Aranyérmes a férfi kardcsapat!

jún 21, 2018 | Archív

27 év után lett Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat! A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott nagyszerű vívással, fölényes győzelmekkel lett aranyérmes

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Az, ugye, már-már közhelyes, hogy a magyar férfi kardvívás hazánk sportjának zászlóvivője. Legeredményesebb olimpiai sportágunk a vívás, és aranyérmeink döntő többségét kardozóink szerezték. De beszéljünk a XXI. századról, hogy ne tűnjünk túlzottan ódivatúnak. Szilágyi Áronról mindenki betéve tudja, hogy kétszeres egyéni olimpiai bajnok, és a sportban jártasak azt is pontosan tudják, hogy Szatmári András a kard regnáló egyéni világbajnoka. Azt tán kevesebben ismerik, hogy Szilágyi Áron egyéni Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, méghozzá 2015-ből, Montreaux-ből. Kardcsapat világbajnoki címet pedig viszonylag régen, legutóbb 2007-ben nyertek a mieink, Szentpéterváron.

Gémesi Csanád (balra) kimagaslóan vívott a románok elleni elődöntőben!

Ám bármilyen meglepő, csapat Európa-bajnoki címet 1991-ben, azaz 27 évvel ezelőtt, Bécsben nyertek a mieink, egy olyan Eb-n, melyen rajtunk kívül egyetlen jelentős kardnemzet sem vett részt… Azóta a világ, a vívóvilág nagyot változott, az Európa-bajnokságok teljes értékű, hihetelten erős viadalokká váltak – ám egyébként szenzációs kardozóink egyszer sem állhattak csapatban a dobogó legfelső fokára. Hivatalosan 1991 óta, nemhivatalosan egyszer sem… Egészen mostanáig!

Szilágyi Áron (balra) nyert már szinte mindent, Európa-bajnoki csapataranyat még nem. Kimagasló vívást tett hozzá a döntőben!

Itt, Újvidéken, egy, ne is tagadjuk, magyar szempontból addig sikertelen Európa-bajnokság utolsó versenyszámában a férfi kardcsapat következett. Decsi Tamással, Gémesi Csanáddal, Szatmári Andrással és Szilágyi Áronnal. Mindezek után, a mieink az előzményekkel egyáltalán nem törődve, rendkívül magabiztos teljesítménnyel, egészen simán jutottak be az Európa-bajnokság döntőjébe. Persze, Áronék vannak akkora klasszisok, hogy egészen bizonyosan nem foglalkoztak sem az újvidéki kudarcokkal, sem a sportág történetével. 

Ők csak vívtak. Azt viszont nem középiskolás fokon… Az ukránok elleni negyeddöntőben tulajdonképpen többet figyelhettük a szomszédos pástokon a meccsek alakulását, mint a magyar meccset. A mieink ugyanis fölényesen, végig vezetve nyertek 45:25-re, és a négy közé jutással máris az Eb eddigi legjobb magyar eredményét érték el, de ezt inkább hagyjuk… Jött az elődöntő a románok ellen. Ennek okán azért nem bosszankodtunk, ugyanis Dolniceanuék a négyért az esélyesebb oroszokat búcsúztatták, és kit érdekelt, hogy így elmaradt a magyar-orosz kardklasszikus… 

A Románia elleni elődöntő aztán azt hozta, amiben bíztunk. A jelenlegi magyar kardcsapat  nagysága abban is rejlik, hogy miközben a jelenlegi olimpiai és világbajnok sorainkban vív, ezúttal a harmadik ember, a rendre nagyszerű csapatproduktummal előrukkoló Gémesi Csanád állt elő kimagasló teljesítménnyel. Vezérletével a második körben elhúztunk, és amikor hét asszó után, 35:30-cal adta tovább a képzeletbeli váltóbotot, akkor nem is lehetett kérdéses, hogy Szatyi és Áron döntőbe viszi a csapatot – 45:37 lett a vége. 

Jöhetett a finálé, a németeket hatalmas csatában legyőző olaszok ellenében. Az itáliaiak ellen felemás volt mostanság a mérlegünk, ám ezúttal kétség sem férhetett, ki a jobb. Magyarok! Egyetlen váltásnál sem engedtük ki az előnyt a kezünkből, Áron világklasszis teljesítményt nyújtott, és Andris is kimagasló volt, igazából a mindig vehemens olaszok sem nagyon tiltakoztak a történtek okán, ami egészen pontosan azt jelentette, hogy egy rendkívül sima, 45:33-as sikert követően, 27 év után Európa-bajnok lett a magyar férfi kardcsapat! Szívből gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Európa-bajnokaink: Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szilágyi Áron és Szatmári András.

A nap krónikájához természetesen hozzátartozik a másik versenyszám is. Női párbajtőrcsapatunk amolyan – a férfi kardcsapatot leszámítva… – “újvidéki formát” futott. Az ukránok elleni nyolcaddöntő első négy asszóban minden a legnagyobb rendben ment. A fiatalok, Kun Anna és Szabó Réka hozták az ikszet, Szász-Kovács Emese pedig hárommal megnyerte első asszóját, így ennyivel vezettünk. Aztán viszont jött két rosszabbul sikerült meccs a közepén, és az utolsó körre már Ukrajna fordult három tusos előnnyel. Ezt követően a Réka helyére beálló Budai Dorina és Anna különösebben nem erőltette a hetedik és nyolcadik asszót, bíztak olimpiai bajnokunkban, aki ezzel – sokadszor… – nagyon nehéz helyzetbe került. Befejező emberként kellett volna három tusról fordítania Pantyelejeva ellen. Nem sikerült. Emi mindent megpróbált, kétszer is felzárkózott egyetlen találatra, ám az egyenlítés nem jött össze, a végjátékban 34:31-re nyertek az ukránok. Az ezt követő folytatás érthetően nem sikerült túlzottan vidámra, ám azért mindenképpen dicséret illeti a hölgyeket, hogy a kisebb térdsérüléssel bajlódó Réka nélkül is krisztálytisztán nyerték meg az alsó ágot a mieink. Szerbiát 45:27-re, Svédországot 45:25-re, végül Spanyolországot 36:24-re győztük le, és ezzel a kilencedik helyen végzett a válogatott. Igenis kijelenthető, hogy az Emese által vezérelt, jó szellemű és fiatal csapatunknak ott a helye az élmezőnyben, és ezt reméljük, már a kínai világbajnokságon be is bizonyítják!

Mindezek után végül a magyar küldöttség számára játszották le az Európa-bajnokság utolsó nemzeti himnuszát! Az előzmények természetesen nem váltak meg nem történtté, ám búcsúzzunk egy közhellyel: minden jó, ha jó a vége!

Eredmények. Európa-bajnokság, Újvidék.

Férfi kardcsapat, 12 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:25 (Szilágyi +10, Gémesi +5, Szatmári +5).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:37 (Gémesi +6, Szilágyi +2, Szatmári 0).

Döntő: Magyarország-Olaszország 45:33 (Szilágyi +11, Szatmári +5, Gémesi -4).

Végeredmény: 1. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 2. Olaszország, 3. Németország.

Női párbajtőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 31:34 (Szász-Kovács +1, Kun +1, Budai -1, Szabó -4).

A 9-16. helyért: Magyarország-Szerbia 45:27 (Szász-Kovács +9, Kun +5, Budai +4).

A 9-12. helyért: Magyarország-Svédország 45:25 (Budai +10, Kun +6, Szász-Kovács +4).

A 9. helyért: Magyarország-Spanyolország 36:24 (Kun +9, Szász-Kovács +2, Budai +1).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Lengyelország, 3. Észtország, …9. Magyarország (Budai Dorina, Kun Anna, Szabó Réka, Szász-Kovács Emese).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események