Gémesi Csanád bronzérmes a cancuni GP-n

dec 18, 2016 | Archív

Gémesi Csanád nagyszerű bronzérmet nyert az évzáró mexikói férfi kard Grand Prix-n, míg Iliász Nikolász a hetedik helyen végzett. A versenyen egyik meglepetés a másikat követte,

Gémesi Csanád nagyszerű bronzérmet nyert az évzáró mexikói férfi kard Grand Prix-n, míg Iliász Nikolász a hetedik helyen végzett. A versenyen egyik meglepetés a másikat követte, ebből akadt, hogy mi, magyarok jöttünk ki jól, akadt, hogy nem. A végeredmény azonban kimagasló, Csanád az elmúlt két szezon legjobb eredményét produkálta, és Nikó is döntővel zárt.  

A két orosz klasszist, a visszavonuló(?) Jakimenkót és Kovaljovot kivéve a fegyvernem valamennyi klasszisa pástra lépett az évzáró cancuni férfi kard Grand Prix-versenyen. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora vonult fel, mégis, a dobogón végzett vívók közül a világranglistán legelőkelőbben a viadal előtt a 40. helyen álló, későbbi aranyérmes olasz Samele szerepelt… Egyik meglepetés a másikat érte a versenyen, és ennek okán eleinte mi sem örültünk. 

Gémesi Csanád két és fél év után örülhetett újra egy nagyszerű bronzéremnek!

A legjobb 64 között ugyanis kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron 15:14-re kikapott a német Dominik Kochtól. Természetesen ez nem jó hír, ugyanakkor Áron legalábbis a következő világversenyekig “felmentést” kaphat az eredménykényszer alól, ő aztán tényleg bizonyította: ha majd nagyon kell, nem fog vereséget szenvedni… Ugyancsak a 64-ben szenvedett vereséget másik olimpikonunk, Decsi Tamás is, akit az amerikai Spears győzött le 15:12-re. A többiek viszont remekeltek. A győri GKK-bronzérmes Szatmári András az első körben éppen a két héttel ezelőtti aranyérmest, az akkor őt legyőző koreai Ohot verte 15:10-re, és követte őt további két társa, Gémesi Csanád és Iliász Nikolász

Iliász Nikolász hetedik helyezése is nagy gratulációt érdemel!

A 32 között pedig mindhárman sikerrel vették az újabb akadályt! Ekkor a legnagyobb skalpot Nikó “szedte le”, aki a világranglista harmadik helyén álló francia Anstettet verte 15:10-re. A nyolcaddöntőben aztán Gémesi Csanád villantott egy nagyot, aki a 2013-as budapesti egyéni világbajnokot, az orosz Resetnyikovot győzte le 15:10-re, és követte őt a nyolcas döntőbe Nikó is, aki a német színekben versenyző Szabó Mátyást verte egyetlen tussal. Szatmári Andris azonban nem tudta folytatni a sorozatot, a koreai klasszis Gu Bongil nyert ellene 15:13-ra. A negyeddöntőben viszont Csanád nemes bosszút állt a koreain. A gödöllői Európa-bajnoki bronzérmes, Navarrete József tanítványa 15:12-re verte Gut, és ezzel két és fél év után állhatott ismét nagy verseny dobogójára, gratulálunk! Nikó végül a hetedik helyen végzett, miután a negyeddöntőben egyetlen tussal kapott ki az ismeretlenség homályából előtörő legújabb koreai kardozótól, Li Jonghjuntól. Csanád menetelése az elődöntőben ért véget, amikor az olasz Samelétől kapott ki 15:9-re. 

Csanád a negyeddöntőben a koreai klasszis Gu Bongilt győzte le.

A cancuni kard Grand Prix magyar mérlege tehát Márton Anna ezüst- és Gémesi Csanád bronzérme, valamint Iliász Nikolász hetedik helyezése. Nagyszerű évzárás, gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Cancun, 114 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Gémesi-Patrice (francia) 15:14, Szatmári-Oh (koreai) 15:10, Iliász-Hvang (koreai) 15:11, Decsi-Spear (amerikai) 12:15, Szilágyi-D. Koch (német) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Gémesi-Foschini (olasz) 15:10, Szatmári-Miracco (olasz) 15:10, Iliász-Anstett (francia) 15:10.

Nyolcaddöntő: Gémesi-Resetnyikov (orosz) 15:10, Iliász-Szabó (német) 15:14, Szatmári-Gu (koreai) 13:15.

Negyeddöntő: Gémesi-Gu (koreai) 15:12, Iliász-Li (koreai) 14:15.

Elődöntő: Gémesi-Samele (olasz) 9:15.

Végeredmény: 1. Samele (olasz), 2. Li (koreai), 3. Gémesi Csanád (edző: Navarrete József, válogatott edző: Somlai Béla) és Motorin (orosz), …7. Iliász Nikolász (edző: Gulácsi Ferenc, válogatott edző: Somlai Béla), …16. Szatmári András, …33. Szilágyi Áron, …48. Decsi Tamás.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események