192-en maradtak a 600-ból

dec 20, 2018 | Archív

Az országos bajnokság első napján megharmadolódott a hatalmas mezőny. A selejtezőket követően valamennyi fegyvernemben 32-en maradtak, folytatás szombaton - a Magyar Vívás Napjával!

Több rekord is született, illetve születik az idei országos bajnokságon, az egyik már csütörtök reggel, a startnál. Férfi párbajtőr egyéniben ugyanis 177 vívó nevezett, ennyien hazai versenyen még nem léptek pástra. Most igen! Másik érdekességet is tartogatott ez a fegyvernem. Olyan ugyanis egy ilyen nagy létszámú viadalon csak nagyon ritkán fordul elő férfi párbajtőrben, hogy nagyobb meglepetés nélkül jussunk el a legjobb 32 mezőnyéig. Nos, most így történt. Valamennyi válogatott kerettag gond nélkül került a szombati folytatásba, kezdve a két olimpiai bronzérmessel, Rédli Andrással és Somfai Péterrel. Folytatva a már felnőtt válogatott, de fiatal Berta Danival és Bányai Zsomborral, befejezve a junior világbajnok Nagy Dáviddal, Koch Mátéval és Andrásfi Tiborral. És még másokkal – szerencsére széles a választék… 

A férfi párbajtőrrel párhuzamosan a női tőrözők versenye kezdődött a reggeli órákban. Itt nem volt meglepetés, hogy nem volt meglepetés – ugyancsak valamennyi válogatott simán lépett tovább. Azért két “apróságot” feljegyezhettünk. A címvédő Pásztor Flóra hosszú sérülése után erőtől duzzadóan tért vissza, Lupkovics Dóri pedig különleges bravúrt hajtott végre, hat csoportmérkőzésén egyetlen találatot sem kapott…

Egy világbajnok „baby sitter”: Szatmári András a csoportmérkőzések után.

A hölgyek helyét a férfi kardozók foglalták el, és különlegességeket itt is láthattunk. Például azt, hogy az olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András selejtezőt vívott… Áron mindösszesen két tust kapott – Dórit nem tudta felülmúlni… -, és Andris is veretlen maradt, mégis úgy alakult a 32-es tábla sorsolása, hogy a két exextraklasszis szombaton már a legjobb 8 között összekerülhet, a tavalyi “álomdöntő” visszavágója bizonyosan elmarad. Mi több, az idei Európa-bajnok csapat másik két tagja, Gémesi Csanád és Decsi Tamás is egymással kerülhet szembe egy másik negyeddöntőben. Azaz, két “surranóág” is akad jelenlegi legerősebb fegyvernemünkben. 

Férfi tőr életkép rangos szereplőkkel: Németh András, Gátai Róbert és Kiss Dániel.

A délutáni-esti programban a másik három fegyvernem következett, és különösebb meglepetés itt sem történt. Női párbajtőrben Szász-Kovács Emese kihagyta az országos bajnokságot, a többiek természetesen pástra léptek, és újra köszönthettük a páston a szülése után visszatérő korábbi válogatott, Révész Júliát is. A nap végére a férfi tőr és a női kard selejtezője maradt – eget rengető dolgok itt sem történtek. Szombaton azonban bizonyosan fognak…

Pusztai Liza számára is pénteken jöhet a folytatás!

A nap krónikájához hozzátartozik, hogy a tőr szakmai bizottság ülést tartott, és döntés született arról, hogy a női tőr válogatott megüresedő vezetőedzői posztjára Feczer Viktort javasolja a testület – az áment minderre az elnökség teheti majd fel. 

Pénteken reggel 9-kor kezdődik az országos bajnokság 32-es táblája, és az integráció jegyében láthatjuk majd a kerekesszékeseket is. A hat fegyvernem döntője, és sportágunk ünnepe, a Magyar Vívás Napja délután fél 5-kor kezdődik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Mindenkit szeretettel várunk, a belépés ingyenes!

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM