Szatmári András ötödik Varsóban

febr 24, 2018 | Archív

Megsérült, de ennek ellenére döntőbe jutott, és ott az ötödik helyen végzett Szatmári András a varsói férfi kard Világkupa-versenyen. Szilágyi Áron a nyolcaddöntőben búcsúzott, jöhet a csapatverseny!

Szatmári András és Szilágyi Áron. A világ-, illetve az olimpiai bajnok, jelen állás szerint a magyar kardvívás két zászlóvivője. Akik eljutottak odáig, hogy mindig, mindenki őket akarja megverni. Így volt ez Varsóban is, a 63. Wolodyjowski Kardja Világkupa-versenyen. No persze, ez azért korántsem egyszerű feladat, de néha azért összejön…

Szatmári Andris, amikor még volt lába, 11:5-re is vezetett a nyolcaddöntőben. Reméljük, nem komoly a sérülés. 

Varsóban is így alakult… Szatmári András a legjobb 64 között csapattársával, Decsi Tamással kezdett, és 15:8-ra nyert. A folytatás már nagyon törékenyre sikeredett, sajnos, elképzelhető, hogy a szó szoros értelmében… A 16 közé kerülésért egyetlen tussal győzte le világbajnokunkaz iráni Rahbarit (15:14), majd ugyanígy alakult a végeredmény egy újabb feltörekvő koreai, Ju ellenében. Csakhogy itt 13:10-nél összeütközött a két vívó, és Andrisnak olyan szerencsétlenül alakult a karambol, hogy a nagylábujja komolyabban megsérült. A helyi orvosok szerint el is törött, a küldöttséggel tartó Bodnár József masszőr szerint “csak” elrepedhetett. Szatmári Andris ezt követően azért egy 15:14-gyel besántikált a nyolc közé, ám ott egyértelműen nem volt teljes értékű egy újabb iránival, Pakdamannal szemben (11:15), és ezzel az ötödik helyen végzett. 

Így örült a német Szabó Mátyás az Áron elleni 15:14-es győzelemnek.

Árontól lassan megszokjuk, hogy négyévenként, az olimpiákon veri tönkre a mezőnyt, ám az elmúlt időszak versenyein is kimagaslóan szerepelt. Most egy sima győzelemmel kezdett a legjobb 64 között az amerikai Maczkowski ellen (15:8), majd a 16 közé jutásért már alaposan megizzadt az olasz Nuccióval szemben (15:13). A nyolcaddöntőben aztán a román-erdélyi-német Szabó Mátyás volt az ellenfél, és a német színekben versenyző fiatalember egy fordulatos és izgalmas asszóban 15:14-re legyőzte Áront – annyi baj legyen…

A többieknek ezúttal sem sikerült a “nagy áttörés”. A jelenlegi harmadik számú magyar, Gémesi Csanád és a 2016-os vb-ezüstérmes Iliász Nikolász a 32-ig jutott, előbbi a német Wagnertől (8:15), utóbbi a francia Anstett-től szenvedett vereséget (12:15) egy-egy győztes asszót követően. A további két, főtáblára jutott magyar közül a tavalyi és tavalyelőtti vb-ezüstérmes csapattag Decsi Tamás, ugye, Szatmárival került szembe, Péch Miklós pedig a már említett iráni Pakdamantól kapott ki (7:15).

A varsói kardhétvége vasárnap a csapatversennyel zárul, természetesen magyar esélyekkel…

Idehaza a női tőrözők harmadik, utolsó előtti egyéni Magyar Kupa-fordulóját, egyben válogatóját rendezték a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A versenyt Kreiss Fanni nyerte, meglőzve Szalai Szonját, Pásztor Flórát és Knapek Edinát, ugyanakkor a hazai ranglista élmezőnye gyakorlatilag változatlan maradt. 

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Varsó, 202 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Mackiewicz (amerikai) 15:8, Szatmári-Decsi 15:8, Iliász-Laurence (francia) 15:10, Gémesi Cs.-Csap (ukrán) 15:10, Péch-Pakdaman (iráni) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Nuccio (olasz) 15:13, Szatmári-Rahbari (iráni) 15:14, Iliász-Anstett (francia) 12:15, Gémesi-Wagner (német) 9:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Ju (koreai) 15:14, Szilágyi-Szabó (német) 14:15.

Negyeddöntő: Szatmári-Pakdaman (iráni) 11:15.

Végeredmény: 1. Gu Bongil (koreai), 2. Szabó (német), 3. Wagner (német) és Pakdaman (iráni), 5. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), …9. Szilágyi Áron, …22. Gémesi Csanád, …30. Iliász Nikolász, …53. Péch Miklós, …59. Decsi Tamás, …100. Kossuth Bálint, …106. Valkai Ferenc, …123. Puy Sebestyén, …147. Gémesi Bence, …158. Galgóczy Tamás, …170. Gémesi Huba.

Női tőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 32 induló. Végeredmény: 1. Kreiss Fanni (UTE, edző: Kreiss Gábor), 2. Szalai Szonja (Törekvés), 3. Pásztor Flóra (Törekvés) és Knapek Edina (Honvéd), 5. Lupkovics Dóra (Honvéd), 6. Zámbó-Gólya Fruzsina (UTE), 7. Mohamed Aida (UTE), 8. Pöltz Anna (Törekvés). A döntőben: Kreiss-Szalai 15:6.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események