A riói egyéni versenyek sorsolása

aug 4, 2016 | Archív

Rio de Janeiró-ban, a vívóversenyek színhelyén kisorsolták az egyéni versenyek direkt kieséses tábláját. Miként az lenni szokott, akad olyan, aki elégedett lehet, és akad olyan is, aki

Rio de Janeiró-ban, a vívóversenyek színhelyén kisorsolták az egyéni versenyek direkt kieséses tábláját. Miként az lenni szokott, akad olyan, aki elégedett lehet, és akad olyan is, aki átkozhatja Fortunát. Ugyanakkor az kijelenthető: a lényeg úgyis majd a páston dől el. További okoskodás: egyszer mindenkivel össze kell kerülni annak, aki olimpiai bajnok akar lenni. Úgyhogy: hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás! (A direkt kieséses táblák a http://rio2016.fie.org/media/news/view-news/1426 linken megtekinthetőek.)

Augusztus 6., szombat. Női párbajtőr egyéni, Szász Emese: Bármilyen furcsa kijelenteni, de Emese annak ellenére sem panaszkodhat, hogy az olimpia első versenynapján, az első asszójában, a legjobb 16 közé jutásért egy világbajnokkal kerül szembe, ráadásul a nyolcadában van egy kétszeres Világlupa-győztes, és a negyedében található az aktuális olimpiai bajnok. Próbáljuk megmagyarázni. Emese a legjobb 16 közé jutásért az észt Beljajevával találkozik. Ő nyerte 2013-ban, Budapesten hatalmas meglepetésre a világbajnokságot úgy, hogy éppen a magyart győzte le az elődöntőben… Azóta kiderült, valóban kifutott eredmény volt a siker, és a két lehetőség közül talán ez a kevésbé nehéz. Amennyiben győz Emi, úgy ázsiai ellenfél következik a nyolcaddöntőben. A Sun Yujie (kínai)-Kong (koreai) mérkőzés jobbika. Előbbi a nagyobb név, de nem tűnik verhetetlennek. Az esetleges negyeddöntőben az ukrán címvédő Semjakina, vagy az orosz klasszis Logunova jöhet. Mégsem panaszkodjunk! Utóbbi Emesének nem rossz ellenfél, Semjakina pedig bármire képes lehet, de nagyon rapszodikus a teljesítménye. Ugyanakkor így elkerülte a Vasas vívója a kétszeres világbajnok olasz Fiamingót és a nagyon erős orosz Kolobovát, úgyhogy összesítésben elmondható: soha rosszabbat!

A legjobb 16 közé jutásért (magyar idő szerint 16.45-kor a zöld páston): Szász-Beljajeva (észt)

Augusztus 8., hétfő. Női kard egyéni, Márton Anna: Igazából Panka sorsolása sem rossz. A 16 közé jutásért minden valószínűség szerint a venezuelai Benitezzel találkozik, ami papíron nem jelenthet problémát. A nyolcaddöntőben aztán a Brunet (francia)-Hwang (koreai) aszó győztese következhet. Legyünk őszinték, az esélyek itt is számunkra kedvezőek. Azonban gyorsan tegyük hozzá, hogy mindkét ellenfél rendkívül kellemetlen, a francia Panka kortársa, a koreai pedig teljességgel kiszámíthatatlan. Mindenesetre még mindig jobbnak tűnik, mint az orosz Gyacsenko, aki a másik ágra került, miként honfitársa, Jegorjan is, akivel a negyeddöntőben találkozhatott volna Panka. Fiatal vb-bronzérmesünk így az esetleges negyeddöntőben a Shen (kínai)/Kozaczuk (lengyel)/Mikina (azeri)/Besbes (tunéziai) kvartett valamelyikével mérkőzhetne, és zárjuk pontosan úgy ezt a passzust, miként fentebb Emeséét. Soha rosszabbat!

A legjobb 16 közé jutásért (magyar idő szerint 16 órakor a piros páston). Márton-Benitez (venezuelai)/Hafez (egyiptomi).

