Liza, Krisztián, arany, bronz!

ápr 5, 2018 | Archív

Folytatta nagyszerű szereplését a magyar küldöttség a veronai kadet és junior világbajnokságon. Kadet kardban Pusztai Liza arany-, Rabb Krisztián bronzérmet nyert! Gratulálunk!

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Egy nappal ezelőtt teljes joggal örömködtünk hosszasan annak okán, hogy 17 esztendősen nyert másodszor is junior világbajnoki bronzérmet a húszévesek között. Egyetlen ember volt láthatóan szomorú mindezért – a főszereplő, Pusztai Liza. 

Az élet, és a világbajnokság új lebonyolítási formája ugyanis úgy hozta, hogy már másnap elégtételt vehetett az általa vélt sérelmek okán. Történt ugyanis, hogy Liza a hozzá hasonlóan kadet korú mexikói Botellótól szenvedett vereséget a juniorok versenyének elődöntőjében szerda este, és csütörtök reggel fél 9-kor mindketten megkezdték újabb menetelésüket a kadet világbajnoki cím felé. Hogy estefelé, az út végén ismét találkozzanak egymással…

Nagy Valentina hetedikként zárt a vb-n, gratulálunk!

Mielőtt belemerülnénk Liza újabb történetébe, gyorsan szánjunk dícsérő mondatokat a többiek felé. Szűcs Luca élete első, és vélhetően nem utolsó világbajnokságán nagyon szépen szerepelt, kiskadetként nyolcaddöntőbe jutott úgy, hogy a direkt kieséses tábla második helyén rangsorolt francia Aimét győzte le 15:11-re. Aztán 15:6-ra kikapott, ma Ma volt a jobb Hongkongból, de lesz ez még másként is… Még nagyobb gratuláció jár Nagy Valentinának, aki hetedik helyen zárta a világbajnokságot! Varga József tanítványa a 32 közé egy sima csoportkört és egy ugyancsak sima direkt kieséses meccset követően jutott be. Utána viszont két vívókrimi következett, a hongkongi Mant 15:14-re, a belga Courteynt 15:13-ra győzte le fiatal tehetségünk. Az éremért az orosz Kljucsnyikova következett, és tán az a meccs is meglehetett volna, ha nem sérül meg ismét Valentina keze… Így végül 15:11-re kikapott, és csak remélhetjük, hogy valamennyire helyrejön a másnapi csapatversenyig… No meg gratulálhatunk neki, és mesterének egyaránt az értékes helyezéshez.

Lizi, ha kellett, ehhez hasonló elemekkel is meglepte ellenfeleit.

És most térjünk vissza Lizához! Előző esti junior vb-bronzérme után reggel sok mindennek tűnt, csak elégedettnek és kipihentnek nem… Az ő mércéjéhez képest akadozott a csoportkör is, aztán viszont olajhoz jutott a gépezet, és ahogy telt a nap, úgy a csikorgásból egyre inkább összeillesztődtek az elemek. A 32-ért rögtön egy olaszt búcsúztatott, ami sose könnyű, pláne nem hazai páston (Giovannelli, 15:8). A 16-ért az ukrán Goncovának, a 8-ért a mexikói Salgadónak nem hagyott esélyt (15:6, 15:5). A negyeddöntőben pedig egy újabb olasz, Taricco maradt alul 15:11-re. 

Lizi, és a győzelem jele. Összetartoznak.

Ennél szorosabb asszója aztán nem is volt Lizának a világbajnokságon, persze, akkor ezt még nem tudhattuk. A délutáni elődöntőben az orosz Kljucsnyikova következett, és egy újabb, rendkívül magabiztos 15:9. Így jutott a BVSC kisklasszisa a kadet világbajnoki döntőbe, miközben a másik ágon ennél rögösebb úton, de odaért a másik favorit, a már említett Botello. A döntő káprázatosan kezdődött, 8:3-nál indultak pihenőre a felek. Sőt, később 13:7-re is vezetett Liza. Aztán viszont zsinórban négy tust adott a közép-amerikai, és 13:11-nél felsejlett az emberben az előző este, amikoris 9:5-ről kapott ki a magyar. Csakhogy akiben ez felsejlik, abból sosem lesz világklasszis, Lizában – mint későbbi nyilatkozatából is kiderül… – mindez eszébe sem jutott. Adott két vitathatatlan találatot, és máris ünnepelhette második kadet egyéni világbajnoki címét! Járnak a grautlációhegyek neki és a “családi vállalkozásnak”, azaz a két mesternek, Bódy Istvánnak és Bódy Benjáminnak!

Rabb Krisztián (balra), a legújabbkori magyar kardtehetség!

