A szombati termés: arany, ezüst, bronz!

ápr 5, 2014 | Archív

Csodálatos napot zárt a magyar vívás. Férfi párbajtőrben Esztergályos Patrik kadet világbajnok lett, női párbajtőrben Nagy Kinga ezüstérmet nyert, míg Tóth Gergely harmadik helyen

Csodálatos napot zárt a magyar vívás. Férfi párbajtőrben Esztergályos Patrik kadet világbajnok lett, női párbajtőrben Nagy Kinga ezüstérmet nyert, míg Tóth Gergely harmadik helyen végzett. Ezzel a magyar küldöttség eddig négy érmet nyert a plovdivi korosztályos vb-n. Ugyanannyit, mint tavaly Porecben. Csakhogy itt még hét versenynap hátra van… (KÉPEK ÉS NYILATKOZATOK HAMAROSAN!)

 

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült. 

 

Még az előző este krónikájához tartozik, hogy a késői órákban megérkezett a junior küldöttség is Csampa Zsolt elnök vezetésével. Az, hogy egyáltalán még pénteken, és nem éjfél után, azaz szombaton érkeztek, köszönhető a Volnábusz sofőrjei mellett a röszkei határátkelő rendőrségének is, akik a zsúfolt határátkelőn sokat segítettek abban, hogy a lehető leggyorsabban továbbutazhasson a csapat. Köszönjük Nekik is!
 
Így aztán népes magyar szurkolótábor figyelhette a kadetek második döntős versenynapját, amikoris a párbajtőrözők 32-es direkt kieséses táblájával folytatódott a plovdivi világbajnokság. Reggel a hölgyek kezdtek, és a sorsolást látva titkon bíztunk a nyolc közé jutásban. Ladányi Nelli és Nagy Kinga ugyanis egy ágra került, és az ellenfeleket látva akár a magyar nyolcaddöntő is összejöhetett volna. És nem is sokon múlt. Nelli ugyanis hátrányból egyenlítve jött föl amerikai ellenfelével szemben, és a hosszabbítás döntött. Nem a mi javunkra. Sajnos. 
 
nagy%20parad[1]
 Nagy paráááád…
 
Nagy Kingában maradt tehát minden reményünk, hogy jól szerepeljen a fegyvernem. A Diósgyőr versenyzője pedig nagyszerűen vívott, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el – legalábbis a páston. De nézzük sorjában, mi is történt. Előbb a hongkongi Ho következett a 32 között. Öt nullnál már a hongkongi Ho horogra huppant kínrím jutott az eszünkbe, aztán viszont komolyabbra fordult a dolog, elvégre feljött az ázsiai. A hajrá viszont nekünk sikerült jobban, jöhetett a nyolcaddöntő. 
 
nagy%20riposzt[1]
Nagy ripooooszt…
 
Ahol a kollegalitás is jelentős szerephez jutott, elvégre a Ladányit legyőző amerikai Vierheller volt az ellenfél. Kinga kísértetiesen kopírozta előző asszóját. A vége szinte pontosan ugyanúgy alakult mint Ho ellenében, a hajrában a magyar hölgy győzött ezúttal is 15:12-re. Ezzel pedig a nyolc közé jutott, ahol a francia Depanian ellenében a világbajnoki érem és a nancsingi ifjúsági olimpiai repülőjegy volt a tét. Nem semmi, igaz? 
 
nagy%20oleles[1]
 Nagy ölelééééés! Főszerepben: Nagy Kinga.
 
De Kingát ez csöppet sem bizonytalanította el. Sőt, talán addigi legjobbját nyújtotta ezen a napon. A két magas lány csatája érdekesen alakult. Kinga egyetlen lépést nem tett előre, a pást utolsó méterein, néha centiméterein várta a francia akcióit, illetve bombázott közbe az utolsó, többnyire a legjobb pillanatban. A harmadik harmadban már 7:3-ra is elhúzott, de megnyugodni “természetesen” nem tudtunk. Depanian 7:6-ra zárkózott, és akarva akaratlanul beugrott az előző napi három, jelentős előnyről elvesztett asszó. Kingának szerencsére nem. 9:7 után mindössze két másodperc maradt az órán, majd az együttes találat után csak egy. Ekkor már csak egy hátrafelé “home run”-t kellett csinálni ahhoz, hogy leteljen az idő! Kinga ebben az asszóban ennél nehezebb feladatokat is tökéletesen megoldott, így jöhetett az érthető közös öröm, a végig remekül “coaching”-oló Plásztán Attila válogatott edzővel… Ezzel pedig óriási sikert ért el, bejutott a délután négyes döntőbe, ahol “elnöki ellenfél”, az amerikai Nixon várt rá. 
 
