Hír

Andornak és Szemesnek áll a világ!

  • 2018.11.09

Nagyszerűen szerepeltek férfi tőrözőink a budapesti kadet európai körversenyen. A hatalmas mezőnyben a két bronzérmes Szemes Gergő és Mihályi Andor lett, gratulálunk nekik és a mestereknek!

Az igazság az, hogy nem emlékszünk az idejére - legalábbis e sorok írója nem… -, mikor léphetett ilyen rangos férfi tőrverseny dobogójára két magyar férfi tőröző! Márpedig pénteken ez történt! A budapesti kadet európai körversenyen nem kevesebb, mint 259-259 vívó lépett pástra péntek reggel a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ráadásul nemcsak hatalmas, hanem nagyon erős is volt a mezőny, elég csak a 20-20 orosz, francia és olasz vívót, valamint számos ázsiai tőrözőt említeni. 

Szemes Gergő remek vívással nyert bronzérmet, ...

És ezen a viadalon lett bronzérmes két nagyszerű tehetségünk, Szemes Gergő, illetve Mihályi Andor. A Ferencváros 15 (!), illetve a Törekvés 16 esztendős tőrözője remekül vívott egész nap. Akadtak rendkívül sima meccseik, és akadtak rendkívül szorosak, de végül mindketten bejutottak a négyes döntőbe, és bátran kijelenthetjük, hogy ez látványos fénynyaláb a honi férfi tőrvívás alagútjának végén… Gergő - Szabó István tanítványa - a legjobb 16-ig minden megerőltetés nélkül került be, utána viszont három hihetetlenül szoros meccs következett a számára. Előbb a nyolcaddöntőben a japán Hijasit verte a hirtelen halálban, majd a negyeddöntőben a német Fabingert győzte le 15:13-ra. Majd az elődöntőben egy újabb hosszabbítás jött, ám ezúttal nem nekünk kedvezett a szerencse, a francia de Velval nyert egyetlen tussal. 

...miként Mihályi Andor (szemben)!

Mihályi Andor - Mazza Lorenzo tanítványa - ugyancsak remekelt! Az ő legkülönlegesebb asszója a negyeddöntő volt, ott ugyanis 8:13 után fordított bravúrral az olasz Fiore ellen 15:14-re. Az elődöntőben a későbbi győztes orosz Oszipovtól kapott ki, ám ezzel a remek bronzérmével pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el - Gergőhöz hasonlóan. Úgyhogy nagy gratuláció jár a versenyzőknek, a mestereknek, a kadet válogatott edző Szabados Kristófnak, és a magyar férfi tőrvívásnak! Kijár a dicséret, elég sokat várt erre a szakág…

A “sanyarú sors” ezúttal a női szakágnak jutott. Itt ugyanis mindössze egyetlen magyar jutott a legjobb 64 közé, Czékmán Luca ott búcsúzott. Ilyen is rég volt - ezúttal a hölgyek nézhettek fel tőrben az urakra…

A végső győzelmet mindkét fegyvernemben az oroszok szerezték meg, a budapesti kadet európai körverseny szombaton a két tőr, valamint a férfi párbajtőr szakág csapatversenyével folytatódik. Hajrá, magyarok!

A két magyar bronzérmes, Andor és Gergő, Tamás Henriettétől, az MVSZ főtitkárától vette át az érmet és a kupát.

Eredmények. Kadet férfi tőr egyéni európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 259 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Albert (algériai) 15:4, Mihályi-Spoljar (horvát) 15:5, Makk-Lionsdale (brit) 8:15, Madura-Oszipov (orosz) 3:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Mlicki (lengyel) 15:3, Mihályi-Lionsdale (brit) 15:9.

Nyolcaddöntő: Szemes-Hijasi (japán) 13:12, Mihályi-Faedo (olasz) 15:10.

Negyeddöntő: Szemes-Fabinger (német) 15:13, Mihályi-Fiore (olasz) 15:14.

Elődöntő: Szemes-De Velval (francia) 12:13, Mihályi-Oszipov (orosz) 8:15.

Végeredmény: 1. Dmitrij Oszipov (orosz), 2. Paul-Antoine De Belval (francia), 3. Szemes Gergő (edző: Szabó István, válogatott edző: Szabados Kristóf) és Mihályi Andor (edző: Mazza Lorenzo, válogatott edző: Szabados Kristóf), …53. Makk Domonkos, …63. Madura Máté.


Kadet női tőr egyéni európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 259 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Czékmán-Mironova (orosz) 9:15.

Végeredmény: 1. Alina Borodajenko (orosz), 2. Matilde Calvanese (olasz), 3. Alice Gambatta (olasz) és Isabela Sedlakova (cseh), …37. Czékmán Luca.További híreink

Aktuális

Aranyosan csillogó ezüstérmet nyert a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Nagy Dávid, Rédli András összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán! Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Eseménynaptár

X