Pusztai Liza címvédésével kezdődött az Eb!

febr 28, 2017 | Archív

A kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján rögtön megszerezte a magyar küldöttség az első aranyérmét! A kadet női kardozók versenyében a 16 esztendős Pusztai Liza imponáló

A kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján rögtön megszerezte a magyar küldöttség az első aranyérmét! A kadet női kardozók versenyében a 16 esztendős Pusztai Liza imponáló fölénnyel védte meg címét. Egész nap veretlen maradt, legszorosabb asszója 15:11 volt. Gratulálunk Lizának, és a Bódy-családnak, azaz a mestereknek.

A kadet és junior Eb-n szereplő magyar válogatott támogatója a Volánbusz Zrt.

A kadet férfi tőrözők versenyével kezdődött a bulgáriai Plovdivban a kadet Európa-bajnokság. Boczkó Gábor csapatvezető tájékoztatása szerint hűvös és barátságtalan teremben – nem a Plovdivban megszokottban – rendezik a korosztály viadalait, majd a juniorok költözhetnek át a több világversenyt látott, megszokott környezetbe. De térjünk vissza a férfi tőrözőkhöz! Miként beharangozónkban említettük, a kadetok között tán ez az egyedüli fegyvernem, amely nem kecsegtet (v)érmes reményekkel, és a fiúknak nem is sikerült rácáfolni a szezon során látottakra. 

Kezdjük a pozitívumokkal, Maior Mátyás százszázalékos mérleggel zárta a csoportkört, illetve továbbjutott a csoportból a magyar küldöttség legfiatalabbja, a 2003-as születésű kunszentmiklósi Szemes Gergő. (A jelenlegi kadet korosztályban a 2000-esek számítanak a legidősebbnek.) További örömünk azonban nem sok lehetett a versenyben. Beke Vince már a csoportkörben kiesett, a 64-es táblán, a direkt kieséses szakaszban pedig mindössze egy magyar győzelemet jegyezhettünk. Maior Mátyás kihasználva jó sorsolását a 32 közé jutott (Tkacs, 15:6). Ugyanez nem sikerült a hazai rangsort vezető Nedeljkovic Matejának (Bem, 6:15), és a már említett Szemesnek (Borodacsev, 3:15). A következő kör pedig Maiornak is a végállomást jelentette, a dán Winterberg-Poulsen győzte le 15:12-re. Az esti órákban az Eb első aranyérmét az olasz Marini nyerte meg.

Liza előbb bevitte a döntő tust…

A nap másik versenyszámában, a kadet női kardozók mezőnyében viszont igen komoly esélyekkel léptek pástra a mieink. Elvégre a tavalyi szuperbravúr után, az Eb-arany-, ezüst- és bronzérmet nyerő trióból, ketten, az akkori győztes Pusztai Liza, és a harmadik Koós Gréta ezúttal újra itt volt a mezőnyben, valamint jó eséllyel rajtolt a juniorok mezőnyében ugyancsak kvótát szerző Nagy Valentina is. A csoportkör abból a szempontból kiválóan sikerült, hogy Liza a legjobb, míg Marton Dóra a második legjobb indexszel lépett tovább. Az sem lett volna gond, hogy Grétának és Valentinának becsúszott egy-két vereség. Az viszont bosszantónak számított, hogy így a 64 között szembe került a két magyar… Nagy győzött (15:5), így Koós ezúttal messze maradt az éremtől. Sajnos, azonban Nagy “Süni” sem húzta sokkal tovább, a 32 között román riválistól kapott ki (Martis, 8:15). Remek csoportkörének köszönhetően Lizának és Dórának csak a 32 között kellett beszállnia a folytatásba. Az első lépés mindkettejüknek sikerült, ráadsául mindketten 15:11-re nyertek a német Funke, illetve a román Pantis ellen. A nyolcaddöntőben az első világversenyén szereplő Marton Dóra kikapott az orosz Kudrjajevától (12:15), így Liza ezúttal magára maradt.

…majd így örült a sikerének…

Őt azonban mindez cseppet sem zavarta. Bódy István és Benjámin 16 éves, címvédő tanítványa esélyeshez méltó magabiztossággal haladt előre. A nyolcaddöntőben az ukrán Piszarenko (15:6), a negyeddöntőben pedig a Nagyot korábban búcsúztató román Martis (15:11) bánhatta sorsolását… Ezzel Liza bejutott az esti négyes döntőbe, egyben megszerezte a magyar küldöttség első érmét a plovdivi kadet és junior Európa-bajnokságon. 

…aztán a társak feldobták a levegőbe…

Csakhogy abban biztosak lehettünk, hogy Pusztai ezzel még korántsem lesz elégedett… Az elődöntőben újabb német rivális, Gette következett. A két Liza, helyesebben Liza és Lisa csatájából, pontosabban szólva mérkőzéséből aztán a magyar szupertini jött ki győztesen. Csatának ugyanis nem nevezhető az az iskolavívás, mellyel Lizi 15:4-re lesöpörte a német Lisit. Az aranyéremért tán némi meglepetésre a hazai környezet előnyeit élvező bolgár (!) Ilijeva következett, helyi idő szerint csaknem este kilenckor. Meglehet, Liza arra is figyelt, hogy kis izgalom jusson a hazai szurkolóknak, ugyanis félidőig fej-fej mellett haladtak a felek. A szünet után azonban azonnal elhúzott “klasszisjelöltünk”, és végül 15:11-re nyert. Ezzel pedig megvédte tavaly, Újvidéken szerzett Európa-bajnoki címét és 16 esztendősen máris háromszoros kadet Európa-bajnoknak mondhatja magát. És, ugye, a csapatverseny még hátravan…

…végül pedig átvette az aranyérmet.

A kadet és junior Európa-bajnokságon szerdán a kadet férfi párbajtőrözők és a kadet női tőrözők egyéni versenye következik. Akkor is hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Kadet férfi tőr egyéni, 91 induló. A csoportmérkőzéseken: Maior Mátyás 6 győzelem/0 vereség, Nedeljkovic Mateja 4/2, Szemes Gergő 3/3 (továbbjutottak), Beke Vince 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Maior-Tkacs (ukrán) 15:6, Nedeljkovic-Bem (lengyel) 6:15, Szemes-Borodacsev (orosz) 3:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Maior-Winterberg-Poulsen (dán) 12:15.

Végeredmény: 1. Marini (olasz), 2. Trosin (orosz), 3. Andriamampianina (francia) és Robin (francia), …19. Maior Mátyás, …38. Nedeljkovic Mateja, …48. Szemes Gergő, …76. Beke Vince.

A mesterek (Bódy Benjámin és Bódy István) között a tanítvány.

Kadet női kard egyéni, 70 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Marton Dóra 6/0, Nagy Valentina 4/2, Koós Gréta 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Koós 15:5.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Funke (német) 15:11, Marton-Pantis (ronán) 15:11, Nagy-Martis (román) 8:15

Nyolcaddöntő: Pusztai-Piszarenko (ukrán) 15:6, Marton-Kudrjajeva (orosz) 12:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Martis (román) 15:11.

Elődöntő: Pusztai-Gette (német) 15:4.

Döntő: Pusztai-Ilijeva (bolgár) 15:9.

Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edző: Bódy István, edző, válogatott edző: Bódy Benjámin), 2. Ilijeva (bolgár), 3. Gette (német) és Lebel (svájci), …9. Marton Dóra, …23. Nagy Valentina, …45. Koós Gréta.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események