Rajtoltak a juniorok – Nagy Kinga ötödik

márc 7, 2018 | Archív

Nagy Kinga ötödik helyezésével indult Szocsiban a kadet után a junior Európa-bajnokság. Női párbajtőrözőnk értékes sikerekkel került a negyeddöntőbe, férfi kardban Szlama Vilmos jutott nyolcaddöntőbe.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Hatodik napja zajlanak a versenyek a szocsi Iceberg jégpalotában, a négy évvel ezelőtti téli olimpia egyik látványos helyszínén, mégis újabb nyitónaphoz érkeztünk. A kadet Európa-bajnokság ugyanis kedden lezárult, és az eggyel magasabb korosztály kezdte meg versenyeit szerdán. Mi sem jellemzőbb az itteni “totális kavarodásra”, hogy miközben Muhari Esztiéket már javában otthon ünneplik, addig a junior férfi tőrözők és női kardozók csak szerda este érkeznek Szocsiba…

A program is hasonló volt, elvégre a “második nyitónap” a húsz éven aluli női párbajtőrözőké és a férfi kardozóké volt. Csak a rend kedvéért: a 17 esztendősek egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel vettek villámrajtot ebben a két fegyvernemben. Ám, hogy mennyit változhatnak az esélyesek egy-egy korosztálynyi különbséggel, azt jól példázza: juniorban korántsem mi számítottunk favoritnak e két szakágban. 

Persze, szerettük volna, ha ránk cáfolnak erre a mieink, és igazán nem is voltak messze ettől. Legalábbis Nagy Kinga semmi esetre sem… A világversenyeken rendre eredményes magyar most is remek csoportkörrel nyitott (5/1), ám ennek ellenére nehéz sorsolást kapott – a többi magyarral egyetemben. A 64 között a német Mayrt 15:8-ra verte, de honfitársa, Treudt-Gösser kemény diónak ígérkezett. Hát kemény is lett, mi több, ilyen fordulatos meccset ritkán látunk. De tetszett, elvégre Kinga nyerte. A magyar rendkívül magabiztos vívással húzott el 9:4-re, ám 10:9-re már a német vezetett! Mi több, 13:11-re is vezetett. Ám a végére Gösser elfogyott, megint Kinga következett, és 15:13-ra nyerte a vívókrimit. És nem sokkal később a krimi újabb fejezetébe kezdett. Az olasz Bozza elleni nyolcaddöntőben nagyszerű teljesítménnyel 13:9-re elhúzott, és csak 12 másodperc maradt hátra. Ám 12 szekundum néha nagy idő lehet a vívásban, Bozza 13:12-re feljött, és még mindig maradt 3 másodperc… Azonban ez már nem volt elég az újabb találathoz, így ünnepelhetett a magyar tábor. 

Nagy Kinga (jobbra) izgalmas asszóban múlta felül a nyolcadöntőben az olasz Bozzát.

A svéd Martensson volt az éremért következő rivális – papíron ez tűnt a legkönnyebb meccsnek, tán ezért tartottunk tőle leginkább. Mint kiderült, okkal. Kinga nem találta meg az ellenszerét a skandinávnak, aki szinte valamennyi akciót “kihozta” együttesre, és néha egylámpást is adott – 10:15 lett a vége. Nagy Kinga ezzel az ötödik helyen végzett, gratulálunk neki és edzőjének, Andrásfi Tibornak egyaránt. 

A többiekről: a csoportkörből valamennyi magyar továbbjutott, ám a folytatásban Borsody Emma azonnal összekerült Petri Renátával, és utóbbinak búcsúznia kellett. A kadet korú Dékány Kinga harmadik versenynapját vívta, ám egyáltalán nem rossz csoportköre ellenére a tavalyi Európa-bajnok lengyel Brychet kapta, aki 15:10-re legyőzte. Emma sem volt sokkal szerencsésebb, ő a legerősebb orosszal, Szoldatovával került szembe a 32 között, és 10:15 lett itt is az eredmény…

Szlama Vilmos (jobbra) sokáig vezetett a francia Pianfetti ellen.

Jöhettek a férfi kardozók, akik lépésről lépésre haladtak a szezon során, ám olyan magasságba nem sikerült eljutniuk, hogy nyolc közé kerüljenek ezen az Eb-n – talán majd a veronai vb-n. És megint kijelenthetjük, szerencsénk sem volt… A valamennyi versenyzőnknek sikeres csoportkör után tán Milassin Mór sorsolása tűnt a legjobbnak. A 32-ért le is győzte a brit Edwardsot (15:12), ám a következő asszó elején, a spanyol Santamariával szemben, az asszó elején megsérült a keze, és vissza kellett lépnie. Reméljük, a csapatversenyigmeggyógyul. Másként járt balszerencsésen Nagy Martin. Legmagasabban rangsorolt junior kardozónk az 5/1-es csoportköre ellenére a 32-ben azonnal a nagyon erős olasz Nerivel kezdett, aki 15:8-ra le is győzte őt. A kadet korú Rabb Krisztián egy körrel hamarabb búcsúzott, a 64-ben kapott ki 15:10-re az olasz Minischettitől. Maradt Szlama Vilmos, aki szép skalpokat szerezve jutott el a nyolcaddöntőig. Előbb a 64-ben a német Blatzot verte 15:13-ra, majd nagyon értékes sikert aratott az orosz Sztyepanovval szemben. A 16 között a korosztály egyik legjobbja, a francia Pianfetti várt rá, és 13-ig végig a jól vívó magyarnál volt az előny, olykor négy tussal is. Ekkor azonban beérte, majd lehagyta őt a francia, aki 15:13-ra nyert, és ezzel véget ért számunkra a hatodik, illetve az első versenynap. 

Folytatás csütörtökön a junior férfi párbajtőrözők és a junior női tőrözők versenyével. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi. 

Junior női párbajtőr egyéni, 89 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Kinga 5 győzelem/1 vereség, Borsody Emma 5/1, Dékány Kinga 4/2, Petri Renáta 2/3 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Mayr (német) 15:8, Dékány-Brych (lengyel) 10:15, Borsody-Petri 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Treudt-Gösser (német) 15:13, Borsody-Szoldatova (orosz) 10:15.

Nyolcaddöntő: Nagy-Bozza (olasz) 13:12.

Negyeddöntő: Nagy-Martensson (svéd) 10:15.

Végeredmény: 1. Isola (olasz), 2. Candescu (román), 3. Martensson (svéd) és Bayram (francia), 5. Nagy Kinga (edző: Andrásfi Tibor, válogatott edző: Plásztán Attila), …20. Borsody Emma, …43. Dékány Kinga, …56. Petri Renáta.

Junior férfi kard egyéni, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Martin 5 győzelem/1 vereség, Milassin Mór 4 győzelem/2 vereség, Szlama Vilmos 3/3, Rabb Krisztián 2/4 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Milassin-Edwards (brit) 15:12, Szlama-Blatz (német) 15:13, Rabb-Minischetti (olasz) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szlama-Sztyepanov (orosz) 15:9, Nagy-Neri (olasz) 8:15, Milassin-Santamaria (spanyol), Milassin sérülés miatt visszalépett.

Nyolcaddöntő: Szlama-Pianfetti (francia) 12:15.

Végeredmény: 1. Pianfetti (francia), 2. Patrice (francia), 3. Lohanov (orosz) és Arpino (olasz), …15. Szlama Vilmos, …21. Nagy Martin, …28. Milassin Mór,  …46. Rabb Krisztián.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM