12 számban osztanak érmeket vívásban Tokióban!

jún 9, 2017 | Archív

Hatalmas sportdiplomáciai sikert aratott sportágunk: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén eldöntötték, hogy már a következő, 2020-as tokiói

Hatalmas sportdiplomáciai sikert aratott sportágunk: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén eldöntötték, hogy már a következő, 2020-as tokiói olimpián az eddigi 10 helyett 12 versenyszámban osztanak érmeket vívásban! A nagyszerű hírt Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, és Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke kommentálja honlapunknak.

A vívás ennél nagyobb sikert nem arathatott volna egy csöndes, péntek, kora nyári délutánon! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testületének ülésén ugyanis eldöntötték, hogy a 2020-as, tokiói nyári olimpán a vívó versenyszámok számát 10-ről 12-re növelik. Azaz valamennyi világbajnoki számunkban, egyéniben és csapatban ötkarikás érmeket osztanak majd, és megszűnik az “átkozott” ciklikus csapat versenyrendszer, melynek következtében Rióban például férfi kardban nem rendeztek csapatviadalt. 

A döntés érdekében a FIE (Nemzetközi Vívó Szövetség) már régóta lobbizott, és kár tagadni, hogy a végeredményben az is sokat nyomott a latban, hogy a nemzetközi testület első embere, az orosz Allisher Uszmanov milliárdjaiból sokat áldoz a vívásra. És talán az sem mellékes, hogy Thomas Bach, a NOB német elnöke egykoron tőrben nyert olimpiai aranyérmet… Ugyanakkor tán ennél is lényegesebb, hogy sportágunk világversenyein egyre több országból, egyre többen vesznek részt, és az elmúlt két olimpián a vívás televíziós nézettsége meredeken emelkedett felfelé a korábbiakhoz képest. 

A hírről Kulcsár Krisztián kettős szerepkörben értesült, számolt be – és tett is érte… A FIE sportigazgatójaként ugyanis sokat dolgozott ezért a hatalmas sportdiplomáciai sikerért, és mindezt most már a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként kommentálta honlapunknak. “A hír igaz, és további megerősítést nem is igényel! A NOB  végrehajtó bizottsága ugyanis a versenyszámok módosításáról, növeléséről, csökkentéséről saját hatáskörében dönthet. Csupán az új sportágok felvételei, illetve a korábbiak megszüntetése tartozik a közgyűlés hatáskörébe. A színfalak mögött sokat dolgoztunk azért, hogy mindez így alakuljon, és nagyon örülök, hogy sikerült. Azt pedig már a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként remélem, hogy mindez több olimpiai kvótát jelent majd küldöttségünk számára Tokióban…”

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke így kommentálta a sportágunk szempontjából remek hírt: “Ez nagyszerű, és ez úton is gratulálok a FIE-nek a komoly sportdiplomáciai sikerért! Sportágunk egyre népszerűbb a világ minden táján, és erre most látványos visszajelzést kaptunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. Őszintén remélem, hogy a 2013-as budapesti világbajnokság sikeres megrendezésével, a nemzetközi Grand Prix- és Világkupa-versenyeink lebonyolításával valamennyit a Magyar Vívó Szövetség is hozzá tudott tenni ahhoz, hogy ez a döntés megszülethessen. Ugyanakkor ez még nagyobb felelősséget jelent számunkra az olimpiai kvalifikációs, 2019-es világbajnokság megrendezésével kapcsolatosan. Na, de ez legyen a legnagyobb probléma! Szakmailag pedig átgondoljuk, hogy mindez mit jelent a válogatott felkészülése kapcsán, hiszen a lehetőségek növekedésével az elvárásaink is növekedni fognak, ám ez ügyben is optimistán várom a jövőt!”

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események