A “csatát” elvesztettük, a “háborúban” nyerésre állunk!

febr 6, 2016 | Archív

Nem jutott a legjobb 32 közé magyar tőrvívó az algíri női, illetve a bonni férfi Világkupaversenyen. Ugyanakkor az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny, a havannai állomás előtt

Nem jutott a legjobb 32 közé magyar tőrvívó az algíri női, illetve a bonni férfi Világkupaversenyen. Ugyanakkor az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny, a havannai állomás előtt továbbra is bízhatunk a maximális két fegyvernemi kvótában – Mohamed Aida és Knapek Edina Riót érő helyen áll a ranglistán.

Az már előző este, a 64-es tábla kialakításakor látszott, hogy valamennyi magyarnak bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy még egy kört versenyben maradjon az algíri női tőr Világkupaversenyen. Délután fél egykor pedig az is kiderült, hogy ez a bravúr senkinek sem jött össze. Elsőként Lupkovics Dóri lépett pástra, méghozzá azzal az orosz csapatvilágbajnok, idei egyéni Eb-ezüstérmes Korobejnyikovával szemben, aki honfitársával élet-halál harcot vív a riói repülőjegyért. A névnapját szombaton ünneplő Dóri nem tudta meglepni magát egy szép ajándékkal, 8:7-ig jól tartotta magát, de utána 15:8 lett a vége. Következett Gólya Fruzsina és egy újabb csapatvilágbajnok, a budapesti aranyérmes olasz Erba. Itt nem sok esély volt, 3:15 lett a vége, ugyanakkor az azért jó hírnek számít, hogy az említett két magyar fiatal most már stabilan főtáblás a Vk-kon.

Na, majd Mohamed Aida – gondolhattuk, mint oly sok esetben már… Csakhogy ő sem akárkit kapott ellenfélül, a stabil orosz válogatottnak számító Birjukovát. 8:8-ig felváltva vezettek a hölgyek, utána viszont már csak az orosznál volt az előny (15:9). Hopka-Varga Gabi saját riói kvalifikációjáért harcolt, ám az ő útját is egy “nagy név” állta. Az olaszok feltörekvő tehetsége, Alice Volpi ebben a szezonban megnyerte a torinói GP-t, és második lett a cancuni Vk-n. Más ilyen eredményekkel stabil olimpikon lenne, Olaszországban ennyi nem elég ehhez… Olimpikon egyelőre nem lesz, de vívni viszont nagyon tud Volpi, és ezt sajnos be is bizonyította. 4:1-re még Gabi vezetett, de az itáliai fordított, és 15:9-ig meg sem állt. Utolsóként Pásztor Flóra maradt, junior tehetségünk életében először lépett pástra felnőtt Vk-verseny főtábláján, és a koreai Hongtól elszenvedett vereség (15:6) okán neki aztán igazán nem kell szomorkodnia. 

Így aztán a folytatásban az a “feladat” maradt hátra, hogy az olimpiai kvalifikációs riválisok se teljesítsenek jobban a mieinknél. Nos, ebben a tekintetben szerencsével jártunk. A riói kvalifikációs rangsorban megőrizték helyüket a magyarok. Tehát bármilyen furcsa, de kijelenthetjük: Algírban egy versennyel közelebb kerültek a magyarok Rióhoz. Jelen pillanatban Mohamed Aida és Knapek Edina egyaránt kijutó helyen áll, mi több Edina egyik legnagyobb riválisának Hopka-Varga Gabi tekinthető! Végső döntés jó egy hónap múlva, az utolsó, havannai Grand Prix-versenyen. 

Bonnban, a férfi tőrözők hasonló állomásán egy magyar, Mátyás Bálint jutott a legjobb 64 közé, és számára ez szép sikernek számított. Továbblépnie már nem sikerült, a koreai Kimtől szenvedett 15:11-es vereséget.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupaverseny, Bonn, 218 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mátyás-Kim (koreai) 11:15.

Végeredmény: 1. Davis (brit), 2. Chamley-Watson (amerikai), 3. Garozzo (olasz) és Le Pechoux (francia), …46. Mátyás Bálint, …77. Dósa Dániel, …161. Mészáros Tamás, …175. Valicsek Péter, …204. Balogh Boldizsár.

Női tőr egyéni Világkupaverseny, Algír, 128 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Hong (koreai) 6:15, Mohamed-Birjukova (orosz) 9:15, Hopka-Varga-Volpi (olasz) 9:15, Lupkovics-Korobejnyikova (orosz) 8:15, Gólya-Erba (olasz) 3:15.

Végeredmény: 1. Di Francisca (olasz), 2. Batini (olasz), 3. Errigo (olasz) és Deriglazova (orosz), …34. Mohamed Aida, …41. Pásztor Flóra, …43. Gólya Fruzsina, …55. Hopka-Varga Gabriella, …58. Lupkovics Dóra, …69. Varga Katalin, …80. Knapek Edina.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események