2013, az emlékezetes (1. rész)

jan 2, 2014 | Archív

Vitathatatlan, hogy az elmúlt két évtized egyik legeredményesebb - ha nem a legeredményesebb… - és legemlékezetesebb évét zárta a magyar vívás. Hazai rendezésű világversenyek, és

Vitathatatlan, hogy az elmúlt két évtized egyik legeredményesebb – ha nem a legeredményesebb… – és legemlékezetesebb évét zárta a magyar vívás. Hazai rendezésű világversenyek, és magyar sikerek – minden mennyiségben. Valamennyi korosztály nyert aranyérmet 2013 világversenyein! Idézzük fel három részben, mi is történt tavaly sportágunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Január, Boczkó Gábor bekezd.
 
januar[1]
Boczkó Gábor: Hölgyeim és Uraim, ez volt 2013! 
 
Ahogy a jelenlegi versenyrendszerben lenni szokott, az év első hónapja még csöndesebb. A nemrégiben kinevezett fegyvernemi vezetőedzők új stábjukkal éppen csak megkezdték a munkát, igazából mindenki dolgozik, készül, és még fogalmunk sincs, miként is alakul az az esztendő, melyben a magyar vívás felnőtt világbajnokságot rendez Budapesten. Mindenesetre a szervező bizottság lassan összeáll, elvégre az előző az elnökvásztást követően, 2012 második felében úgy ahogy volt, lemondott. Mondták is a jóakarók, hogy mi lesz itt majd augusztusban? Hát lett is…
Azért a pástokon is beindult az élet. Boczkó Gábor, aki előző évben nem jutott ki a londoni olimpiára, Dohában Grand Prix-versenyt nyer. Mintegy jelezve: ő és a magyar vívás nem akrmilyen esztendő elé néz.
 
Február, a közepébe bele! 
 
februar[1]
Bányai Zsombor (balra), az angyalföldi aranyember. Vasasos és két aranyat nyert az angyalföldi csarnokban.
 
Február, akkor nagyüzem. De hogy ennyire?…
Ebben a hónapban rendezünk egy felnőtt Grand Prix- és egy Vk-versenyt, a négy fegyvernemes junior Világkupát, valamint az Angyalföldi Sportközpontban megkezdődik a kadet és junior Európa-bajnokság. Mellesleg pedig valamennyi fegyvernemben gőzerővel zajlik a Világkupa-sorozat. 
És ennek a hónapnak a végén – bár csak 28 napos volt… – már látszik: a magyar vívósport jó irányban halad. De lássuk, mi is történt! A hazai versenyeinken a juniorok remekelnek, valammenyi éremből tartanak itthon. A felnőtt Vk-kon pedig azok a csapataink tündökölnek, melyek 2012-ben éppen a legnagyobb csalódásokat okozták. Na nem a férfi párbajtőrözőkre célzunk, hiszen ők továbbra is stabilan szállítják a dobogós helyezéseket. Viszont a női epézők, illetve a férfi kardozók… Előbbiek a 13., utóbbiak a 11. helyen zárták az ebből a szempontból számukra szégyenteljes 2012-es esztendőt a világranglistán. Úgy, hogy nem jutottak el a londoni olimpiára. Ehhez képest a női párbajtőrözők második hellyel nyitnak, a férfi kardozók pedig arannyal és ezüsttel kezdik a szezont – egyaránt új fegyvernemi vezetővel!
A hónap utolsó napjaiban kezdődik az Angyalföldi Sportközpontban a kedet és junior Európa-bajnokság. 38 országból 900 fiatal vívó érkezik Budapestre, és a szervezők – miként a hónap Vk-versenyein – remek munkát végeznek. Szerencsére őket is messze felülmúlják a versenyzők, és a hónap végén egy este nyer két nagyszerű aranyat sportágunk két nagy tehetsége: Schmél Viki és Bányai Zsombor. Női tőrözőnk elképesztő körülmények között, a negyeddöntőben 10:14-ről, a döntőben 5:13-ről fordít, férfi párbajtőrözőnk pedig e fegyvernemben ritkán látható fölénnyel győz, legszorosabb csörtéje 15:9…
A sportdiplomácia terén is lényeges előrelépésről számolhatunk be: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Csampa Zsoltot és Polgár Pált. Egyrészt biztosítja elnökünket a sportág és a világbajnokság támogatásáról, másrészt jelzi, hogy a vívás része lesz a kormány sportágfejlesztési programjának. 
 
