínai Világkupa lesz, miközben Dávid Buenos Aires-ben vív majd. Hogy oldjátok meg a tízórás időkülönbséget? 
 • Mint mondtam korábban, sok mindent meg kell oldanunk a céljaink eléréséért, ezt is meg fogjuk… Ugyanakkor valóban, ilyen messze még nem voltunk egyidőben, úgyhogy majd kitalálunk valamit!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események