Bronzérmes a férfi kardcsapat a Luxardón

A nagyszerűen sikerült egyéni verseny után csapatban is szépen teljesítettek Padovában a magyar kardozók. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott bronzérmet nyert a csapat Világkupán. A győzelmet a koreaiak szerezték meg. 

Szatmári András ragyogó egyéni aranyérme után csapatban is szépen szerepeltek a magyar kardvívók a hatvanadik Luxardo Kupán. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron reggel a törökök ellen melegített a nyolcaddöntőben. A testmozgás számszerűsített végeredménye 45:26 volt, de ebből semmiféle további messzemenő következtetést nem szabad levonni. 

Néha csodálkozásra is akadt ok, de összességében szinte minden jól alakult.

A negyeddöntőből viszont annál inkább! Ekkor ugyanis azok a franciák voltak az ellenfelek, akik legutóbb, a győri Vk-n megtréfáltak bennünket. Most viszont Áronék egy csöppet sem voltak vicces kedvükben. Kiegyensúlyozott, egységes csapatot alkotva, 45:39-re nyertek a mieink. Az elődöntőben a házigazda olaszok következtek, és egy hatalmas, fordulatos, izgalmas csata. Az egyetlen szépséghibája az volt, hogy a végén 45:43-ra az itáliaiak nyertek… Sokáig mi vezettünk, Decsi András vezetőedző a taktikát is bevetette, öccse, Tamás sikeresen megvívott első asszója után lecserélte őt, mivel Curatoli stílusa nem fekszik neki. Gémesi Csanád szépen helytállt, majd jött a visszacsere. Azonban a hetedik és nyolcadik asszóban az itáliaiak fordítottak, mi több alaposan el is húztak. A záró asszóban a már említett Curatoli 41:33-ra is vezetett, de Áron hosszú hajrát nyitott, és hatalmas bravúrral 43:42-nél már nála volt az előny. Sajnos, maradt azonban csavar a végére is, a befejezés a fiatal olasznak sikerült, és 45:43-ra ők nyertek. 

Szilágyi Áron nyolctusos hátrányból fordított Curatoli ellen 43:42-re, a vége sajnos 43:45 lett.

A bronzéremért az oroszokat legyőző Irán volt az ellenfél, és jár a dicséret a mieinknek, ugyanis nemhogy összeszedték magukat, hanem végig vezetve, rendkívül magabiztosan győzték le 45:32-re a kellemetlen ázsiai válogatottat. A harmadik hely pedig azt jelenti, hogy összességében nagyszerű hétvégét zártak a magyar férfi kardozók Padovában! Osztotta ezt a véleményt Decsi András, a válogatott vezetőedzője is, aki így foglalta össze a látottakat. “A legteljesebb mértékben elégedett vagyok a látottakkal. Szatmári András egyéni aranyérme önmagáért beszél, és a mai csapatteljesítmény is dicséretes. Az egész csapat rendkívül egységes volt, mindenki hozzátett valamit az eredményhez. Az értékes és fontos franciák elleni győzelem után egy olyan olasz-magyar elődöntő következett, amely méltó volt a két kardnagyhatalom múltjához. A vége nem sikerült, de ez sem vetette vissza a fiúkat. A bronzérem megszerzése fontos feladat volt, és az Irán elleni győzelemhez kétség nem férhetett. Úgyhogy: valóban nagyszerűen alakult ez a hétvége!”

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa-verseny, Padova, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:26 (Szatmári +10, Decsi +6, Szilágyi +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:39 (Szilágyi +4, Decsi +2, Szatmári 0).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 43:45 (Szilágyi +7, Decsi -1, Gémesi -1, Szatmári -7).

A 3. helyért: Magyarország-Irán 45:32 (Decsi +8, Szatmári +4, Szilágyi +1, Gémesi 0).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, edzők: Decsi András, Decsi István, Gárdos Gábor, Navarrete József, válogatott edző: Decsi András).