A passzivitás új szabálya

dec 27, 2018 | Archív

A Nemzetközi Vívó Szövetség decemberi, párizsi kongresszusán több apró szabályváltozást fogadtak el. Legfontosabb a "passzívszabály" módosítása. Ennek fordítását adjuk közre.

–        Passzivitást kell megállapítani, ha egy percnyi vívóidő eltelik találat vagy érvénytelen találat nélkül. Ha valamelyik vagy mindkét vívó egyértelműen passzivitást mutat, a versenybíró azonnal Állj!-t mond.

o   Egyéni versenyek – Egyenes kieséses szakasz

 

Ha első alkalommal egy percnyi passzvitás áll fenn, a versenybíró valamely vagy mindkét vívót P-sárga lappal sújtja az alábbiak szerint:

a.      Ha az állás egyenlő, mindkét versenyző P-sárga lapot kap

b.      Ha az állás nem egyenlő: a versenybíró az alacsonyabb ponttal bíró versenyzőt sújtja P-sárga lappal

 

Ha második és harmadik alkalommal egy percnyi passzvitás áll fenn, a versenybíró valamely vagy mindkét vívót P-piros lappal sújtja az alábbiak szerint:

a.      Ha az állás egyenlő, mindkét versenyző P-piros lapot kap

b.      Ha az állás nem egyenlő: a versenybíró az alacsonyabb ponttal bíró versenyzőt sújtja P-piros lappal

P-piros lap passzivitás miatti kiosztása után a versenyzők végig vívjak azt a szakaszt amelyikben a P-piros lapot kiosztották.

Ha negyedik alkalommal is passzivitás áll fenn, az a versenyző vagy mindkét versenyző P-fekete lapot kap, aki már korábban két P-piros lapot kapott.

Ha egyenlő állásnál mindkét versenyző egyszerre kap P-fekete lapot, a FIE rangsorban előrébb álló versenyző nyeri a mérkőzést.

o   Csapatmérkőzések

 

Ha első alkalommal egy percnyi passzvitás áll fenn, a versenybíró valamely vagy mindkét csapatot P-sárga lappal sújtja az alábbiak szerint:

a.           Ha az állás egyenlő, mindkét csapat P-sárga lapot kap

b.           Ha az állás nem egyenlő: a versenybíró az alacsonyabb ponttal bíró csapatot sújtja P-sárga lappal

 

Ha második és harmadik alkalommal egy percnyi passzvitás áll fenn, a versenybíró valamely vagy mindkét csapatot P-piros lappal sújtja az alábbiak szerint:

a.           Ha az állás egyenlő, mindkét csapat P-piros lapot kap

b.           Ha az állás nem egyenlő: a versenybíró az alacsonyabb ponttal bíró csapatot sújtja P-piros lappal

 

P-piros lap passzivitás miatti kiosztása után a versenyzők végig vívjak azt a váltást amelyikben a P-piros lapot kiosztották.

 

Ha negyedik alkalommal is passzivitás áll fenn, az a csapat vagy mindkét csapat P-fekete lapot kap, amely már korábban két P-piros lapot kapott.

 

Az a csapat, amely P-fekete lapot kapott, felhasználhatja a tartalék vívóját ha van tartalék, és a cserét taktikai vagy orvosi okból korábban nem ejtették meg. Ha a P-fekete lap kiosztását követően megejtik a cserét, további cserének még orvosi okból sincs helye.

 

Ha a P-fekete lap kiosztását követően nincs lehetőség a cserére (mert nincs tartalék, vagy mert már korábban cseréltek), a P-fekete lappal sújtott csapat elveszíti a mérkőzést.

 

Ha az állás egyenlő és a csapatok egyszerre kapnak P-fekete lapot, a magasabb FIE rangsorolással bíró csapat nyeri a mérkőzést.

 

Egyéni és csapat versenyeken egyaránt:

a.      A kiosztott P-sárga (figyelmeztető) és P-piros (büntetőpont) lapok csak az adott asszóra vagy mérkőzésre vonatkoznak. Nem szállnak tovább a következő mérkőzésre.

b.      A P-fekete lap ismételt passzivitás miatti kizárást eredményez. Ebben az esetben a 60 napos felfüggesztés nem alkalmazható, és a szankcionált versenyző vagy csapat megtarthatja ranglistahelyét és a kizárást megelőzően gyűjtött pontjait.

c.      A versenybíró külön köteles rögzíteni a P-sárga, P-piros és P-fekete lapokat a jegyzőkönyvön. A passzivitás miatti szankciók nem összevonhatók bármilyen más megítélt szankcióval.

d.      Mind egyéni, mind csapatvesenyeken, a rendelkezésre álló idő lejártakor pontegyenlőség esetén a t.40.3 és t.41.5 szabályai irányadók. (1 perc, sorsolás, hirtelen halál)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.