Márciusi aranyeső – bravúros fiúk, csodálatos lányok!

márc 3, 2016 | Archív

Az újvidéki kadet Európa-bajnokság csapatversenyeinek első napján a magyar férfi párbajtőrözők és a női kardozók fantasztikus versenyzéssel egyaránt aranyérmet nyertek! Gratulálunk

Az újvidéki kadet Európa-bajnokság csapatversenyeinek első napján a magyar férfi párbajtőrözők és a női kardozók fantasztikus versenyzéssel egyaránt aranyérmet nyertek! Gratulálunk a versenyőknek (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, illetve Bérczy Dorottya, Kern Bianka, Koós Gréta, Pusztai Liza), a válogatott edzőknek és a mestereknek egyaránt. Küldöttségünk ezzel eddig 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremnél tart a kadet Eb zárónapja előtt.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az ember csak keresi a szavakat. Egy napon két csapatversenyen jut döntőbe Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Aztán a két finálét olyan magabiztosan nyerik a mieink, hogy már-már izgulni sem kell… Márpedig Újvidéken ez történt a kadet férfi párbajtőrözők, illetve a női kardozók csapatversenyén! Ez pedig újabb két aranyat jelentett, összesen háromnál tartunk Újvidéken, és még az Eb felénél sem tartunk…

ferfi pbt orom A „fordított menetelés” egyik örömteli pillanata Koch Máté és Bende Bence előadásában.

Nem az udvariatlanság, hanem az időrend okán kezdjük a nap krónikáját a fiúkkal, akik “fordított versenyt” produkáltak ezen a csütörtökön. A legszorosabb és legnehezebb meccset ugyanis “éhgyomorra”, a 16 között vívták a mieink. Csehországgal szemben két kör után fej fej mellett állt a két csapat, aztán Andrásfi Tibor (a “kis” Andrásfi Tibor, a 46-os lábával…) előnnyel adta át a stafétát az utolsó asszó előtt Nagy Dávidnak. Csakhogy a “kis” Jurka – hatalmas egy darab… – kétszer is egyenlített, 41:41-nél és 43:43-nál azonban Dávid befejezte a meccset! Hihetetlenül izgalmas volt a derbi, és álmunkban sem gondoltuk, hogy az izgalmak ettől kezdve folyamatosan csökkennek… A negyeddöntőben a franciák már csak a meccs feléig tartották magukat, utána a remek Tibi mellett az egész nap rendkívül hasznosan és jól vívó, “freestyle stílusú” Koch Máté már jelentős előnnyel váltotta a szintén egész nap nagyszerű Dávidot, de hát hagyjuk is ezt a “nagyszerű” jelzőt, mert ez mindekire, az eddig nem említett Bende Bencére is tökéletesen illett ezen a napon. 

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Megvan! Aranyérmét ünnepli a kadet férfi párbajtőrcsapat.

A vége 45:40 lett, de ennyire nem volt szoros a meccs. Az elődöntő és a döntő meg tulajdonképpen sétagaloppnak számított. Pontosabban egy Európa-bajnoki elődöntő és döntő sosem számít annak, így inkább írjuk azt – teljes joggal -, hogy a lengyelek, majd az izraeliek elleni meccsen az ellenfélnek szemernyi esélyt sem hagytak a magyarok! Olyannyira nem, hogy egyetlen váltásnál sem volt a riválisnál az előny. Végig vezetve, párbajtőr csapatverseny végjátékában ritkán látható, tíz tus körüli különbséggel nyertek a mieink (Lengyelország 45:34, Izrael 45:35), majd boldogan borulhattak össze a finálé végén Európa-bajnokként az újvidéki emelt páston…

kad ffi pbt utolsó Jöhet a nagy öleléééés! A többiek ütban a befejező ember, Nagy Dávid felé.

…Hogy aztán nagyjából egy óra múlva, ugyanannak a pástnak a másik végén, hasonló összeborulást láthassunk az Európa-bajnok női kardcsapat jóvoltából! Ők aztán megérnek egy külön misét! Kezdődött azzal: Kern Bianka a verseny előtti éjszaka rosszul lett, végighányta az éjszakát, és ezek után, hőemelkedéssel mondta reggel, hogy természetesen harcra kész, és feltétlenül vívni szerette. (Nem a magas láz miatt beszélt félre, komolyan gondolta!) Miután ennek lehetőségét a verseny rendkívül készséges, svéd hivatalos orvosa is megerősítette, így hiánytalanul léptek végül pástra a mieink. 

