A hétvége emberei: Pusztai Liza és Záhonyi Petra

nov 23, 2016 | Archív

Szép hétvégét tudhat sportágunk a háta mögött, elvégre a rendkívül fiatal és átalakított férfi párbajtőrcsapat, illetve a 18 éves átlagéletkorú női kardcsapat

Szép hétvégét tudhat sportágunk a háta mögött, elvégre a rendkívül fiatal és átalakított férfi párbajtőrcsapat, illetve a 18 éves átlagéletkorú női kardcsapat Világkupa-bronzérme komoly fegyvertény. Ugyanakkor a két ifjú hölgyre azért esett a választás, mert bravúros csapatteljesítményét egy-egy egyéni nyolcaddöntővel “egészítette ki”.

csapat-melegito-orleans Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra és László Luca nagyot vívott Orleans-ban. Középső két tehetségünk csapat bronzérmét egyéni nyolcaddöntővel tette teljessé.

Pusztai Liza és Záhonyi Petra számára eddig messze ez a legszebb felnőtt eredmény, amit elért. Liza esetében ez nem volt nehéz, mivel életében először indult Világkupa-versenyen. Az orleans-i debütálás extrára sikerült. Bódy István és Benjámin 15 és fél éves, BVSC-s tanítványa páratlan rajtot vett. Egyéniben a főtáblára jutásért legyőzte a kőkemény amerikai csapat állandó utazóját, Stone-t, majd másnap felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmest, világbajnoki bronzérmest búcsúztatott, akit történetesen Márton Annának hívnak. Aztán a csapatversenyen éppen vele, Petrával és László Lucával alkotott nagyot, többek között az egyéni olimpiai bajnok orosz Jegorjant legyőzve segítette bronzhoz a csapatot. Azon már meg se lepődjünk, hogy kora ellenére csöppet sem megilletődötten, mi több profi módon nyilatkozott honlapunknak a Vörösmarty gimnázium tanulója. 

liza-viv-orleans Liza az oroszok elleni negyeddöntőben is nagyszerűen helytállt.

“Nagyon elfáradtam a végére, végigversenyeztem három napot, és ez azért egészen más volt, mint a korosztályos viadalok… Sokat nem gondolkoztam az asszók között, tulajdonképpen minden ment a maga útján. Márton Annával most vívtam először versenyen, izgultam, de ha magyar magyar ellen vív, akkor nem illik kimutatni az érzelmeket. Csak az asszó utáni percekben tudatosult bennem, hogy mekkora klasszist sikerült legyőznöm. A következő körben egy junior korú olaszt vertem, őt már nem először, úgyhogy ebben bíztam is. Csak azt sajnálom, hogy a nyolc közé jutás nem jött össze. 14:13-ra vezettem a japán Aoki ellen, és most is úgy érzem, hogy ekkor én adtam a tust. Mindegy, most már örülök az eredménynek, lesz még időm javítani… A csapatverseny pedig egyenesen fantasztikus volt. Nagyon akart mindenki, élmény volt számomra ebben a közegben vívni. Az olimpiai bajnok Jegorjan ellen meg egyszerűen csak felálltam, aztán így alakult… Láttam rajta, hogy az asszónk után nagyon bosszús volt, ezen mosolyogtam. Csak azt sajnálom, hogy nem volt időnk együtt örülni a bronzéremnek, nekem az eredményhirdetés után már csomagolnom is kellett, mert még vasárnap este indult a repülőm Páriszból… Hogy miként hangolom össze a három korosztály versenyeit? Ezen nem gondolkozom, mindig azt a feladatot próbálom megoldani, ami előttem áll, legyen szó kadet, junior vagy felnőtt versenyről.”

Záhonyi Petra már nem mondható újoncnak. Lizához hasonlóan kadet Európa-bajnok, kétszeres junior világbjnoki döntős, és tagja volt az idei Eb-n induló felnőtt válogatottnak. Ő ugyanis “már” majdnem tizenkilenc esztendős. A Kárpáti kardozója, Szepesi László tanítványa, és évről évre fejlődik. “Civilben” a BME vegyészmérnöki karán tanul, ugyanakkor neki is az orleans-i volt egyéniben és csapatban egyaránt az eddigi kiemelkedően legjobb felnőtt eredménye. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel a hétvégi magyar bajnokságon úgy lép pástra, hogy ő vezeti a magyar ranglistát.

petra-viv-orleans Petra egyik hibátlan támadása a franciák elleni bronzderbin.

“Nagyszerű hétvége volt! Örültem a pénteki főtáblára jutásnak, de a java szombaton következett. A francia Lembach kiemelt volt, hazai páston vívott, feltétlenül esélyesebbnek számított, de sikerült legyőznöm. Az elején a nyakán tudtam maradni, aztán megéreztem a ritmust, sorra bejöttek a támadásaim, és sikerült nyernem. A következő körben a venezuelai is sokkal rutinosabbnak számított, de ott kifejezetten bíztam a győzelemben. Sajnálom a nyolcaddöntőt, a legjobb olasszal szemben maradtam alul, de azért ezzel az eredménnyel előzetesen kiegyeztem volna. Csaptban először vívtunk ebben az összeállításban, és remélem, hogy nem utoljára. Nagyszerű volt az összhang, őszintén szurkoltunk egymásért, és Panka igazi vezéregyéniség volt. Mindannyian hozzátettünk valamit ehhez a sikerhez, és boldog vagyok, hogy ez nekem is sikerült. Hogy minek örülnék jobban, egy junior világbajnoki éremnek, vagy egy felnőtt vb-helyezésnek? Legyen mindkettő! Azért még erre az évre is jutnak feladatok… Jön az országos bajnokság, majd egy dormageni junior Világkupa és a vizsgaidőszak. Szeretném mindegyiket sikeresen abszolválni!” 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események