A kedd sem sikerült a mieinknek

júl 24, 2018 | Archív

A vuhszi világbajnokság utolsó egyéni versenynapján a legjobban a női kardozó Márton Anna szerepelt, 9. lett. Férfi kardcsapatunk bejutott a legjobb 8 közé, a női párbajtőrcsapat viszont nem.

A vuhszi világbajnokság utolsó egyéni versenynapján a női kardozók és a férfi tőrözők vetélkedtek az érmekért, amelyekből, sajnos, ezúttal sem jutott a mieinknek. Pedig úgy tűnt, van rá esély, ám eddig ferde szemmel nézhetünk az Ázsiából érkező hírekre… Ezúttal – ki tudja miért… – a gyorsabb fegyvernemmel, a női karddal kezdődött a versenynap. A három magyarból kettő győzelemmel fejezte be a mérkőzését – ennek ellenére az eredményeken az tükröződött, hogy valami nem stimmel. Három évvel ezelőtti világbajnoki bronzérmesünk, Márton Anna a gyakorlatilag teljesen ismeretlen iráni Rafieivel kezdett, és szűken, 15:13-ra nyert a magyar klasszis. Még szorosabb meccset vívott az ugyancsak kiemelt, kétszeres kadet világbajnok Pusztai Liza, ő a szintén nem világverő hongkongi Aut győzte le 15:14-re. A harmadik magyarnak, Katona Renátának nem volt esélye, ő 15:6-ra kapott ki az amerikai Stone-tól

Márton Panka (balra) a nyolcaddöntőben nem bírt az energikus görög Gkunturával.

A következő körben Panka, ha döcögősen is, de ismét nyert. Megint 15:13-ra, a spanyol Martin-Portugues ellen. Liza viszont görög riválisától, Georgiadutól ugyanilyen arányú vereséget szenvedett. A nyolcaddöntő aztán Márton Annának sem sikerült, ráadásul ő is görög kardozótól szenvedett vereséget, egy másiktól, Gkunturától, 15:12-re. Mi tagadás, arra azért nem gondoltunk, hogy női kardban esélyeseinket egyaránt egy-egy görög vívó búcsúztatja. Tegyük hozzá, Liza nagyon fiatal, és Panka is mindössze 23 éves – övék a jövő!

Így örült Dósa Dani a világbajnoki brinzérmes amerikai Meinhardt legyőzésének.

Férfi tőrben a főtáblán egyedüliként érdekelt Dósa Dániel tán a világbajnokság eddigi legkellemesebb magyar vonatkozású meglepetését szerezte azzal, hogy a legjobb 64 között 15:13-ra legyőzte a kétszeres világbajnoki bronzérmes amerikai Meinhardtot. Más kérdés, hogy a következő körben, a 32-ben Daninak is búcsúznia kellett, a koreai Litől kapott ki 15:12-re. 

Az egyéni versenyek utolsó két aranyérmét az orosz Pozdnyakova – a legendás kardozó lánya -, illetve az olasz Foconi nyerte. Magyar vonatkozása is volt a programnak, a női kardverseny döntőjét nagyszerű bírónk, Kósa Miklós vezette.

A magyarok számára ezzel három helyezéssel értek véget a világbajnokság egyéni versenyei. Természetesen ennél többet és jobbat vártunk, ám pontosan négy esztendővel ezelőtt, a kazanyi vb-n is hasonlóan alakult a helyzet, aztán Rióig sok minden megváltozott… Mérleget még természetesen ne vonjunk, elvégre kedden kezdődtek a számunkra kiemelt fontosságú csapatversenyek – igaz, a nyitány itt sem jött össze. A Budai Dorina, Kun Anna, Szabó Réka, Szász-Kovács Emese összeállítású női párbajtőrcsapatnak nem sikerült a versenynap. A 16 közé kerüléssel nem volt gond, Svájcot 45:31-re verték a mieink, ám a nyolcaddöntőben a legkisebb esély sem volt a franciák legyőzésére. A kilencből egy asszót sem tudtunk nyerni, a végeredmény egy lehangoló 23:45 lett. Az alsóházi meccseket, a 9-16. helyért végigvívták kedden, és ez sem indult jól, Románia végig vezetve 45:37-re nyert, sajnos, Emesének ezen a napon nem ment a vívás, a többiek pedig nem tudtak vezéregyéniséggé válni. Maradt a kesernyés folytatás a 13-16. helyért, ami viszont valamelyest édesedett. A mieink előbb Kanadát 45:35-re, majd Budai Dorina szép fordításával Japánt 45:43-ra legyőzték, és végül a 13. helyen végeztek. 

A Szatmári András, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású férfi kardcsapat Japán legyőzésével biztosan jutott a legjobb 8 közé.

A végére hagytuk a nap egyetlen igazán pozitív hírét – a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat kiemeltként nem vívott a 16 közé jutásért, majd a nyolcaddöntőben 45:34-re legyőzte Japánt. Tegyük hozzá, ez alapvető elvárás volt klasszisanktól, akik biztosan hozták a kötelezőt. Így a szerdai versenynapon elsősorban kardcsapatunknak szurkolhatunk, de nekik nagyon… Szilágyi Áronék a negyeddöntőben Németországgal találkoznak majd, az eredeti, a világbajnokság honlapján található időrend szerint – ami már többször borult… – magyar idő szerint reggel 7 óra 10 perckor. Megkezdik a versenyt a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatok is, itt a legjobb 8-ig jut majd el a mezőny. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi.

Férfi tőr egyéni, 135 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa Dániel-Gerek Meinhardt (amerikai) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa Dániel-Li Kvanghjun (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Alesio Foconi (olasz), 2. Richard Kruse (brit), 3. Carlos Llavador (spanyol) és Heo Jun (koreai), …30. Dósa Dániel, …65. Mészáros Tamás, …82. Németh András, …87. Frűhauf Benjámin.

Női kard egyéni, 100 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton Anna-Faezeh Rafiei (iráni) 15:13, Pusztai Liza-Au Szin Jing (hingkongi) 15:14, Katona Renáta-Anne-Elisabeth Stone (amerikai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton Anna-Lucia Martin-Portugues 15:13, Pusztai Liza-Georgiadu (görög) 13:15.

Nyolcaddöntő: Márton Anna-Teodora Gkuntura (görög) 12:15.

Végeredmény: 1.Szofia Pozdnyakova (orosz), 2. Szofia Velikaja (orosz), 3. Jana Jegorjan (orosz) és Anne-Elizabeth Stone (amerikai), …9. Márton Anna, …21. Pusztai Liza, …44. Katona Renáta, …88. László Luca.

Női párbajtőrcsapat, 26 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Svájc 45:31 (Kun Anna +10, Szász-Kovács Emese +5, Szabó Réka -1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 23:45 (Szabó Réka -7, Szász-Kovács Emese -7, Kun Anna -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Románia 37:45 (Budai 0, Kun -2, Szász-Kovács -6).

A 13-16. helyért: Magyarország-Kanada 45:35 (Szász-Kovács +8, Kun +7, Budai -2, Szabó -3).

A 13. helyért: Magyarország-Japán 45:43 (Budai +11, Szabó 0, Kun -1, Szász-Kovács -8).

Férfi kardcsapat, 26 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 45:34 (Szilágyi +6, Gémesi +5, Szatmári 0).

A szerdai negyeddöntőben: Magyarország-Németország.

 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM