Ilyen volt 2015! – 1. rész

jan 1, 2016 | Archív

A magyar vívás szép és eredményes esztendőt zárt. Három részes visszapillantónkban sportágunk sikereit, örömeit, néha bánatát - ez utóbbiból szerencsére kevesebb jutott! -

A magyar vívás szép és eredményes esztendőt zárt. Három részes visszapillantónkban sportágunk sikereit, örömeit, néha bánatát – ez utóbbiból szerencsére kevesebb jutott! – igyekszünk ismét felidézni.

 

Január
 
Miként az lenni szokott, mély álomba, illetve komolyabb szilveszteri mulatságokba nem keveredhetnek vívóink. Harmadikán és negyedikén már junior országos bajnokságokat rendezünk, és tizedikétől beindul a nemzetközi vívóverkli. Természetesen a java csak eztán következik, de szép eredményből bőven jut a hónapra, elsősorban a junioroknak köszönhetően. Bázelt elfoglalják férfi párbajtőrözőink. A junior csapatot megszúrni is alig tudják, Nagy Dávid 15 évesen lesz második a 20 esztendősök között. Tőrben Dósa Daniés Tóth Janka nyer Vk-bronzot, és a hónap utolsó napjára jut talán a legnagyobb siker. Szintén egy junior korú versenyzőnek – csak a felnőttek között. Márton Panka az athéni Világkupán élete első felnőtt Vk-döntőjét fogja, hogy utána bravúrt bravúrra halmozzon a szezonban…
 
Február
 
 
Lassan már hagyományosan – leglábbis az elmúlt három évben feltétlenül – a legrövidebb hónap kadetjaink és juniorjaink remekléséről szól. Nem volt ez másként Mariborban sem, a korosztályos Európa-bajnokságon. A fiatalabbak közül ezüstöt nyer a kadet női párbajtőrcsapat, Plásztán Attila válogatott edző pedig elégedetten nyilatkozza, hogy nyolc év után szerez ismét érmet a fegyvernem korosztályos csapata világversenyen! Aztán néhány nap múlva ugyanő még elégedettebben nyilatkozik… Tanítványa, Kun Annaugyanis lenyűgöző vívással nyeri meg a junior Eb-t női párbajtőr egyéniben! Közben is történik egy s más… Két tőrekvő törekvéses tőröző alkot maradandót, Pásztor Flóra kadetként lesz bronzérmes a juniorok mezőnyében, Dósa Dani pedig a férfi tőr fegyvernem idei egyik legszebb eredményét éri el ezüstjével. Ugyancsak második lesz Bányai Zsombor és a junior férfi párbajtőrcsapat, a fejezet végére pedig, mintegy csattanóként megint csak Márton Anna kerül… Gárdos Gábor tanítványa “döntő fölénnyel” iskolázza le a mezőnyt, és megszerzi pályafutása kilencedik (!) Európa-bajnoki érmét, melyből három egyéni arany. Mit mondjunk, nehezen überolható produktum…
 
 
Március
 
A hazai párbajtőr Grand Prix premiere. A FIE megújított versenynaptárában fegyvernemenként mindössze egy-egy európai helyszín rendezhet Grand Prix-viadalokat. A magyar pályázat sikerrel járt: Budapest kapja a párbajtőr GP-t, míg a tőrözők Torinóban, a kardozók Moszkvában szerepelnek. Egyértelmű sportdiplomáciai siker: a két “szupernagyhatalom”, Oroszország és Olaszország mellett Magyarországra esett a választás! Az év legjelentősebb hazai vívórendezvényének sajtótájékoztatóján Csampa Zsolt elnök és Prosits Attila, a WestEnd ügyvezető igazgatója bejelenti, hogy a vállalat nem csupán névadó szponzora az eseménynek, hanem a riói olimpia végéig támogatja a sportágat. Átírjuk a rekordok könyvét: a WestEnd GP-n öt kontinens 60 országának több mint 500 párbajtőrözője lép pástra. 300 férfi induló verseng a MOM Sportban, élő televíziós közvetítést láthatunk az eseményről. Egyedül a magyar sikerek hiányoztak egy kicsit. Na de majd 2016-ban!
 
 
Április
 
Megint csak a fiatalok. Egzotikus helyszínen, ideális körülmények között rendezik Taskentben a kadet és junior világbajnokságot. Persze, ez a dollármilliárdos FIE-elnöknek, Alisher Uszmanovnak is köszönhető – rá még sorozatunk 3. részében visszatérünk… -, aki Üzbegisztánban nőtt fel, és a jelek szerint ezt nem felejtette el. A körülmények mellett az eredményekre sem panaszkodhatunk! Hat érmet hozott a húsvéti nyúl, ennyivel tér haza a magyar küldöttség, Bányai Zsombor az Eb-ezüst után a világbajnoki második helyezést is bezsebeli férfi párbajtőrben, a csapattal pedig bronzot nyer, így igazi éremhalmozóvá válik, négy medállal zárja az Eb-t és a vb-t, azért ez sem semmi… Bronzos lesz junior női kardcsapatunk is, míg kadetjaink – e korosztályban a vb-n nincs csapatverseny – három érmet vívnak össze Nagy Kinga (ezüst, női párbajtőr), Bende Bence (bronz, férfi párbajtőr) és Mészáros Tamás (bronz, tőr) révén. Miközben az utánpótlás messze földön remekel, addig az MVSZ a mesterek utánpótlásáról gondoskodik. Hosszú évek után tartunk többnapos edzőtovábbképzést Dunavarsányban, melyen nyolcvan (!) érdeklődő vesz részt. Egy fényes éremmel ez is felér!
 

 

 
BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM