Nagy dobás!

márc 8, 2018 | Archív

Nagy Dávid megszerezte a juniorok első érmét Szocsiban, az Európa-bajnokságon. Párbajtőrözőnk második lett, míg Hajas Nóra tőrben végzett a hetedik helyen. Gratulálunk a vívóknak és a mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nőnapra virradtunk, és az már előző este kiderült, hogy Oroszországban másként kezelik ezt az ünnepet, mint mifelénk. Persze, a köszöntés, a virág, a kisebb ajándék nálunk is természetes, ám errefelé mások a szokások. A helyi szervezők, itt Szocsiban, szerda este valamennyi orosz hölgy munkatársuk részére adtak elegáns vacsorát, csütörtökön és pénteken pedig munkaszüneti nap van a nők ünnepe alkalmából! Reggel a csarnokban szív alakú lufihegyekkel köszöntötték a hölgyeket, és közös fotózást is rendeztek az emelt páston versenynap közben valamennyi jelenlévő nőnek. Aztán, hogy ez a “kivételes elbánás” a gyengébbik nem iránti nagyobb tiszteletet jelenti-e, avagy sem, az már megítélés kérdése…

Nőnapi fotózás Szocsiban.

A juniorjainkat azért különösebben mindez nem hozta lázba – nagyon helyesen, ők ugyanis a jó szereplésre koncentráltak, és ez nem is maradt el!  A második napon ugyanis megszületett a juniorok első érme, méghozzá egy ezüst, a 18 esztendős Nagy Dávid jóvoltából! Persze, junior férfi párbajtőrözőink az egész szezon során szállították a kimagasló eredményeket, miért lett volna ez most másként… Dávidnak szenzációs napja volt egészen a fináléig, nagyszerű vívással, vasidegekkel, egészen látványos tusokkal iskolázta addig le a mezőnyt, még szigorú tekintetű mestere, Halla Péter is megenyhülhetett a látottak okán… A Vasas tehetsége hibátlan csoportkörrel nyitott, majd a döntőig a legszorosabb asszója egy 15:11 volt… Nézzük a remek menetelés állomásait!

Nagy Dávid a döntőig nagyszerű vívással jutott el a döntőig. Itt éppen a francia Philippe-t veri…

A 64 között a brit Cooper volt az áldozat, egy laza 15:6-tal. A 32 között jött az a bizonyos “szégyenfolt”, a “szoros” 15:11 az izraeli Galper ellen, de izgulni akkor sem kellett. A nyolcaddöntőt a bolgár Dikov egy 15:10-zel úszta meg, majd az éremért következett a tavalyi junior világbajnokság ezüstérmese, az olasz Cuomo. A harmadik harmad közepéig úgy tűnt, a “rangadó” valóban kiélezett lesz, egymás mellett haladtak a felek 7:6-ig. Ekkor az olasz egymás után kapott két piros lapot – teljesen jogosan… – a fegyvertelen kéz használatért, és ettől kezdve elvesztette a fonalat, 15:8 lett a vége. 

…itt pedig az olasz Cuomót.

Ezzel már megvolt az érem, de a folytatás beigazolta, hogy nem lakott jól ennyivel a magyar. Az elődöntőben a korábban Koch Mátét legyőző francia Philippe következett, akit, nincs rá jobb szó, percek alatt lemosott Dávid. Alig több, mint egy harmad kellett ahhoz, hogy 15:4 legyen a végeredmény… Már csak egy akadály maradt hátra, méghozzá a kadet Európa-bajnokság győztese, az olasz Di Veroli személyében. A finálé azonban ezúttal fordított szereposztást hozott. Ezúttal a magyar volt a “szenvedő fél” és Di Verolinak jött be minden – le a kalappal Dávid előtt, hogy a végén 8:15-re kozmetikázta az eredményt. Persze, nem elsősorban ezért kell emelnünk a fejfedőt, hanem a nagyszerű ezüstéremért, az egész napos teljesítményért. Úgyhogy, mesternek és tanítványnak egyaránt gratulálunk!

A társak szereplése okán sem érheti kritika a szakágat. Az szinte természetesnek számított, hogy mindenki magabiztosan lépett tovább a csoportjából, és a 64-es tábla első köre is hibátlanra sikeredett. Leghenezebb dolga talán Debnár Gergelynek volt, aki azonnal az orosz Andrijaskinnal került össze – 14:13-ra győzött. Koch Máté az észt Gedzót (15:9), Andrásfi Tibi a svéd Mancewiczet verte (13:10). Az első vezéráldozatot a 32-es tábla hozta, ahol Tibi elvérzett az észt Bobrovval szemben (12:15). Tehetségünknek ezúttal nem volt napja – majd a csapatversenyen javít… Máté és Gergő viszont továbblépett a nyolcaddöntőben. Előbbi a svéd Svensson ellen nyert 15:11-re, utóbbi a svájci Daganinál bizonyult jobbnak (15:10). A nyolcaddöntőben azonban már mindkettejüknek megálljt parancsoltak. Mátét a francia Philippe állította meg (9:15), ám mint tudjuk, a vasasos klubtárs később alaposan megtorolta a Mátét ért “sérelmet. Gergő pedig a szocsi kadet Eb-bronzérmesétől, az osztrák Bírótól kapott ki 15:10-re. A nyolcaddöntő mindkét magyar esetében tisztes helyezésnek tekinthető. 

Jogos az öröm: Szirmai Benedek Rossini legyőzése után köszönti Hajas Nórit.

Női tőrben sem maradtunk értékes helyezés nélkül, itt Hajas Nóra volt a nap magyar főszereplője, és lepte meg magát egy szép nőnapi ajándékkal. Kadet világbajnoki ezüstérmesünk első junior évében máris egy nagyon értékes Eb-hetedik hellyel nyitott, és nem is akármilyen úton. A sikeres csoportkör után egy értékes, és egy királyi trófeát szerzett. Előbb a 16 közé jutásért a legerősebb lengyelt, Tomczakot verte 15:11-re. Utána viszont a junior világranglistát vezető, tavalyi vb-ezüstérmes olasz Rossini következett. Ám az asszó képe alapján a magyar lány is lehetett volna a favorit… Nóri az egész asszót uralta, végig vezetve, tulajdonképpen biztosan nyerte a meccset, és jutott ezzel a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben a mezőny másik “nagyágyúja”, a német Ebert állta az útját, és ez, legalábbis egyelőre, túl nagy falat volt neki (5:15). Nóri így a hetedik helyen zárt, neki, és mesterének, Szirmai Benedeknek egyaránt jár a nagy gratuláció!

A többiekről: Kókai Csillának nem sikerült továbblépnie a csoportjából, Pásztor Flórának és Kondricz Katának ugyanez különösebb gond nélkül összejött. Persze, ez el is várható mindkettejüktől, elvégre ők már a felnőtt válogatottságra is pályáznak. A legjobb 32 között jól alakult a folytatás, pedig sem Kata, sem Flóra nem kapott könnyű ellenfelet. Előbbi a francia Recher, utóbbi az orosz Rasszolova ellen győzött 15:9-re, illetve 15:11-re. A nyolcaddöntő azonban a végállomást jelentette mindkettejük számára. Igaz, ismét erős ellenfelet kaptak, Kondricz Katát a francia Lacheray (9:15), Pásztor Flórát régi riválisa, az orosz Martyanova győzte le (7:15). 

A junior Európa-bajnokság pénteken az utolsó két egyéni számmal, a férfi tőrrel és a női karddal folytatódik. 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi.

Junior férfi párbajtőr egyéni, 91 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Dávid 6 győzelem/0 vereség, Koch Máté 5/1, Andrásfi Tibor 4/2, Debnár Gergely 3/3 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Gedzo (észt) 15:9, Nagy-Cooper (brit) 15:6, Andrásfi-Mancewicz (svéd) 13:10, Debnár-Andrijaskin (orosz) 14:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Debnár-Dagani (svájci) 15:10, Koch-Svensson (svéd) 15:11, Nagy-Galper (izraeli) 15:11, Andrásfi-Bobrov (észt) 12:15.

Nyolcaddöntő: Nagy-Dikov (bolgár) 15:10, Koch-Philippe (francia) 9:15, Debnár-Bíró (osztrák) 10:15.

Negyeddöntő: Nagy-Cuomo (olasz) 15:8.

Elődöntő: Nagy-Philippe (francia) 15:4.

Döntő: Nagy-Di Veroli (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Di Veroli (olasz), 2. Nagy Dávid (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), 2. , 3. Philippe (francia) és Bíró (osztrák), …12. Koch Máté, …16. Debnár Gergely, …21. Andrásfi Tibor.

Junior női tőr egyéni, 57 induló. A csoportmérkőzéseken: Hajas Nóra 5 győzelem/1 vereség, Pásztor Flóra 3/2, Kondricz Kata 3/2 (továbbjutottak), Kókai Csilla 1/5 (kiestek). 

A legjobb 32 közé jutásért: N

A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Rasszolova (orosz) 15:11, Kondricz-A. Recher (francia) 15:9, Hajas-Tomczak (lengyel) 15:11.

Nyolcaddöntő: Hajas-Rossini (olasz) 15:10, Kondricz-Lacheray (francia) 9:15, Pásztor-Martyanova (orosz) 7:15.

Negyeddöntő: Hajas-Ebert (német) 5:15.

Végeredmény: 1. Favaretto (olasz), 2. Ebert (német), 3. Martyanova (orosz) és Juszova (orosz), …7. Hajas Nóra (edző: Szirmai Benedek, válogatott edző: Kiss Tibor), …14. Kondricz Kata, 15. Pásztor Flóra, …49. Kókai Csilla.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események