Csakhogy előtte még következtek a fiúk. Akik úgy gondolták, hogy kutya kötelességük megmutatni, hogy ki a legény a gáton! Hát megmutatták, méghozzá alaposan. Az első körben Tóth Gergely és Esztergályos Patrik a fegyvernem körülményeihez képest biztosan győzött, Siklósi Gergely viszont nagy bravúrt vitt véghez. 3:8-as hátrányról fordított ugyanis az olasz Vismarával szemben. Következett az újabb kör, már a legjobb nyolc közé kerülésért. És az egyébként is sokra hivatott gárda továbbra is remekelt, egyik fiú múlta felül a másikat. 
 
patrikvív[1]
 Esztergályos Patrik (balra) nagyszerű vívással győzött le egy orosz és két olasz vívót az elődöntőig.
 
Gege és Geri, azaz Tóth és Siklósi egyaránt ázsiai ellenfelének pillanatnyi esélyt sem adott. Azonos keresztnév, azonos kontinensről érkező ellenfél, azonos eredmény. Kétszer 15:8, nagyjából döntő fölény. Patriknak nehezebb feladata volt, elvégre azzal az olasz Timóval találkozott, aki a jeruzsálemi Eb-n a hosszabbításban legyőzte. Most fordult a kocka. Patrik végig vezetett, és ugyan a végén némi izgalmat hozott a hajrá, de fordulatot nem. Ez pedig azt jelentette, hogy háromból három magyar jutott a nyolc közé. Hogy ez mekkora szakmai siker, azt mi sem bizonyítja jobban, semminthogy más nemzetnek a duplázás sem sikerült!
 
Csakhogy evés közben jön meg az étvágy, és mi falánkok vagyunk, a negyeddöntő előtt már további terveket, vagy inkább vágyakat fogalmaztunk meg, elvégre a három fiú külön ágra került… És ha időrendi sorrendben haladunk, akkor minden nagyszerűen indult a folytatásban is. Esztergályos Patrik, a Tata párbajtőrözője elegánsan, technikásan, és ami talán még ennél is fontosabb, rendkívül eredményesen vívott. Újabb olasz riválisa, Abate gyakorlatilag kiütéses vereséget szenvedett. Patrik 9:2-re (!) és 14:7-re is vezetett, a kozmetikázással pedig nem foglalkoztunk, pláne akkor, amikor 14:10 után Partali Csaba tanítványa beszúrta az érmet – és természetesen ifjúsági olimpiai részvételt érő – tust. A szomszéd páston eközben Tóth Gege vívott nagy csatát az orosz Limarevvel. Nagy különbség sosem volt a felek között, de végig a pécsi tehetség vezetett, és előnyét meg is tudta őrizni! Danka Sándor pécsi tanítványa ezzel szintén elődöntőbe jutott, és nem csoda, ha a fegyvernemi válogatott edző, a tapolcai Eitner Kinga ugyancsak elégedetten konstatálta a történteket.
 
gegeorul[1]
 Tóth Gergely számára sokáig a vb-kijutás is kérdéses volt, most remek éremmel utazhat haza.
 
Még akkor is, ha magyar házidöntővé nem sikerült alakítani a világbajnokságot. Siklósi Geri ellen ugyanis az amerikai Yoo gyorsan elhúzott, és ez nekünk nem volt jó. És másodszor már nem sikerült a nagy hátrányból fordítania a tapolcai fiatalembernek, aki ezzel a hetedik helyen zárt. Ugyanakkor az is eldőlt, hogy biztosan vívhat magyar az aranyéremért, mivel Gege és Patrik egy ágra került. 
 
