Ilyen volt 2015! – 3. rész

jan 1, 2016 | Archív

A magyar vívás szép és eredményes esztendőt zárt. Három részes visszapillantónkban sportágunk sikereit, örömeit, néha bánatát - ez utóbbiból szerencsére kevesebb jutott! -

A magyar vívás szép és eredményes esztendőt zárt. Három részes visszapillantónkban sportágunk sikereit, örömeit, néha bánatát – ez utóbbiból szerencsére kevesebb jutott! – igyekszünk ismét felidézni.

 

Szeptember

 

 

Alaposan meglepődhetnek azok a turisták, akik szeptember 6-án, egy verőfényes vasárnapi délelőttön látogatják meg a Bazilikát. Ott ugyanis 413 vívóruhába öltözött, fiatal és idősebb leány és legény tart egy sportágnépszerűsítő, remekül sikerülő Flashmob-megmozdulást. Mindez tucatnyi további városban ugyancsak megtörténik, és a tervek szerint a jövőben is megismétlődik majd.
 

Egy héttel később pedig máris megkezdődik a 2015/16-os versenyszezon. A kadet tőrözők rekordlétszámmal, közel 450-en veszik birtokba a felújított Nemzeti Sportcsarnok vívótermét, Dósa Dani remek vívással, hosszú-hosszú évek után nyer magyar férfi tőrözőként junior Világkupa-versenyt Győrben. Megtanulhatjuk két újabb  tehetség nevét: Pusztai Lizáét, aki 14 és fél évesen remekel sorozatban a 17, sőt a 20 évesek korosztályában, valamint a 15 éves Gnám Tamaráét, aki ugyanezt teszi női párbajtőrben. Eközben Egerben rendezik a kerekesszékes világbajnokságot, melyen a mieink nagyszerűen szerepelnek, összesen öt érmet, két ezüstöt és három bronzot nyer a magyar küldöttség. 

 
Október
 
 
Párbajtőrözők hava. Újabb világbajnokság, méghozzá a veteránoké, melyről két nagyszerű aranyéremmel térnek haza a magyarok Limoges-ból – Hoffmann Ibolya, illetve Pap Jenő révén. A felnőttek is megkezdik Világkupa-sorozatukat, megint az egyéni számokban szerzünk érmeket, és ismét párbajtőrben, ahol Szász Emese, illetve Somfai Péter szerez Vk-bronzot. És hogy teljes legyen a fegyvernem őszi dicsőséglistája: a juniorok turkui Vk-viadalán négy magyar tehetség jut a nyolc közé. Eközben idehaza sorra avatjuk a vívótermeket a sportágfejlesztési támogatás jóvoltából. Vívócsarnokot ad át az MVSZ Hajdúhadházon, Hódmezővásárhelyen, a Kertvárosban, és még hátra van a több mint fél évszázados “otthon”, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok hivatalos megnyitója. Végül ugyancsak e hónap krónikájához tartozik egy ünnepi – stílusosan párbajtőrhöz kapcsolódó – hír: legeredményesebb élő magyar vívónk, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző ünnepli 75. születésnapját. 
 
November
 
 
A hónap újabb hazai versennyel kezdődik, a MOM Sportban rendezzük a hagyományos Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Vk-t, melyen csapatunk bronzérmet nyer. Aztán gyors egymásutánban két tragikus hír sokkolja a nemzetközi és a magyar vívótársadalmat, tragikus hirtelenséggel meghal Frantisek Janda, az európai szövetség cseh elnöke, majd rövid, súlyos betegség után elveszítjük Fenyvesi Csabát,háromszoros párbajtőr olimpiai bajnokot. Nyugodjanak békében!  A gyászhíreket kövesse ismét egy örömteli évforduló, nyolcvanadik születésnapját ünnepli Pézsa Tibor, az egyedüli élő magyar egyéni olimpiai és világbajnok kardvívó. Junior férfi párbajtőrözőink feledtetik a turkui bravúrjukat: a 278 indulós pozsonyi giga Vk-viadalt minősítik háziversennyé, aranyat, ezüstöt és bronzot nyernek a mieink. Ugyanitt Pásztor Flóra nyer 18 évesen egy junior női tőr Vk-ezüstöt – a másodikat az ősz folyamán. 
 
December
 
 
Az év végére még egy huszárvágás kardban: Szilágyi Áron második lesz a bostoni Grand Prix-n, és ezzel százszázalékossá teszi saját riói szereplését, egyben megnyitja még egy magyar számára az indulás lehetőségét. A Magyar Olimpiai Bizottság 120. évfordulója alkalmából Budapestre látogat Thomas Bach, a NOB és Alisher Uszmanov, a FIE elnöke. Ha már itt vannak, elmennek a Vasas vívótermébe is, míg a vívók dollármilliárdos első embere baráti vacsorán vesz részt Szabó Bencével, Csampa Zsolttal, Kulcsár Krisztiánnal és Kamuti Jenővel, melyen a fogások mellett természetesen terítékre kerül a magyar vívás is. Az év záróakkordjaként Csampa Zsolt elnök újabb támogatót jelent be. A karácsony előtti országos bajnokságot az Exim Kupáért rendezzük. A Magyar Vívás Napja méltón sikerül, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban telt ház mellett adjuk át legjobbjainknak az elismeréseket, az országos bajnokság 12 aranyérme pedig 9 egyesülethez vándorol, az éremtáblázatot közel negyed század után nyeri ismét az UTE. 
 
 
Boldog Új Évet Kívánunk, jöhet 2016!
 
 

 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM