80 éves Batizi Sándor

márc 31, 2014 | Archív

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Batizi Sándor, a magyar kardvívó válogatott, a Vasas, majd a Gödöllő nagyszerű kardmestere. Alábbiakban kívánunk Neki boldog születésnapot és

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Batizi Sándor, a magyar kardvívó válogatott, a Vasas, majd a Gödöllő nagyszerű kardmestere. Alábbiakban kívánunk Neki boldog születésnapot és jó egészséget!

Batizi Sándor rendkívüli és igen eredményes karriert tudhat maga mögött. Kárpátalján született, és Oroszországban, pardon, Szovjetunióban tanulta a vívást és a sportág oktatását. Amikor Magyarországra került, akkor a szovjet kardvívók éppen átvették tőlünk a kardhegemóniát, Nazlimov, Szigyak és Krovopuskov verte a világot. Így aztán ennek megfelelően vegyes érzésekkel fogadtak sportgáunkban egy olyan Mestert, aki nem a magyar iskola alapjain nevelkedett, hanem éppen a Nagy Ellenféltől, a Nagy Testvértől érkezett. Akit, ugye, olyan nagyon nem szerettünk, sem ennek, sem annak az okán…

 

Batizi Sanyi bácsi a Vasasban kezdte tanítani nem csak a nagyokat, a kicsiket is. Azokat a kicsiket, akik mára persze már elmúltak ötven évesek, de akkoriban sorra elkezdték nyerni a különböző korosztályos bajnokságokat. Valóban látványosan mást vívtak, mást tanultak, mint a többiek, és látványosan jobbak is voltak az eredményeik… Ezért aztán sokan még ferdébb szemmel tekintettek a Mesterre, ahogy ez mifelénk lenni szokott. Ő azonban éppen az oroszokban általunk is elismert keménységgel, rezzenéstelen arccal fogadott mindent, és megjegyzés nélkül dolgozott tovább. 
 
Nem nagy hanggal, viszont sok-sok munkával és emberséggel. És ahogy kezdte őt megismerni a magyar vívótársadalom, úgy kezdett Vele kapcsán minden átalakulni. Előbb mindenki elfogadta, aztán mindenki elismerte, végül szinte mindenki megkedvelte Batizi Sándort! Legkimagaslóbb eredményeit talán Bujdosó Imrével érte el. Bujdi junior világbajnoki címét követően lett a tanítványa, és kapott Sanyi bácsitól következetességet, állhatatosságot, pontosságot, megbízhatóságot, no meg rendkívül alapos és tudatos szakmai munkát. Éppen ez kellett neki ahhoz, hogy hatalmas tehetségből világklasszis vívó legyen. Csapatban olimpiai és világbajnok, egyéniben pedig világbajnoki ezüstérmes, aki éveken keresztül a világranglista legjobbjai közé tartozott. 
 
A Mester neve sokáig a Vasassal forrt össze idehaza, az elmúlt húsz esztendő pedig Gödöllőhöz köti. Természetesen Neki is köszönhető, hogy az az egyesület, amit leginkább a Gémesi famíliával kötött össze mindenki, ma már korántsem családi vállakozás, hanem komoly utánpótlásbázis, melyről válogatott kardvívók kerülnek ki folyamatosan. 

Sanyi bácsi nyolcvan esztendősen is ott van minden jelentősebb kardvívó eseményen, így a kegutóbbi Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n találkozhattunk Vele. A Magyar Vívó Szövetség ez úton is kíván neki jó egészséget, és természetesen nagyon boldog születésnapot! 

2014. március 31.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM