A selejtezők után: 4:3 a hölgyek javára

márc 24, 2018 | Archív

Négy magyar jutott szombaton a női párbajtőr WestEnd Grand Prix 64-es főtáblájára. Szász-Kovács Emese mellé Kun Anna, Budai Dorina és Mihály Kata társult. A java vasárnap következik!

Nem túl lényeges, ám azért a szakág szempontjából értékes “női részsiker”: a pénteki három férfi továbbjutó után szombaton négy magyar hölgy jutott a 64-es főtáblára a női párbajtőr WestEnd Grand Prix-n. A világranglistát vezető Szász-Kovács Emese helye kiemeltként természetesen nem lehetett kétséges, ő a MOM Sportba ezen a napon nem is látogatott el – érthetően inkább pihent a vasárnapi feladatokra… További 24 társa azonban ott volt a nagy mezőnyben, elvégre 233 induló rajtolt szombat délelőtt fél tíztől. 

A csoportkör során örömre és bosszankodásra is akadt ok. Azt azért kissé sokallottuk, hogy a selejtezők után tizenegy magyar máris búcsút vehetett a folytatástól. Pontosabban további kettő ugyancsak befejezte szombatra a vívást – ám ennek kifejezetten örültünk. Kun Anna és Budai Dorina ugyanis hibátlan csoportkört produkált, és ezzel közvetlenül a főtáblára jutott, kihagyva a további, göröngyös szombati utat. 

Muhari Eszti (jobbra) egyetlen tussal kapott ki a legjobb 64 közé jutásért.

Nagyjából a már említett csoportkör vége felé tartottunk, amikor a sportági vezérkar, élén Csampa Zsolt elnökkel elhagyta a MOM Sportot. Szó sincs holmi “bojkottról”, a hétvégére “dupla feladattal” érkezett Budapestre a nemzetközi szövetség testülete. Egyfelől a gálaversenyt, a Grand Prix-t tekinti meg, de tán ennél is fontosabb, hogy a 2019-es világbajnokság prezentációját nézték végig a vezetők, illetve bejárták az esemény lehetséges helyszíneit is. Közte azt a külső, “döntős hungarikumot”, melyről szövetségünk vezetői továbbra sem fedték fel a fátylat. Csampa Zsolt elnök csupán annyit mondott: minden jól sikerült, ám amíg a FIE nem hagyja jóvá a tervezett helyszínt, addig kabalából maradjon inkább titokban… 

Mihály Kata (balra) Fekete Laurát legyőzve jutott a 64 közé.

A jól sikerült bejárás közben, persze, a verseny haladt tovább, és kiderült, valóban göröngyös a mieink számára  további út a legjobb 64 felé. Olyannyira, hogy azon végigmennie egyedül Mihály Katának sikerült, aki előbb a japán Oisit, majd korábbi debreceni klubtársát, a junior korú Fekete Laurát győzte le egyaránt 15:8-ra. Dicséret érdemli tovább újdonsült kadet egyéni Európa-bajnokunkat, Muhari Esztert, akit egyetlen tus választott el a számára bravúros szerepléstől, a főtáblára jutástól. 

Így aztán összesen hét magyarért szurkolhatunk vasárnap, a "fő műsorszám”, azaz a 64-es tábla során. Három férfiért és négy hölgyért, kezdés a nyári időszámítás szerint 8.30-kor, a négyes döntők este 19 órakor kezdődnek. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Sákovics József emlékverseny, Budapest, MOM Sport, 233 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász-Kovács Emese kiemelt, Kun Anna 6 győzelem/0 vereség, Budai Dorina 6/0 (a legjobb 64 közé jutottak), Mihály Kata 4/2, Gnám Tamara 4/2, Fekete Laura 4/2, Szabó Réka 4/2, Muhari Eszter 3/3, Nagy Kinga 3/3, Petri Renáta 3/3, Kolczonay Anna 3/3, Öhlmüller Sarolta 3/3, Büki Lili 3/3, Szabó Laura 2/3 (továbbjutottak), Kardos Edina 2/4, Ladányi Nelli 2/4, Csonka Valéria 2/4, Kolczonay Borbála 2/4, Fedor Tamara 2/4, Kolczonay Júlia 1/5, Kálmán Gyöngyvér 1/5, Kazár Dóra 1/5, Lambert Regina 1/5, Szarvas Rita 1/5, Borsody Emma 0/6 (kiestek).

A legjobb 160 közé jutásért: Szabó-Ehler (német) 9:15.

A legjobb 96 közé jutásért: Muhari-Szivsztil (ukrán) 15:11, Szabó-Piovesan (venezuelai) 15:8, Fekete-Fernandez (chilei) 15:11, Mihály-Oisi (japán) 15:8, Kolczonay A.-Popescu (román) 5:15, Gnám-Bezhura (ukrán) 8:15, Nagy-Karlsson (svéd) 4:6, Öhlmüller-Kuusk (észt) 11:15, Petri-Hsziang (kínai) 14:15, Büki-Boscarelli (olasz) 7:15. 

A legjobb 64 közé jutásért: Mihály-Fekete 15:8, Muhari-Tahe (francia) 14:15, Szabó-Boscarelli (olasz) 10:15.

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Brovko (ukrán), Kun-Sozanska (német), Budai-Kirpu (észt), Mihály-Ferrari (olasz).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM