70 év után újra: hajrá, Fradi vívásban is!

febr 3, 2017 | Archív

A hétvégi korosztályos ob-n akár megszerezheti első bajnoki érmét a Ferencváros. Nem tévedés, hazánk legnészerűbb csapatának közel hetven év után született újjá a

A hétvégi korosztályos ob-n akár megszerezheti első bajnoki érmét a Ferencváros. Nem tévedés, hazánk legnészerűbb csapatának közel hetven év után született újjá a vívószakosztálya, és kadet tőrben ott lesznek a zöld-fehérek a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, azaz a pástokon is összejöhet a Fradi-Újpest! 

1905-ben, azaz több mint száztíz évvel ezelőtt alakult meg az FTC vívószakosztálya. A kilencedik kerületben, egy Mester utcai teremben volt a zöld-fehérek otthona. A klub vívói rendre a másodosztályban szerepeltek, a második világháború után az akkor nagy tehetségnek számító, későbbi csapatvilágbajnok tőröző, Zsabka Magda volt a legnevesebb fradista vívó. Aztán 1947-ben anyagi okok miatt megszűnt a szakosztály, és hetven év kellett ahhoz, hogy újjáéledjen sportágunk a Ferencvárosban. Ennek történetét Solti Antal mesteredző és Szabados Gábor mesélte el. 

“Kezdődött azzal, hogy nekem 2012-ben el kellett hagynom akkori klubomat, az MTK-t. Egyesületet kerestem, és kapóra jött, hogy Szabados Gáborék pedig mestert kerestek, mivel akkoriban alapították a Népligetben az Építők vívószakosztályát, és építettek egy kis vívótermet is. Kapva kaptunk az alkalmon, és elkezdtük fejleszteni a klubot Rácz Nándor, az Építők vezetője segítéségével. Az élversenyzők a Szabados-fivérek vezérletével sorra nyerték a klub színeiben az országos bajnokságokat, emellett beindítottuk az utánpótlásképzést, illetve visszahoztuk az idősebb versenyzőimet is – a Népligetben, terézvárosi színekben. Egyszer csak sokan lettünk, és nagyszerű segítőt találtam Salamon Bea személyében, akivel azóta együtt dolgozunk. Most nagy örömünkre az FTC átvette a vívószakosztályunkat. Rácz Nándorék, illetve új vezetőink egyaránt mindenben segítőkészek voltak, így lettünk a napokban fradisták. Aminek én, személy szerint külön örülök, elvégre több évtizedes Fradi-szurkoló vagyok… Úgyhogy szeretett régi-új klubommal szeretnék sok-sok közös sikert megélni a jövőben.” – mesélte Solti Antal, aki csak azon morgott egy kicsit, hogy a hétvégére nem érkeztek meg a már megrendelt zöld-fehér melegítők…

A Szabados-fivérek legutóbbi ob-öröme – még Építők-színekben.

Szabados Gábor versenyzőként mindent megtett az Építőkért. Elvégre a miniszakosztály öt éves történetében testvérével, Kristóffal és csapattársaival mindösszesen nyolc felnőtt bajnoki aranyérmet szereztek meg a lehetséges tízből! Most “Gaga” is fradista lett, és a szakosztály első embereként mesélt a klubváltásról.

“Amikor az Építők népligeti létesítményigazgatójaként kezdtem el dolgozni, akkor akadt egy kihasználatlan kistermünk, és innen jött az ötlet, hogy legyen vívószakosztályunk. Valóban sikeresen alakult a hazai mezőnyben a pályánk, az országos bajnokságokon sorra szállítottuk az aranyérmeket az Építőknek. Most közös megegyezés után váltottunk, az FTC rendkívül fogadókésznek bizonyult, átvette a szakosztályt, rengeteg az ezzel kapcsolatos munka ezekben a hónapokban.” – mesélte Szabados Gábor. A Szabados család körül egyébként nagyot fordult a világ az elmúlt hónapokban. Az év végén még Építők színekben nyertek ob aranyakat, aztán a múlt héten Kristófot a kadet férfi tőr válogatott edzőjének, Gábort a tőr bírói bizottság elnökének válaszották. Utóbbi ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy természetesen ez nagy megtiszteltetés a számukra, és egyben azt is jelenti, hogy a versenyzői pályafutásuk a jövőben háttérbe szorul. Azért az országos bajnokságon természetesen elindulnak majd – Fradi-színekben.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM