2013, az emlékezetes (2. rész)

jan 3, 2014 | Archív

Vitathatatlan, hogy az elmúlt két évtized egyik legeredményesebb - ha nem a legeredményesebb… - és legemlékezetesebb évét zárta a magyar vívás. Hazai rendezésű világversenyek, és

Vitathatatlan, hogy az elmúlt két évtized egyik legeredményesebb – ha nem a legeredményesebb… – és legemlékezetesebb évét zárta a magyar vívás. Hazai rendezésű világversenyek, és magyar sikerek – minden mennyiségben. Valamennyi korosztály nyert aranyérmet 2013 világversenyein! Idézzük fel három részben, mi is történt tavaly sportágunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Május, az ezüst eső
 
majus[1]
Chicago: Nyolc év után ezüst női kardcsapatban.
 
A kadetek és juniorok korosztályukban a húsvéti vb-vel befejezték rendkívül sikeres szezonjukat, a felnőtteknek következik a Világkupa-szezon hajrája. És a májusi eső ugyan aranyat ér, de ránk ezüst eső hullik – ennek is örülünk. 
Kezdi Szilágyi Áron egy chicagói ezüsttel, folytatja a sort a kardcsapat. Ezúttal a női. Hét plusz egy szűk esztendő után ér el ilyen eredményt a szakág, amely megint csak új vezetővel kezdte az évet, és megint csak helyezéseket javított a tavalyihoz képest. A sorból természetesen nem maradhat ki a férfi párajtőrcsapat sem, amely éppen aktuális – buenos aires-i – második helyével átveszi a vezetést a világranglistán. A sort Szász Emese zárja havannai ezüstjével, amivel másoszor jelzi a szezonban, hogy ismét remek formába kerül. Összefoglalva: négy ezüst Amerikából, világjáróinkat a jelek szerint nem viselte meg az időeltolódás. 
Essék szó veteránjainkról is, elvégre öt érmet hoznak haza az olaszországi Eb-ről. a “csúcsveterán” Pap Jenő volt, aki tőrben és párbajtőrben sem talál legyőzőre. 
A végére pedig egy szomorú hír: májusban eltemetjük olimpiai bajnokunkat, Mendelényiné Ágoston Juditot.
 
Június, csupa csoda csapat
 
junius[1]
Az Eb egyik magyar főszereplője: Szász Emese, és az általa is bronzzal fémjelzett női párbajtőrcsapat.
 
A felnőtt Európa-bajnokságra történő ráhangolást az U23-as Eb jelenti. A lengyelországi esemény sem lóg ki a sorból. Küldöttségünk valamennyi éremből hoz haza, az aranyat ezúttal a női kardcsapat nyeri. 
A zágrábi Eb több szempontból fontos. Egyrészt mert egy Eb. Ami mindig lényeges. Másrészt, mert a budapesti vb előtti utolsó nagy verseny. És ahogy Szabó Bence olimpiai bajnok fogalmaz: a hazai rendezésű vb az olimpia mellett a legnagyobb versenye lehet egy magyar vívónak. De vissza Zágrábhoz. 
Azon furcsa szituáció alakul ki, hogy nem nyerünk aranyat egy világversenyen, mégis joggal lehet elégedett szinte midenki. Úgy hoz haza a küldöttség öt érmet (két ezüst, három bronz), hogy abból négy csapatversenyen születik, ami a hat fegyvernemes versenyrendszer bevezetése óta egyedülálló! A második helyeket a férfi kardozók és a férfi párbajtőrözők nyerik, a harmadikokat a női tőrözők és a női párbajtőrözők. Utóbbi kettő feltétlenül bravúrosnak számít. Az Eb legeredményesebb versenyzője pedig Szász Emese lesz, aki egy egyéni bronzot is hozzátesz a csapat harmadik helyéhez. Döntős lesz egyéniben Márton Anna – 18 évesen a felnőttek között! -, Knapek Edina – hosszú évek után újra remekel -, és Rédli András – aki már jóval több egy nagy tehetségnél. 
Még egy megjegyzés a férfi párbajtőrözőkről. Az Udvarhelyi Gábor által vezetett együttes nem akármilyen bravúrt tudhat magáénak. Az egész szezon – sőt, az előző év világversenyein is – során valamennyi versenyen dobogóra állhatott. De nyerni egyszer sem tudott. Várjuk, persze, hogy várjuk ezek után a budapesti világbajnokságot. 
 
Július, csak már kezdődne a világbajnokság…
 
julius[1]Szilágyi Áron: Mint a moziban. 
 
Minden és mindenki a vb lázában. 
Előtte azért egy-két “apróság”. Közgyűlést tart a Magyar Vívó Szövetség, melyen Kulcsár Krisztiánt hatalmas szavazattöbbséggel általános alelnöknek választják. Igen azt a Kulcsár Krisztiánt, aki egy évvel korábban a “másik tábor” élharcosaként – hozzá tesszük, ez teljesen rendben van! – szerette volna irányítani sportágunkat. 
Ennyit arról, hogy mekkora is a jelenlegi széthúzás sportágunkon belül. 
Még egy korántsem jelentéktelen aláírás. Hivatalosan is eldől, hogy a vívás szerepel a kiemelt sportágak között, amelyek jelentős kormánytámogatásban részesülhetnek. 
És akkor a világbajnoki előkészületek. Készül egy döbbenetes reklámfilm, Szilágyi Áronnal a főszerepben. Mi meg csak bámulunk, mint a moziban, milyen jól mutat kardozónk a filmvásznon. De döbbenetesek a számok is. Már látszik, több mint száz ország érkezik hazánkba, a szervező bizottság Vékássy Bálint vezetésével gőzerővel dolgozik. Kicsit persze mindenki izgul, de nap nap után egyre inkább látszik, a szervezéssel nem lesz itt gond. Csak nézők legyenek és eredmények… Még egy apró megjegyzés. Több helyütt elhangzik a mai napig: a profi (persze, csak azóta profi, amióta véget ért a vb…) szervező bizottságnak semmi köze sincs az MVSZ-hez, a vívókhoz, az egy külön csapat. Nos, akkor a tények. A 18 tagú szervező bizottságot Vékássy Bálint és Csampa Zsolt úgy állítja össze, hogy abból tizenegy köthető a víváshoz, vagy a szövetséghez (Kamuti Jenő, Andó Gergely, Császári Zsófia, Mézes Erika, Perczel Márta, Terebessy Réka, Tuschák Katalin László Dezső, Perczel Antal, Meszéna Balázs, Szetey András). Biztonsági céget, vendéglátóipari szakembert, grafikust valóban nem a sportágon belülről hozunk, horribile dictu… Természetesen a szervező bizottság mellett az iroda valamennyi munkatársa (Polgár Pál, Keresztesi Éva, Kertész Dóra, Soproni Szabó Benedek, Szelle Gábor), valamint az egytől egyig víváshoz kötődő számítógépes csapat éjt nappallá téve dolgozik az esemény sikerén – hiszen ez a dolga.
Ennyit meg arról, hogy tett-e hozzá a sportág saját munkaerőből a világbajnokság sikeréért.
De persze ez mind teljesen mindegy. Hiszen a lényeg csak az volt: a páston alakuljon minden a lehető legjobban magyar szempontból. A főszereplők júliusban edzőtáborokba vonulnak, és ugyanazt teszik, mint a szervezők. Éjt nappallá téve dolgoznak a világbajnokság, a magyar színek sikeréért. 
(Folytatjuk)

2014. január 03.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események