Imre Géza bronzérmes a párizsi Vk-n!

máj 21, 2016 | Archív

Tavalyi világbajnokunk, Imre Géza ismét nagyszerűt alkotott: bronzérmet nyert a világ egyik legjelentősebb versenyén, a párizsi Világkupán. Géza az elődöntőben egyetlen tussal

Tavalyi világbajnokunk, Imre Géza ismét nagyszerűt alkotott: bronzérmet nyert a világ egyik legjelentősebb versenyén, a párizsi Világkupán. Géza az elődöntőben egyetlen tussal szenvedett vereséget az orosz Szuhovtól. A többi Vk-helyszínen, női tőrben és női párbajtőrben a 32 volt a végállomás a mieink számára.

Imre Géza újra remekelt. Moszkvai világbajnokunk a budapesti WestEnd Grand Prix-n negyeddöntős helyezésével már jelezte, hogy élesíti a formáját az olimpiára. Most pedig látványosan bizonyította: Rio de Janeiro egyik esélyesének számít… Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa valójában úgy jutott el a négyes döntőig a párizsi Világkupa-versenyen, hogy egyetlen szoros mérkőzése volt. A 64 között először az ukrán Taranenkót (15:7), majd a cseh Berant (15:11) verte magabiztosan. Ezt követte a már említett szorosabb mérkőzés, a nyolcaddöntőben a svájci Steffennel szemben (15:13). A negyeddöntőben a korábban Somfai Pétert legyőző japán Ujamának megintcsak nem volt esélye Gézával szemben (15:11). Így jutott el a magyar a késő délutáni elődöntőig, ahol hatalmas csatában, 15:14-re szenvedett vereséget az orosz Szuhovtól

imre géza Imre Géza teljes joggal örül nagyszerű párizsi bronzérme okán.

A nyilvánvalóan örökifjú, 41 esztendős Imre Géza így értékelte saját teljesítményét az eredményhirdetés után. “Huszonhárom éve indultam először Párizsban, és most értem el a legjobb eredményemet. Úgyhogy nagyon boldog vagyok. Jól ment a vívás, sokszor élveztem is a versenyzést, ráadásul erős ellenfeleket sikerült legyőznöm, többek között azt a japánt, akitől legutóbb Tallinnban kikaptam. Az elődöntőben kicsit talán fejben és testben elfáradtam, de összességében szépen csillog ez a bronz… Jöhet a holnapi csapatverseny!”

Dancsházy-Nagy Tamás, Géza és a párbajtőrválogatott edzője így foglalta össze a napot: „Nagyon értékes eredmény ez a harmadik helyezés. Géza ugyanolyan koncentráltan és eredményesen vívott, mint a világbajnokságon. Szakmailag legértékesebbnek a japán Ujama elleni győzelmét tartom, dolgozunk tovább! A többiek sem vallottak szégyent, Bocek ellenfelének minden bejött, Rédli Bandi izgalmas asszóban egyetlen tussal kapott ki a kétszeres egyéni világbajnok Novoszjolovtól, Somfai Peti pedig attól a japántól kapott ki, akivel szemben Géza javította ki a mérleget! Várjuk a vasárnapi csapatversenyt!”

A párizsi Vk-n a többi magyar közül Boczkó Gábor jutott el a legjobb 32-ig, Rédli András egyetlen tussal kapott ki a 64-ben a kétszeres világbajnok észt Novoszjolovtól, a már említett Somfai Peti és Szényi Péter sima vereséget szenvedett. 

Túl sok sikerélményt nem szereztünk a nap másik két Világkupa-versenyén, az olaszországi Legnanóban (női párbajtőr), illetve Tauberbiscofsheimben (női tőr). Utóbbi helyszínen a hat 64 közé jutott magyar közül öt búcsúzott az első körben. A sérülése után lábadozó Knapek Edina, valamint Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra és Jeszenszky Szilvia egyaránt kikapott. Másik olimpikonunk, Mohamed Aida az első körben legyőzte a török Karametét (15:7), utána viszont vereséget szenvedett a francia Ranvier-től (12:15). Nem jártunk sokkal jobban Legnanóban sem. Ott Budai Dorina nyert egy értékes, 15:14-es asszót a kiemelt orosz Kolobovával szemben, de a folytatásban kikapott, míg Szász Emese és Kun Anna a 64 között búcsúzott. 

Eredmények. Férfi párbajtőr Világkupa-verseny, Párizs, 219 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Imre-Taranenko (ukrán) 15:7, Boczkó-Herzberg (német) 15:13, Szényi-Nycz (lengyel) 6:15, Rédli-Novoszjolov (észt) 8:9, Somfai-Ujama (japán) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Imre-Beran (cseh) 15:11, Boczkó-Bardenet (francia) 7:15.

Nyolcaddöntő: Imre-Steffen (svájci) 15:13.

Negyeddöntő: Imre-Ujama (japán) 15:11.

Elődöntő: Imre-Szuhov (orosz) 14:15.

Végeredmény: 1. Grumier (francia), 2. Szuhov (orosz), 3. Imre Géza (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Jerent (francia), …18. Boczkó Gábor, …35. Szényi Péter, …41. Somfai Péter, …45. Rédli András, …81. Berta Dániel, …136. Peterdi András, …144. Buta Levente.

Női párbajtőr Világkupa-verseny, Legnano, 156 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Budai-Kolobova (orosz) 15:14, Szász-Nisima (francia) 9:15, Kun-Xu (kínai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Budai-Kryvytska (ukrán) 9:15.

Végeredmény: 1. Kirpu (észt), 2. Rizzi (olasz), 3. Andrjusina (orosz) és Kong (hongkongi), …32. Budai Dorina, …36. Szász Emese, …64. Kun Anna, …66. Révész Julianna, …86. Várnai Vivien, …93. Mihály Kata, …106. Antal Edina, …113. Bohus Réka, …146. Kolczonay Júlia.

Női tőr Világkupa-verseny, Tauberbischosfheim, 135 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Karamete (török) 15:7, Knapek-Kano (japán) 9:15, Kreiss-Erba (olasz) 10:11, Lupkovics-Korobejnyikova (orosz) 7:15, Jeszenszky-Gruchala (lengyel) 6:15, Pásztor-Le Huilin (kínai) 10:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Ranvier (francia) 12:15.

Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Errigo (olasz), 3. Di Francisco (olasz) és Kiefer (amerikai), …18. Mohamed Aida, …37. Jeszenszky Szilvia, 38. Kreiss Fanni, …42. Knapek Edina, …51. Pásztor Flóra, …58. Lupkovics Dóra, …75. Szalai Szonja, …87. Gólya Fruzsina, …93. Mesteri Viktória.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események