Az újabb veronai sikernapon ugyanakkor kadet férfi kardban is történt egy és más… Rabb Krisztián ugyanis egy nagyszerű versenynap után vb-újoncként világbajnoki bronzérmet nyert! Ám mielőtt a vele történteket elevenítenénk fel, rögzítsük, hogy Eb-bronzérmesünk, Kaiser Balázs a 64 között búcsúzott, túl szerencsés sorsolása nem volt, a román Ailincától szenvedett vereséget. A másik magyar indulóról pedig még lesz szó ebben a bekezdésben… Krisztián, Somlai Béla tanítványa vereséggel nyitotta a napot, ám a folytatásban egyre jobb formába lendült, a 32-ért a japán Kimurának nem sok esélyt hagyott (15:11). A következő körben azonban Baaken Mátyással találkozott, aki egy küzdelmes 15:14-gyel (Kontoeidisz, görög) jutott el idáig. Gondoljunk bele, a két kadet Európa-bajnok csapattárs, a vb-n a továbblépésért, ráadásul az ifjúsági olimpiai szereplésért kerül szembe egymással… Nem lehetett kellemes, az biztos. Ám a sport azért szép, mert az ilyen helyzetekben is születik megoldás, azaz eredmény. Ezúttal Krisztián győzött 15:14-re, így ő folytathatta a versenyt, és a nyolcaddöntőben tükörsimán verte a kínai Zsut 15:7-re. Még egy asszó kellett az éremhez és a Buenos Aires-i repülőjegyhez – az is összejött! 

Akad ok az örömre, Rabb krisztián vb-bronzérmet és ifi olimpiai kvótát szerzett.

A negyedöntőben az Amerikában élő német Heathcock volt az ellenfél. A meccs azért szerencsére nem volt hitchcockian izgalmas, de simának sem mondhattuk. Érezhető volt, hogy a magyar a jobb, de nem tudott ellépni ellenfelétől. Mindegy is, a lényeg, hogy a Vasas tehetsége 15:13-ra győzött, és bejutott a négyes döntőbe! Ott már nem sikerült az újabb bravúr, a magyar származású amerikai Vidovszky 15:11-re győzött, ám a bronzéremért természetesen mesternek és tanítványnak jár a hatalmas gratuláció!

A nap mérlege tehát káprázatos: a veronai vb második arany- és ötödik bronzérme, valamint újabb két ifjúsági olimpiai kvóta! A vb holnap a két junior kard csapatversennyel, majd a tőr versenyszámokkal folytatódik, és ettől kezdve minden további siker csak hab a tortán. A válogatott máris kimagaslóan szerepelt, persze, várjuk a ráadást… 

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona.

Kadet női kard egyéni, 104 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Nagy Valentina 5/1, Szűcs Luca 4/2 (továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Csarkviani (grúz) 15:8, Pusztai-Giovannelli (olasz) 15:8, Szűcs-Perez (spanyol) 15:6.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Goncova (ukrán) 15:6, Nagy-Man (hongkongi) 15:14, Szűcs-Aime (francia) 15:11.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Salgado (mexikói) 15:5, Nagy-Courteyn (belga) 15:13, Szűcs-Ma 6:15 (hongkongi).

Negyeddöntő: Pusztai-Taricco (olasz) 15:11, Nagy-Kljucsnyikova (orosz) 11:15.

Elődöntő: Pusztai-Kljucsnyikova (orosz) 15:9.

Döntő: Pusztai-Botello (mexikói) 15:11.

Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Bódy Benjámin), 2. Botello (mexikói), 3. Kljucsnyikova (orosz) és Anglade (amerikai), …7. Nagy Valentina (edző: Varga József, válogatott edző: Bódy Benjámin) …16. Szűcs Luca.

Kadet férfi kard egyéni, 122 induló. A csoportmérkőzéseken: Rabb Krisztián 5 győzelem/1 vereség, Baaken Mátyás 5/1, Kaiser Balázs 5/1. 

A legjobb 32 közé jutásért: Rabb-Kimura (japán) 15:11, Baaken-Kontoeidisz (görög) 15:14, Kaiser-R. Ailinca (román) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rabb-Baaken 15:14.

Nyolcaddöntő: Rabb-Zsu (kínai) 15:7.

Negyeddöntő: Rabb-Heathcock (német) 15:13.

Elődöntő: Rabb-Vidovszky (amerikai) 11:15.

Végeredmény: 1. Pastin (román), 2. Vidovszky (amerikai), 3. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Ravasz Etele) és Santamaria (spanyol), …23. Baaken Mátyás, …36. Kaiser Balázs.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események