Augusztus 9., kedd. Férfi párbajtőr egyéni, Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András: Na, itt viszont szinte minden pontosan úgy alakult, ahogy nem szerettük volna. Két klasszisunk, Imre Géza és Boczkó Gábor ugyanis a nyolcaddöntőben egymással kerülhet szembe – amennyiben eljut odáig (reméljük, igen…).  Géza, az aktuális világbajnok, ráadásul a 16 közé kerülésért is valószínűleg kellemetlen, ukrán riválissal, Karjucsenkóval kerül szembe, míg Bocek a szenegáli, de Franciaországban élő Bouzaidot kapta. A győzelem esetén pedig egymással nézne farkasszemet a két magyar… Az esetleges győztes a négy közé jutásért megintcsak klasszisok közül “válogathat”. A leendő rivális a francia Jerent, a kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolov, vagy a koreai Park Kyungdoo lehet. A harmadik magyar egyéni induló, Rédli András reméljük bemelegít az olimpiai zászló alatt induló, kuvaiti Alshattival szemben, majd a szó szoros értelmében hatalmas falat, az aktuális Európa-bajnok, kétméteres óriás, a francia Borel következik a 16 közé jutásért. Egy jó hírünk azért van, Bandi az elutazáskor azt nyilatkozta, hogy szívesebben vív vele, mint a másik lehetséges ellenféllel, a fentebb említett Jerent-nal. És ő így legalább nem a “magyar ágra” került, tehát Gézával vagy Bocekkal csak a döntőben kerülhetne szembe – bár már ott tartanánk… Ha sikerül Bandinak a bravúr, akkor a nyolcaddöntőben a Kauter (svájci)-Herey (ukrán) meccs győztese jönne, a negyedben pedig rajtuk kívül az ukrán Nikishin számít a kegnagyobb névnek.

A legjobb 32 közé jutásért (magyar idő szerint 13.30-kor a zöld páston): Rédli-Alshatti (kuvaiti).

A legjobb 16 közé jutásért (magyar idő szerint 16.15-kor, majd 16.45-kor egyaránt a piros páston): Boczkó-Bouzaid (szenegáli), Imre-Rodriguez (kolumbiai)/Karjucsenko (ukrán).

Augusztus 10., szerda. Női tőr egyéni, Knapek Edina, Mohamed Aida: Hát, itt alaposan belehúztak a mieink, bár a lehetőségek sem voltak túlságosan rózsásak… Talán, ha választani lehet, akkor Aida járt valamivel jobban – már ha ilyet egyáltalán ki lehet jelenteni. Ő ugyanis a 16 közé jutásért a kolumbiai, de Párizsban élő Van Erven Garciával kezd, és ha sikerül nyernie, akkor a nyolcaddöntőben a világbajnok orosz Deriglazova következhetne. És hogy ez miért jó hír? Mert a másik lehetőség az olasz Errigo lett volna, aki toronymagas favoritja a versenynek, mostanság megszúrni is alig lehet. Ráadásul Aida a júniusi Eb-n legyőzte az oroszt, úgyhogy, hátha… Az esteleges bravúr után a negyeddöntőben a Prescod (amerikai), Guayart (francia) kettős közül jöhetne valamelyik – bár már ott tartanánk… Edina viszont aztán tényleg belehúzott. A 16 kőzé jutásért sem lesz könnyű dolga a kínai Liuval szemben. Aztán jöhetne az amerikai szupertehetség, Kiefer a nyolcaddöntőben, majd ha összejönne a szenzációszámba menő siker, akkor a negyeddöntőben az aktuális olimpia bajnok olasz Di Francisca várna Edinára. Szóval, fel van adva a lecke…

A legjobb 16 közé jutásért (magyar idő szerint 15 órakor a piros, illetve a sárga páston): Knapek-Liu (kínai), Mohamed-Van Erven Garcia (kolumbiai).

Augusztus 10., szerda. Férfi kard egyéni, Szilágyi Áron, Decsi Tamás: Ami biztos, csak egy magyar kerülhet be az esti aranycsatába. Persze, bárcsak ott tartanánk… A mieink ugyanis egy ágra kerültek. Áronnak a 16 közé jutásért összehasonlíthatatlanul könnyebb dolga lesz, igaz, ezt előkelő világranglistás helyezésének köszönheti. Címvédőnk a mexikói Ayalával találkozik. A remélhető nyolcaddöntőben a Buikevich (fehérorosz)-Polossifakis (kanadai) párharc győztese következik, és bízzunk abban, hogy ez sem okoz majd problémát, bár a fehérorosz csöppet sem számít kellemes ellenfélnek… Az esetleges negyeddöntőben a korábbi Európa-bajnok román Dolniceanu vagy a Pán-amerikai bajnok amerikai tehetség, Dershwitz jöhet – hadd jöjjenek… Miként említettük, ugyanebben a félben szerepel Decsi Tomi is, aki viszont kőkeményen belehúzott. A 16 közé jutásért a két évvel ezelőtti világbajnok orosz Kovaljov lesz az ellenfele, és ha összejönne a bravúr, akkor jöhet az athéni olimpiai bajnok olasz Montano. A negyeddöntőben meg valószínűleg a koreai “gumiember”, Kim Junghwan… 

A legjobb 16 közé jutásért (magyar idő szerint 18.45-kor a kék, illetve a piros páston): Decsi-Kovaljov (orosz), Szilágyi-Ayala (mexikói). 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események