noi kard orom 2 Így ünnepelték az oroszok elleni elődöntős sikert a lányok…

Akiket kicsit féltettünk, hiszen az egyéniben szerzett arany, ezüst, bronz és ötödik hely után, egyetlen korosztályban, még felnőttben sem garantált a csapat siker. Emellett a szezon során azért nem látszott az a hihetetlen dominancia, ami az Európa-bajnokságon felszínre került! A lányok ugyanis fényesen bizonyították, hogy az egyéni siker korántsem volt kifutott eredmény… A legjobb négyig úgy jutottak el a mieink, mintha ez egy szóra sem érdemes teljesítmény lenne, 45:9 Szerbia, 45:23 Németország. 

noi kard orom 1 … és így ünnepelte az utolsó, oroszok elleni tust a kispad és a végig lelkes szurkolótábor.

Aztán az elődöntőben az oroszok következtek, akik a legnagyobb riválisnak számítottak. Papíron. Az első asszót elvesztette Pusztai Liza 5:0-ra. És ezt azért érdemes leírni, mert ez a csodálatos kislány 15 évesen, az egyéni aranyérme után ezt az egyetlen asszót leszámítva valami olyan kimgasló teljesítményt nyújtott a csapatversenyen is, hogy arra nehéz szavakat találni! És gyorsan írjuk le Bérczy Dorottya nevét is! Aki a nap során 34 plusszal zárt befejező emberként, “legrosszabb” teljesítményének az oroszok elleni plusz 6 számított. Egészen elképesztő! Ő egyébként egyéniben ezüstöt nyert… És akkor említsük meg még egyszer azt a Biankát, aki betegen nyerte meg mindhárom asszóját az oroszok elleni elődöntőben, ami 45:39-cel zárult, és ez messze a nap legszorosabb meccsének számított. A franciák elleni döntőben pedig ismét szerepet kapott Koós Gréta, aki “természetesen” egyéni bronza után itt is nagyszerűen helytállt. 45:31-re nyerte a finálét az “aranycsapat”, amely olyat produkált, amit gyakorlatilag lehetetlen felülmúlni. Egyéniben arany, ezüst, bronz, ötödik hely, csapatban tükörsima arany. Gyönyörű volt, lányok!

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Ez pedig már az aranyos összeborulás – magyar női kardcsapat módra!

Egy ilyen szép nap után csak a történeti hűség kedvéért: a nap harmadik versenyszámában, a kadet férfi tőrcsapatok versenyében Magyarország a 11. helyen végzett. Kicsit ennél tán többet vártunk, ám ezt a napot azért ezzel nem lehetett elrontani… Gratulálunk a versenyzőknek, a válogatott edzőknek és az edzőknek egyaránt!

A kadet Európa-bajnokság pénteken a másik három fegyvernem csapatversenyével zárul.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Újvidék.

Kadet férfi párbajtőrcsapat, 24 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 45:43 (Nagy +2, Andrásfi +2, Bende 0, Koch -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:40 (Andrásfi +7, Koch +5, Bende -3, Nagy -4).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 45:34 (Koch +7, Nagy +5, Andrásfi -1).

Döntő: Magyarország-Izrael 45:35 (Nagy +6, Andrásfi +2, Koch +2).

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Andrásfi Tibor, edzők: Andrásfi Tibor, Halla Péter, Patócs Zsolt), 2. Izrael, 3. Oroszország.

Kadet férfi tőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 40:45 (Mendrey +2, Bényei -3, Nedeljkovics -4).

A 9-16. helyért: Magyarország-Szerbia 45:36 (Mendrey +9, Bényei +2, Wolf 0, Nedeljkovic -2).

A 9-12. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 37:45 (Bényei +2, Mendrey -2, Nedeljkovic -8).

A 11. helyért: Magyarország-Belgium 45:25 (Mendrey +12, Nedeljkovic +6, Bényei +2).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Németország, …11. Magyarország (Bényei Erik, Mendrey Tamás, Nedeljkovic Mateja, Wolf Ádám).

Kadet női kardcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Szerbia 45:9 (Pusztai +13, Koós +12, Bérczy +11).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:23 (Bérczy +8, Pusztai +8, Kern +5, Koós +1).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:39 (Bérczy +6, Kern +3, Pusztai -3).

Döntő: Magyarország-Franciaország 45:31 (Pusztai +10, Bérczy +9, Koós 0, Kern -5).

Végeredmény: 1. Magyarország (Bérczy Dorottya, Kern Bianka, Koós Gréta, Pusztai Liza, válogatott edző: Fehér Gábor, edzők: Bódy Benjámin, Bódy István, Decsi István, Fehér Gábor, Kocsis Zsolt, Szepesi László), 2. Franciaország, 3. Oroszország.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM