Hír

Andornak és Szemesnek áll a világ!

  • 2018.11.09

Nagyszerűen szerepeltek férfi tőrözőink a budapesti kadet európai körversenyen. A hatalmas mezőnyben a két bronzérmes Szemes Gergő és Mihályi Andor lett, gratulálunk nekik és a mestereknek!

Az igazság az, hogy nem emlékszünk az idejére - legalábbis e sorok írója nem… -, mikor léphetett ilyen rangos férfi tőrverseny dobogójára két magyar férfi tőröző! Márpedig pénteken ez történt! A budapesti kadet európai körversenyen nem kevesebb, mint 259-259 vívó lépett pástra péntek reggel a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ráadásul nemcsak hatalmas, hanem nagyon erős is volt a mezőny, elég csak a 20-20 orosz, francia és olasz vívót, valamint számos ázsiai tőrözőt említeni. 

Szemes Gergő remek vívással nyert bronzérmet, ...

És ezen a viadalon lett bronzérmes két nagyszerű tehetségünk, Szemes Gergő, illetve Mihályi Andor. A Ferencváros 15 (!), illetve a Törekvés 16 esztendős tőrözője remekül vívott egész nap. Akadtak rendkívül sima meccseik, és akadtak rendkívül szorosak, de végül mindketten bejutottak a négyes döntőbe, és bátran kijelenthetjük, hogy ez látványos fénynyaláb a honi férfi tőrvívás alagútjának végén… Gergő - Szabó István tanítványa - a legjobb 16-ig minden megerőltetés nélkül került be, utána viszont három hihetetlenül szoros meccs következett a számára. Előbb a nyolcaddöntőben a japán Hijasit verte a hirtelen halálban, majd a negyeddöntőben a német Fabingert győzte le 15:13-ra. Majd az elődöntőben egy újabb hosszabbítás jött, ám ezúttal nem nekünk kedvezett a szerencse, a francia de Velval nyert egyetlen tussal. 

...miként Mihályi Andor (szemben)!

Mihályi Andor - Mazza Lorenzo tanítványa - ugyancsak remekelt! Az ő legkülönlegesebb asszója a negyeddöntő volt, ott ugyanis 8:13 után fordított bravúrral az olasz Fiore ellen 15:14-re. Az elődöntőben a későbbi győztes orosz Oszipovtól kapott ki, ám ezzel a remek bronzérmével pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el - Gergőhöz hasonlóan. Úgyhogy nagy gratuláció jár a versenyzőknek, a mestereknek, a kadet válogatott edző Szabados Kristófnak, és a magyar férfi tőrvívásnak! Kijár a dicséret, elég sokat várt erre a szakág…

A “sanyarú sors” ezúttal a női szakágnak jutott. Itt ugyanis mindössze egyetlen magyar jutott a legjobb 64 közé, Czékmán Luca ott búcsúzott. Ilyen is rég volt - ezúttal a hölgyek nézhettek fel tőrben az urakra…

A végső győzelmet mindkét fegyvernemben az oroszok szerezték meg, a budapesti kadet európai körverseny szombaton a két tőr, valamint a férfi párbajtőr szakág csapatversenyével folytatódik. Hajrá, magyarok!

A két magyar bronzérmes, Andor és Gergő, Tamás Henriettétől, az MVSZ főtitkárától vette át az érmet és a kupát.

Eredmények. Kadet férfi tőr egyéni európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 259 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Albert (algériai) 15:4, Mihályi-Spoljar (horvát) 15:5, Makk-Lionsdale (brit) 8:15, Madura-Oszipov (orosz) 3:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Mlicki (lengyel) 15:3, Mihályi-Lionsdale (brit) 15:9.

Nyolcaddöntő: Szemes-Hijasi (japán) 13:12, Mihályi-Faedo (olasz) 15:10.

Negyeddöntő: Szemes-Fabinger (német) 15:13, Mihályi-Fiore (olasz) 15:14.

Elődöntő: Szemes-De Velval (francia) 12:13, Mihályi-Oszipov (orosz) 8:15.

Végeredmény: 1. Dmitrij Oszipov (orosz), 2. Paul-Antoine De Belval (francia), 3. Szemes Gergő (edző: Szabó István, válogatott edző: Szabados Kristóf) és Mihályi Andor (edző: Mazza Lorenzo, válogatott edző: Szabados Kristóf), …53. Makk Domonkos, …63. Madura Máté.


Kadet női tőr egyéni európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 259 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Czékmán-Mironova (orosz) 9:15.

Végeredmény: 1. Alina Borodajenko (orosz), 2. Matilde Calvanese (olasz), 3. Alice Gambatta (olasz) és Isabela Sedlakova (cseh), …37. Czékmán Luca.További híreink

Aktuális

Fantasztikus teljesítménnyel, sima győzelmekkel védte meg világbajnoki aranyérmét az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior párbajtőrcsapat a toruni világbajnokságon. Ezzel a magyarok 4 arannyal zárták a vb-t, gratulálunk!

Eseménynaptár

X