Március, az utánpótlás aranycsapat és az aranykardozók!
 
Méltón a nagy elődökhöz. A csodálatos három muskétás, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf pillant le a páston álló valamennyi élő magyar olimpiai és világbajnoki aranyérmes kardozóra.
 
A hónap első napjaiban folytatódik, illetve befejeződik a kadet és junior Európa-bajnokság. A februári két arany után a kadet női tőrcsapat és férfi párbajtőrcsapat, valamint a junior női kardcsapat újabb első helyezést gyűjt be. Ezzel a magyar küldöttség öt arannyal az éremtáblázat második helyén zár! Az idejére nem emlékszünk, mikor nyert a magyar utánpótlás egy világversenyen öt aranyérmet – ha egyáltalán nyert… Gratulálunk, még egyszer utoljára, miként a Bernát Zoltán által vezetett szervezőcsapatnak is! 
Ezalatt a felnőttek is végigversenyzik a tavasz első hónapját. Nem is akárhogyan! A férfi kardozók Moszkvában, az oroszlánbarlangban verik meg az oroszokat a csapat Vk-döntőben. A női párbajtőrözők újabb Vk-ezüsttel igazolják, hogy remek úton haladnak, Szász Emese pedig több mint egy év után áll újra világversenyen dobogóra. 
Budapesten megrendezzük a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard Grand Prix-t. Szilágyi Áron harmadik, de talán ő sem sértődik meg, ha azt mondjuk, ezúttal nem ez a legnagyobb szám. A döntő előtt ugyanis a Gerevich Aladár Sportcsarnok emelt pástján köszöntjük Magyarország valamennyi élő olimpiai és világbajnok kardvívóját. Huszonketten vannak, és valamennyien elfogadták a Magyar Vívó Szövetség meghívását! Egymás mellett ül többek között Horváth Zoltán, Pézsa Tibor, Kovács Tamás, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence, Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron. Emlékezetes este marad a magyar kardvívás szerelmeseinek!
 
Április, az első világbajnoki aranyérem!
 
aprilis[1]
Kicsi lány nagy sikerei. Schmél Viki és Mestere, Kreiss Gábor.
 
Ha Húsvét, akkor kadet és junior világbajnokság. Így történt ez tavaly is, és Porecben felteszi az i-re a pontot Schmél Viki. Kreiss Gábor tanítványa nagyszerű vívással nyer kadet vb-aranyat, ezzel három korosztályos világversenyen állhat a dobogó legfelső fokára. Nehezen felülmúlható!
A többiek előtt is le a kalappal! A junior férfi párbajtőrözők és a kardozó Szatmári András – egyetlen tussal kapott ki – másodikként végeznek, a férfi kardcsapat harmadikként zár. Azaz: jut mindegyik színű medálból. Még ha akad is némi hiányérzet egy-két fegyvernemben, de leszögezhetjük: soha rosszabbat!
A hónap második felében megint a felnőttek következnek, és Szilágyi Áron a londoni olimpiát követően az első Vk-versenyét nyeri Athénban – kimagasló teljesítménnyel.
Végül ismét sportdiplomácia: együttműködési megállapodást ír alá Rómában Csampa Zsolt és Giorgio Scarso, a Magyar, illetve az Olasz Vívó Szövetség elnöke. Azaz a világ deklaráltan egyes számú sportági nagyhatalma lesz a partnerünk, ami azért megér egy páston kívüli aranyat…
(Folytatjuk!)

2014. január 02.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események