Keleti kincsek – arany és ezüst Koreából!

ápr 1, 2018 | Archív

Nagyszerű magyar sikerek Koreában! A szöuli kard GP-versenyen Szilágyi Áron arany-, Márton Anna ezüstérmet nyert. Gratulálunk klasszisainknak, és mesterüknek, Decsi Andrásnak és Gárdos Gábornak!

Valamikor a december elejei, győri verseny után nyilatkozta Szilágyi Áron, hogy nem elégedett a formájával, és az utóbbi időben nyújtott teljesítményével. És mint tudjuk, kétszeres olimpiai bajnokunk nem dobálózik a szavakkal… Aztán tette a dolgát. Hogy miben és miként változtatott – vagy változtatott-e egyáltalán… – mesterével, Decsi Andrással, azt nem tudjuk, de nem is ránk tartozik. A lényeg, hogy azóta Áront megvágni is alig tudják ellenfelei. Előbb karácsony előtt, a cancuni Grand Prix-n lett második, majd az év elején megismételte ezt a teljesítményét a padovai Vk-n. Szöulban viszont nem viccelt. Olyan fölénnyel nyerte a versenyt, ahogy az olimpiákat szokta… Bemelegítésként a japán Streets lépett be Áron utcájába, 15:10-zel távozott onnan. A legjobb 16 közé jutásért a kínai Vangot sem segítette az ázsiai környzet, ő egy tussal kevesebbet adott. 

Áron ezzel a remek parád riposzttal nyerte meg a szöuli Grand Prix-t.

Aztán ahogy az olimpiákon is szokott lenni egy szoros asszója, úgy Szöulban szintén volt. A nyolcaddöntőben a német színekben versenyző, erdélyi Szabó Mátyás igencsak megszorongatta klasszisunkat, de 15:14-re Áron győzött. A négyes döntőért egy régi ismerős, a francia Apithy következett, és az sem volt könnyű menet, 15:13 lett a vége. A négyes döntő viszont igazi diadalmenetet hozott. Az elődöntőben az orosz Ibragimovnak vágott alaposan vissza Áron a tavalyi, lipcsei vb-n elszenvedett vereségért (15:8). Az aranyért pedig egy régi ismerős, a koreai klasszis Kim Junghvan volt az ellenfél. Nos, a hazai nézők nyilván szomorúan konstatálhatták, hogy honfitársuknak a legkisebb esélyt sem hagyta a Vasas 28 éves szupersztárja. Áron 15:7-re győzött, és állhatott fel oda, ahová a helye szól – a dobogó legmagasabb fokára! Szuper teljesítményéhez neki, és mesterének, Decsi Andrásnak gratulálunk! 

Áron és az "udvaroncok": a koreai Kim, az amerikai Dershwitz és az orosz Ibragimov.

A többiekről: Decsi Tamás és Gémesi Csanád a 64 között szenvedett vereséget a kínai Jantól (6:15), illetve a német Hüberstől (13:15). Világbajnokunk, Szatmári András előbb 15:6-ra verte az orosz Sirsovot, utána viszont 15:13-ra kikapott a kínai Hszutól. Erre mondják azt, egyszer belefér…

Panka sima győzelmekkel jutott el a szöuli GP döntőjéig.

Már csak azért is, mert Gárdos Gábor másik tanítványa, Márton Anna ezúttal tökéletesen kárpótolta a mestert… Világbajnoki bronzérmes, 23 éves sztárunk elképesztően sima úton jutott el a Grand Prix-verseny fináléjáig. Pedig a 64 között kicsit aggódtunk érte, az olaszok tőröző klasszisával, Errigóval került szembe. (A másik főtáblás magyar, Katona Renáta 15:13-as vereséget szenvedett az első körben az orosz Kormilicinától.) Márpedig az itáliai már kardban is egyre erősebb, sőt, Pankát is győzte már le. Korábban. Most esélye sem volt erre… 15:10-re nyert Panka, ám arra akkor tán még ő sem gondolt, hogy ennél nem lesz szorosabb meccse a döntőig vezető úton. Pedig így történt… Következett az amerikai Thompson és egy 15:8. A nyolcaddöntőben a koreai Hvang érkezett. A hazai pást előnye annyir ért, hogy összejött neki egy 10:15. A negyeddöntőben egy jólismert klasszis, a visszatérő amerikai Zagunis következett. Az olimpiai és világbajnoknőnek alig öt hónapos a gyermeke, de máris eljutott a legjobb nyolc közé, igaz, itt Panka alapos megálljt parancsolt neki egy 15:6-tal. Az “ázsiai esti” négyes döntőben a német Limbachnak semmi esélye nem volt Pankának, 15:8 lett a vége. A finálé már nem sikerült. A fegyvernem jelenlegi talán legnagyobb alakja, az ukrán Harlan győzte le őt 15:7-re. Ezzel Panka a két héttel ezelőtti, athéni Vk-bronzát tovább fényesítette, ezüstérmével szezonbéli legjobb eredményét érte el. Gratulálunk neki és mesterének egyaránt!

Panka, az ezüstlány, mellette Harlan, Pascu és Limbach.

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Szöul, 145 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Streets (japán) 15:10, Szatmári-Sirsov (orosz) 15:6, Gémesi-Hübers (német) 13:15, Decsi-Jan (kínai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Vang (kínai) 15:9, Szatmári-Hszu (kínai) 13:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Szabó (német) 15:14.

Negyeddöntő: Szilágyi-Apithy (francia) 15:13.

Elődöntő: Szilágyi-Ibragimov (orosz) 15:8.

Döntő: Szilágyi-Kim (koreai) 15:7.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 2. Kim Junghvan (koreai), 3. Ibragimov (orosz) és Dershwitz (amerikai), …18. Szatmári András, …34. Decsi Tamás, …43. Gémesi Csanád, …83. Péch Miklós.

Női kard egyéni Grand Prix, Szöul, 134 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Errigo (olasz) 15:10, Katona-Kormilicina (orosz) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Thompson (amerikai) 15:8.

Nyolcaddöntő: Márton-Hvang (koreai) 15:10.

Negyeddöntő: Márton-Zagunis (amerikai) 15:6.

Elődöntő: Márton-Limbach (német) 15:8.

Döntő: Márton-Harlan (ukrán) 7:15.

Végeredmény: 1. Harlan (ukrán), 2. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Pascu (román) és Limbach (német), …51. Katona Renáta, …117. László Luca.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események