A juniorok nyitánya nem sikerült

ápr 5, 2017 | Archív

A plovidivi junior világbajnokság első versenynapja alakulhatott volna jobban is. Legsikeresebb a legfiatalabb volt: a serdülő korú Muhari Eszter a nyolcaddöntőben végzett. Balszerencsénk

A plovidivi junior világbajnokság első versenynapja alakulhatott volna jobban is. Legsikeresebb a legfiatalabb volt: a serdülő korú Muhari Eszter a nyolcaddöntőben végzett. Balszerencsénk is volt női párbajtőrben – egymást verték ki a magyarok. A férfi kardversenyen két magyar jutott a legjobb 32 közé, ennyi jutott szerdára.

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Azzal tökéletesen tisztában voltunk, hogy a kadetok kimagasló szereplése gyakorlatilag megismételhetetlen lesz juniorjaink számára. A hat egyéni versenyszámban négy érem született, a mieink kimagaslóan vívtak. A junior vb első napján a női párbajtőrözők és a férfi kardozók már közel sem cselekedtek hasonlóan…

Azonnal tegyük hozzá, olyan azért ritkán fordul elő, hogy a négy magyar egyetlen külfölditől szenvedett vereséget a direkt kieséses szakaszban, mégsem jutott senki sem a legjobb nyolc közé… Hogy ez miként lehetséges? Íme. A csoportkörből valamennyi magyar továbbjutott, akadt, aki kimagasló szerepléssel (Nagy Kinga), akadt, aki döcögősebben. Aztán a hatalmas mezőnyökben (női párbajtőrben 156-an, férfi kardban 144-en indultak) sokaknak vívni kellett a 64-be kerülésért, így Muhari Eszternek, aki 15:5-re megverte a hongkongi Hót. Ho volt, hó nem volt… És vívnia kellett Kardos Edinának is. Gnám Tamarával. Így valakinek búcsúznia kellett, Edina nyert 15:10-re. A következő körben pedig Muhari Esztivel került szembe. Akkor meg Edina kapott ki 15:8-ra Esztitől. A másik versenyben maradt magyar, Nagy Kinga pedig 15:11-re nyert a szingapúri Abdul Rahman ellen. 

Magyar a magyarral… Ez volt a junior női párbajtőr vb jellenzője. A képen Muhari Eszti (balra) vív Nagy Kingával.

Így ketten jutottak a legjobb 32 közé, és – természetesen… – egymással kerültek szembe. A fiatalabb győzött, a 2002-es születésű Muhari Eszti egyetlen tussal, 12:11-re nyert Nagy Kinga ellen. Így jutott el Eszter a 16 közé, ahol a francia Bayramtól 15:9-re kikapott. Nehéz ezek után bármiféle mérleget vonnunk. A 15 éves Esztitől a nyolcaddöntő egyértelműen szép eredmény, a másik három magyar pedig honfitársától kapott ki. Ez van, mégha nem is kell ezt szeretni. 

Csakhogy több örömünk ezen a napon férfi kardban sem volt. A csoportmeccsekből történő továbblépés senkinek sem jelentett problémát. A 64 közé jutásért mind a négy magyarnak pástra kellett lépnie. Galgóczy Tamásnak, Morvai Ákosnak és Nagy Martinnak a továbbjutás nem jelentett gondot, Szlama Vilmos viszont 15:7-re kikapott a bolgár Mandovtól, amire legfeljebb a hazai pást jelenthet némi magyarázatot. Aztán a folytatásban Martin búcsúzott egy okosnak nem mondható tussal, 14:14-nél rajt előtt beindult, piros lapot kapott, így 15:14-re kikapott ukrán riválisától. Ákos és Tamás ugyanakkor biztosan győzött a bolgár Buldejev (15:10), illetve a kínai Lin (15:10) ellen, és ezzel a 32 közé jutottak. Ott azonban véget ért számukra a verseny, ráadásul bántóan sima véget. Ákost 15:5-re verte az orosz Lohanov, Tamást pedig 15:3-ra a német Bonah. Ezzel búcsúztak a mieink, a késő délutáni programra már nem maradt magyar a versenyben…

Galgóczy Tamás Eb hatodik helyezése után a legjobb 32-ig jutott.

Csütörtökön lehet javítani, ez a feladat a női kardozókra és a férfi tőrözőkre vár. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv.

Junior férfi kard egyéni, 146 induló. A csoportmérkőzéseken: Morvai Ákos 5 győzelem/1 vereség, Galgóczy Tamás 4/2, Nagy Martin 4/2, Szlama Vilmos 3/3 (továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Galgóczy-Dragomir (román) 15:12, Nagy-Asashrin (brunei) 15:10, Morvai-Mairi (algériai) 15:11, Szlama-Mandov (bolgár) 7:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Morvai-Buldejev (bolgár) 15:10, Galgóczy-Lin (kínai) 15:10, Nagy-Trifonov (ukrán) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Galgóczy-R. Bonah (német) 3:15, Morvai-Lohanov (orosz) 5:15.

Végeredmény: 1. Lohanov (orosz), 2. Lu (kínai), 3. Metryka (amerikai) és Cavaliere (olasz), …24. Morvai Ákos, …31. Galgóczy Tamás, …43. Nagy Martin, …80. Szlama Vilmos.

Junior női párbajtőr egyéni, 154 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Kinga 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 5/1, Gnám Tamara 4/2, Kardos Edina 3/3 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Muhari-Ho (hongkongi) 15:5, Kardos-Gnám 15:10.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Abdul Rahman (szingapúri) 15:11, Muhari-Kardos 15:8. 

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Nagy 12:11.

Nyolcaddöntő: Muhari-Bayram (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. Bayram (francia), 2. Nixon (amerikai), 3. Isola (olasz) és Xu (kínai), …15. Muhari Eszter, …19., Nagy Kinga, …61. Kardos Edina, …68. Gnám Tamara.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM