A junior Eb első napján a nyolcaddöntő jelentette a végállomást

márc 5, 2016 | Archív

Az újvidéki junior Európa-bajnokság első napja nem a magyar sikerektől volt hangos. A végállomást női kardban a nyolcaddöntő (Kelecsényi Mirabella), férfi tőrben a legjobb 32 (Frűhauf

Az újvidéki junior Európa-bajnokság első napja nem a magyar sikerektől volt hangos. A végállomást női kardban a nyolcaddöntő (Kelecsényi Mirabella), férfi tőrben a legjobb 32 (Frűhauf Benjámin) jelentette. Vasárnap a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők következnek.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A junior férfi tőrözők versenyével kezdődött szombaton a korosztály Európa-bajnoksága. És az igaz, hogy ez a fegyvernemünk számít leggyengébbnek, pardon, legkevésbé erősnek, mégis Dósa Dániel révén érmes esélyeink voltak. Elvégre tavaly ezüstérmet nyert nagy bravúrral a korosztály Eb-jén, azóta pedig egy év eltelt… A selejtezők mindezt tovább erősítették. Dani ugyanis nagyszerű csoportkört produkált, veretlenül zárt, mi több, 5:4-es asszója sem volt. A többiek útja már nem volt ennyire tükörsima. A két első éves junior, Frűhauf Benjámin és Mészáros Tamás két vereséggel abszolválta a csoportkört, Balogh Boldizsár viszont nyeretlenül búcsúzott. 

Gondoltuk, Daniért majd valamikor a negyeddöntők tájékán kell elkezdeni izgulni, arra viszont azért már összevontuk a szemöldökünket, hogy százszázalékos teljesítmény után rögtön olasz ellenféllel került szembe a 64 között. Ráadsául Gridelli csak a selejtezőkben produkált gyengét, a szezon során három junior Vk-n is döntőbe került. Most pedig Danit is legyőzte… Az asszó első harmadában átvette a vezetést, majd 9:5-re elhúzott, és ettól kezdve a magyar csak zárkózni tudott, egyenlíteni nem, a vége 12:15 lett. Hidegzuhany a javából, bár Gridelli később, a negyeddöntőben honfitársát, a favoritnak számító Ingargiolát is legyőzte… A 64-ben Mészáros Tamásnak sem volt sok esélye a spanyol Delbergue ellen (9:15), egyedül annak örülhettünk, hogy Frűhauf Benjámin 6:9-ről egy remek 9:0-ás etappal fordított az izraeli Zuckermannal szemben. Azonban a 32 között neki egy nagy falat, az olasz Bianchi következett, aki meg is akadt a torkán. Az itáliai 15:7-re nyert, és ezzel a mieink számára véget is ért az egyéni verseny, mire az a női kardozóknak elkezdődött. 

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi A szurkolásra nem lehetett panasz. A vasárnapi folytatás minden bizonnyal jobban sikerül majd.

A selejtezőből mindenkinek sikerült a továbblépés, és igazából a legjobb 32 közé kerülésért sem kellett különösebben izgulni a lányokért. A kadet Eb hőséért, a 14 éves Pusztai Lizáért azért nem, mert kiemeltként vívnia sem kellett, Kelecsényi Léna egy bolgár kislányt kapott “ajándékba” a sorstól, Záhonyi Petra pedig magabiztos vívással múlta felül lengyel ellenfelét. Egyedül Kelecsényi Mira asszója volt valamivel szorosabb, akinek spanyol riválisa a félidőben még vezetett. Hanem a következő körben, a legjobb 32 között alaposan belehúztak a mieink…

Kelecsényi Léna megkapta az orosz Pozdnyakovát, aki ugyan egyelőre messze van extraklasszis édesapjától, de korosztálya egyik legjobbja, sima 1:15 lett a vége. Üdvöskénk, Liza, egy másik oroszt, a nála hat évvel idősebb és tapasztaltabb Bashtát kapta, és a szünetig tudta tartani vele a lépést (9:15). Talán leginkább Záhonyi Petrában bíztunk, ám az olasz Gargano ezúttal jobb napot fogott ki (11:15). Utolsóként lépett pástra Léna húga, Mira, aki a francia felnőtt válogatott kapuján kopogtató Rifkisst fogta ki. Csakhogy azon a bizonyos válogatott kapun a “kis Keló” is kopogtat. És egy izgalmas meccsen 15:13-ra győzött. 

A nyolcaddöntőben Mira megkapta a lehetőséget arra, hogy visszavágjon Pozdnyakovának a nővérét ért sérelem okán. Egy ideig úgy tűnt, lesz is erre esély. Mira nagyszerű vívással 9:5-re is vezetett, utána viszont az orosz pillanatai következtek, no meg a török zsűrié, aki egy-két esetben úgy tűnt, mintha a kelleténél jobban tisztelte volna a nagy nevet, és a nagyhatalmat (11:15).

Ez pedig azt jelentette, hogy szombaton a nyolcaddöntő jelentette a mieinknek a végállomást. Őszintén hisszük, hogy vasárnap ez nem így történik majd, a junior Eb a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők egyéni versenyével folytatódik. 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Újvidék.

Junior férfi tőr egyéni, 92 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Frűhauf Benjámin 4/2, Mészáros Tamás 3/2 (továbbjutottak), Balogh Boldizsár 0/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Frűhauf-Zuckermann (izraeli) 15:9, Dósa-Gridelli (olasz) 12:15, Mészáros-Delbergue (spanyol) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Frűhauf-Bianchi (olasz) 7:15.

Végeredmény: 1. Chastanet (francia), 2. Rzadkowski (lengyel), 3. Gridelli (olasz) és Ediri (francia), …27. Frűhauf Banjámin, …33. Dósa Dániel, …38. Mészáros Tamás, …84. Balogh Boldizsár.

Női kard egyéni, 58 induló. A csoportmérkőzéseken: Kelecsényi Léna 4 győzelem/2 vereség, Pusztai Liza 4/2, Záhonyi Petra 3/2, Kelecsényi Mirabella 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Kelecsényi L.-Ilijeva (bolgár) 15:9, Záhonyi-Mazurek (lengyel) 15:9, Kelecsényi M.-Contreras (spanyol) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Kelecsényi M.-Rifkiss (francia) 15:13, Pusztai-Bashta (orosz) 8:15, Kelecsényi L.-Pozdnyakova (orosz) 4:15, Záhonyi-Gargano (olasz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Kelecsényi M.-Pozdnyakova 11:15.

Végeredmény: 1. Brunet (francia), 2. Gargano (olasz), 3. Pozdnyakova (orosz) és Cieslar (lengyel), …16. Kelecsényi Mirabella, …22. Pusztai Liza, 23. Kelecsényi Léna, …25. Záhonyi Petra.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM