Tovább tart az egyéni bronzkorszak!

ápr 4, 2018 | Archív

Pusztai Liza 17 évesen nyert bronzérmet a veronai kadet és junior világbajnokságon. Ifjú klasszisunk ezzel pályája második junior vb-érmét nyerte, küldöttségünk egy arany- és négy bronzéremnél tart.

Arra még tippelni sem szabad, hogy miként alakul majd a jövőben Pusztai Liza karrierje. Ha másért nem, akkor kabalából. Ám azt bizonyosan ki lehet, mi több, ki kell jelenteni, hogy olyan szinten robog előre a világhír felé, ahogy korábban nem sokan tették. Soroljuk csak közelítőleg fel, hogy mit tett le 17 éves koráig az asztalra – a teljesség igénye nélkül, a szerdai versenynapig. Egyéniben kadet Európa- és világbajnok (utóbbiban csütörtökön duplázhat…), junior Európa- és világbajnoki érmes (16 évesen a 20 évesek között), felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, és Világkupa egyéni ezüstérmes. Ilyen előzmények után vágott neki Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa pályafutása újabb junior világbajnokságának Veronában. 

Mielőtt tovább méltatnánk Lizit, essünk túl azon a híren, hogy az már egészen kora délután kiderült, hogy más magyarért a végjátékban nem szurkolhatunk a junior vb kard egyéni napján. A hölgyek közül Kelecsényi Mirabella a csoportkörben búcsúzott, Kern Bianka a 64-ért még biztosan győzte le 15:7-re a francia Suzanne-t, utána viszont a későbbi vb-aranyérmes orosz Nyikityinától szoros meccsen, 15:13-ra kikapott. Nagy Valentina ugyancsak a 32-be kerülésért búcsúzott, egy bántóan sima 1:15-tel az orosz Kobzovával szemben. A férfiak mezőnyében egyedül Nagy Martinnak sikerült a 32-be jutás, ott viszont 9:4-es előnyről szenvedett 15:11-es vereséget a német Kindlertől… A többiek még hamarabb kiestek. Rabb Krisztián és Szlama Vilmos a 64, Milassin Mór a 128 között búcsúzott. Valahogy junior férfi kardozóinknak nagyon nem megy az elmúlt esztendőkben, tán a mostani kadet korosztály javít majd!

És ezzel máris visszatértünk Lizához (képünkön), aki valami olyan magabiztossággal jutott el az esti döntőig, ami egyszerűen elképesztő egy 17 évestől a 20 esztendősek között. Kezdett először is egy veretlen csoportkörrel, melyet a 64 között egy laza 15:2 követett a spanyol Tirado ellenében. A 32-ben kicsit féltettük Lizit a koreai Jótól, mint kiderült, nem ok nélkül. Ismeretlenül és koreaiként igazi ugrásnak számított az ismeretlenbe a találkozás. Az ázsiai sokáig vezetett is, ám a BVSC miniklasszisa a hajrára váltott. Elvégre Jo jó volt, de nem a legjobb. A jobb, az végül Liza lett egy 15:13-mal…  Ettől kezdve aztán megszorítani sem tudták a magyart. Az “észak-amerikai” túrát simán hozta Lizi. Előbb a kanadai Lamarre kapott egy 15:8-at, majd az amerikai Fox-Gitomer egy 15:11-et, ahol volt már 14:9 is. Mindez máris érmet jelentett sztárunknak, aki ezt majdnemhogy közönyösen fogadta. Teljesen egyértelműnek látszott, ezen az estén ő többet akar…

Lizi (jobbra) az amerikai Fox-Gitomert győzte le simán az éremért.

Azonban most ennyi jött össze… Az ellenfél az elődöntőben az a mexikói Botello volt az ellenfél, aki még Lizinél is egy évvel fiatalabb. És, aki tavaly hatalmas meglepetésre, 15 évesen megnyerte Plovdivban a junior világbajnokságot. Az elődöntőben éppen Pusztai Lizát győzte le… Miként, sajnos, most is. Pedig Liza 9:5-re vezetett, ám utána valahogy kiesett a ritmusból, semmi nem jött össze neki. 13:15 lett a vége, amivel egy nagyon fényes bronzérmet nyert a magyar szupertehetség! Elvégre gyönyörű ez az eredmény, még akkor is, ha Liza eleinte nem nagyon tudott ennek örülni…

Pusztai Liza: “Az eredményhirdetésen majd megpróbálok mosolyogni, de most még nem megy. Úgy éreztem, hogy egész nap nem úgy vívok, ahogy szerettem volna. Tudom, simán bejutottam a négy közé, de valahogy nem tetszett a mai nap, pláne az elődöntő. Próbálok pihenni, és aludni egy nagyot, holnaptól az új feladatokra fogok koncentrálni!”

Folytatás csütörtökön a kadet kardozók versenyével, és újabb magyar esélyekkel. Többek között Pusztai Lizáéval…

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona. 

Junior női kard egyéni, 128 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Nagy Valentina 4/1, Kern Bianka 3/2 (továbbjutottak), Kelecsényi Mirabella 1/4 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Kern-Suzanne (francia) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Tirado (spanyol) 15:2, Nagy-Kobzeva (orosz) 1:15, Kern-Nyikityina (orosz) 13:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Jo (koreai) 15:13.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Lamarre (kanadai) 15:8.

Negyeddöntő: Pusztai-Fox-Gitomer (amerikai) 15:11.

Elődöntő: Pusztai-Botello (mexikói) 13:15.

Végeredmény: 1. Nyikityina (orosz), 2. Botello (mexikói), 3. Lucarini (olasz) és Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), …41. Nagy Valentina, …49. Kern Bianka, …100. Kelecsényi Mirabella.

Junior férfi kard egyéni, 160 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Martin 5 győzelem/1 vereség, Milassin Mór 5/1, Rabb Krisztián 4/1, Szlama Vilmos 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Szlama-Recsija (grúz) 15:13, Nagy-Mateev (izlandi) 15:4, Rabb-Bouwman (holland) 15:8, Milassin-Csau (hongkongi) 13:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Cauchon (francia) 15:12, Rabb-Neri (olasz) 7:15, Szlama-Park (koreai) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Kindler (német) 11:15.

Végeredmény: 1. Lohanov (orosz), 2. Patrice (francia), 3. Bonah (német) és Neri (olasz), …27. Nagy Martin, …45. Rabb Krisztián, …59. Szlama Vilmos, …70. Milassin Mór.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események