Párbajtőrben mindig van aranytartalék!

ápr 3, 2018 | Archív

Aranyérmet nyert a veronai kadet és junior világbajnokságon az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior férfi párbajtőrcsapat! Nagy gratuláció a fiúknak, mestereknek!

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Négy éve nyert legutóbb junior világbajnoki aranyérmet magyar vívóválogatott. Akkor, Plovdivban a férfi párbajtőrcsapat állhatott a dobogó tetejére. Most, 2018-ban az eggyel ifjabb garnitúra jutott ismét csúcsra! Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté és Nagy Dávid esélyesnek számított – ez tagadhatatlan. Tibi a szezon során nyerte az egyéni Vk-kat, Dávid az Eb-n egyéniben lett második, Máté pedig éppen két napja lett vb-harmadik… Csakhogy ezek a fiúk nemcsak külön-külön tehetségesek, hanem nagyszerű csapatot is alkotnak. Legutóbb, alig egy hónapja például megnyerték Szocsiban az Európa-bajnokságot. Na de, a vb az egészen más… Vagy mégsem?

Ez már világbajnoki öröm!

A döntőig ugyanis elképesztően simán jutottak el tehetségeink. Kezdődött a menetelés egy fölényes 45:17-tel a derék sógorokkal, az osztrákokkal szemben. A nyolcaddöntőben Egyiptom következett, és nem is lehetett kérdéses az újabb siker, persze, ez már szorosabb volt, ám a szorostól nagyon messze volt – 45:35 lett a vége. A negyeddöntőben a csehek jöttek, és itt is végig vezetve, 45:38-as különbséggel kerültek az elődöntőbe a magyarok. A négy között némi meglepetésre Izrael következett, de a 40 tust jelentő “izgalmi küszöböt” az újabb ellenfél sem tudta megközelíteni, 45:34 lett a vége. 

Nagy Dávid ehhez hasonló artistamutatványokkal vezette vb-aranyra a csapatot!

A hajrában már jobban figyelték Koch Mátéék a szomszéd pástot, mint a sajátjukat, mivel a házigazda olaszok némi meglepetésre kikaptak a franciáktól a másik elődöntőben, és ennek okán egyáltalán nem bánkódtak a mieink. Persze, Eitner Kinga válogatott edző hangja azonnal felcsattant: “Magunkkal foglalkozzunk, ne a másikkal!”, és ez így is van rendjén. A döntőig csaknem három órás szünet következett, amit étkezéssel és pihenéssel töltöttek a fiúk, aztán jöhetett a mindent eldöntő ütközet. A Veronától búcsúzó többi párbajtőröző, és a holnap kezdő kardküldöttség nagyszerű hangulatot teremtett a nézőtéren – a franciák a közelünkbe sem érhettek. A páston már nem volt ekkora a fölényünk. Az első körben nem tudtunk asszót nyerni, igaz, csak 14:11-re húztak el a franciák. Aztán viszont beindult a “Halla-tandem”. A Vasas mesterének két tanítványa közül előbb Máté bizonyította be többedszer, hogy nála jobban esni, kelni és szúrni egyszerre senki sem tud, és máris 18:17-es előnnyel váltotta Dávidot. Aki szokásos lazaságával 24:19-re, azaz jelentősre nőtt a különbség, és egyre hangosabb szólalt meg a lelátóról a “Ki a jobb? – Magyarok!” rigmus. Ebben a helyzetben természetesen taktikát váltott Andrásfi Tibor a négyzeten. Mármint az edző édesapa, és a tanítvány fiú. Most már a franciáknak kellett jönniük, és bánhatták is, a Tibi-bunkert nem lehetett bevenni, és 30:23-nál már fénylett az aranyalagút – csak be kellett jutni oda… Ám a francia Philippe-től következett egy váratlan, húsvét utáni feltámadás Máté ellenében, és ismét egyenlő lett az állás – 33:33. Ismét Tibin volt a sor, és eddigi pályája talán legkiélezettebb szituációjában egy fordulatos, és nagyon értékes 5:3-mal előnnyel fordultunk a célegyenesbe. Ahonnan Dávidnak kellett célba érnie Nguefack ellenében. Több mint tehetségünk utolsó három percét a pást mögött összekapaszkodva nézték végig a többiek, hogy aztán együtt fussanak ünnepelni társukat – és a káprázatos magyar aranyérmet – 45:42! Gratulálunk a szakágnak, a fiúknak, Eitner Kinga válogatott edzőnek és a mestereknek, Halla Péternek, Andrásfi Tibornak és Dancsházy-Nagy Tamásnak. Csodálatos nap, csodálatos este volt!

Ez is világbajnoki öröm – válogatott edzőstül!

A női versenyt igazán röviden elintézhetjük – sajnos. Elvégre az esélyek alapján, no meg a nagyszerű egyéni szereplés után, nyilvánvalóan többet vártunk a 14. helynél. A Borsody Emma, Dékány Kinga, Nagy Kinga, Petri Renáta összeállítású válogatott ugyanis végül ott kötött ki. Már az Ausztrália elleni nyitány is kicsit döcögős volt a 16 közé jutásért (45:33), de akkor ennek még nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget. Pláne akkor, amikor a nyolcaddöntőben Románia ellen a meccs közepén négy tussal is vezettünk. Ám később kiderült, egy fecske nem csinál nyarat, akkor sem, ha Nagy. Történt ugyanis, hogy egyedül Nagy Kinga vívott igazán elfogadhatóan a négy hölgy közül. Végül a románok ellen mínusz 4-nél vette át az utolsó asszót, és az egyenlítésre már nem futotta az erejéből (38:39). A 9-16. helyért történő folytatás sem hozott sok örömet a számunkra, egyedül Egyiptomot tudta legyőzni a válogatott. 

Felejtsük tehát gyorsan el ezt a 14. helyet, pláne annak a függvényében, hogy a párbajtőr szakág végül egy arany- és három bronzéremmel, és egy ifjúsági olimpiai kvótát érő helyezéssel zárta a veronai világbajnokságot. Szerdától következik a vb második harmada, a kardozók a juniorok egyéni versenyekkel kezdenek, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona.

Női párbajtőrcsapat, 34 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:33 (Nagy +4, Borsody +4, Dékány +3, Petri +1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 38:39 (Nagy +7, Dékány -2, Borsody -6).

A 9-16. helyért: Magyarország-Észtország 39:45 (Nagy +4, Dékány -4, Petri -6).

A 13-16. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:35 (Borsody +6, Petri +5, Nagy -1).

A 13. helyért: Magyarország-Kanada 36:45 (Petri +2, Nagy -3, Borsody -8).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Románia, 3. Oroszország, …14. Magyarország (Borsody Emma, Dékány Kinga, Nagy Kinga, Petri Renáta).

Férfi párbajtőrcsapat, 42 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztria 45:17 (Nagy +10, Andrásfi +10, Koch +8).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:35 (Koch +6, Nagy +5, Andrásfi -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Csehország 45:38 (Andrásfi +4, Nagy +2, Koch +1).

Elődöntő: Magyarország-Izrael 45:34 (Nagy +5, Andrásfi +5, Koch +1).

Döntő: Magyarország-Franciaország 45:42 (Nagy +4, Andrásfi +4, Koch -5). 

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: Andrásfi Tibor, Dancsházy-Nagy Tamás, Halla Péter), 2. Franciaország, 3. Olaszország.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események