Csakhogy előtte egy számunkra sokkal izgalmasabb asszó következett. Nagy Kinga és az amerikai Nixon között. Az első három perc egy perc alatt ért véget. A felek nem erőltették a tusadást, így passzív lett a vége. Az újabb szünet kezdetekor 4:3-ra Nixon vezetett, majd az utolsó harmadban tovább növelte az előnyét, méghozzá 7:4-re. De aggódni megint csak mi, kívülállók kezdtünk, Kinga egy csöppet sem. 11:9 lett ide, és maradt 4 másodperc. Aztán egy újabb magyar tus, 12:9, és már csak a Nagy Kinga által szabadalmaztatott “hátra home run” maradt hátra a befejező másodpercre. Ezzel pedig az is eldőlt, hogy mindkét szombati világbajnoki döntőben küzdhet magyar az aranyéremért!
 
Jöhettek az aranycsaták, először Godó Gábor „Golyó” tanítványa, nagy Kinga következett az olasz De Marchi ellenében. Öt:háromra még mi vezettünk, utána viszont végig a rendkívül kellemetlen stílusú, ugyanakkor technikás itáliai irányított. Legalábbis 14:11-ig. Ekkor a magyar két szép egylámpás tussal zárkózott, és néhány másodperccel a vége előtt egyetlen találat volt a hátrány. Ekkor viszont együttes találat következett, ami De marchinak világbajnoki címet ért, Kingának pedig egy csodálatosan csillogó meglepetés ezüstöt!
 
Következett Esztergályos Patrik az amerikai Yooval szemben. Azt tudtuk, hogy Yoo nagyon jó. Nem csak azért, mert Siklósi Gerit 15:8-ra verte – bár azért is. Hanem, mert a csoportkörben hat asszóban nyolc tust kapott, majd a direkt kieséses táblán a legszorsabb csörtéje 15:10 volt. És úgy tűnt, a döntő sem lesz szorosabb. Az első három perc után 5:0-ra vezetett Yoo. Aztán a szünetben a tatai kolléga, Plásztán Attila leült a pást szélére Patrik mellé, és egy percen át lelkesítette – természetesen a szakmai tanácsok mellett. Az 5:0 után a 8:3 még nem kecsegtetett sok reménnyel. Viszont eztán négy tust adott zsinórban a tatai tehetség, és az újabb egyperces szünet már 8:7-nél kezdődött. A hajrá pedig nem mindennapi izgalmakat hozott. Patrik egyszer, 11:10-nél a vezetést is átvette, azonban utána újra az amerikai pillanatai következtek, 14:13-nál „meccslabdához” jutott. Csakhogy Patrik egyenlíteni tudott, és jöhetett a hirtelen halál. 
 
Aztán meg az ünneplés! A rendkívül szimpatikus fiatalember ugyanis – fogalmam sincs, hogy miként, és elnézést is érte de beszúrta a győztes tust! Fantasztikus, csodálatos, nehéz megfelelő jelzőket taláni. Miként a válogatott mai teljesítméynére is! Egy arany-, egy ezüst- és egy bornzérem, ennél aztán tényleg nemigen van feljebb… 
 
Kadet női párbajtőr egyéni világbajnokság, 115 induló. A legjobb 32 között: Ladányi-Vierheller (amerikai) 14:15, Nagy-Ho (hongkongi) 15:12.
Nyolcaddöntő: Nagy-Vierheller (amerikai) 15:12.
Negyeddöntő: Nagy-Depanian (francia) 10:8.
Elődöntő: Nagy-Nixon (amerikai) 12:9.
Döntő: Nagy-De Marchi (olasz) 14:15.
Végeredmény: 1. De Marchi (olasz), 2. Nagy Kinga, 3. Nixon (amerikai) és Linde (svéd), …17. Ladányi Nelli, …54. Balog Alexandra.
 
Kadet férfi párbajtőr egyéni világbajnokság, 143 induló. A legjobb 32 között: Siklósi-Vismara (olasz) 15:13, Esztergályos-Brujev (orosz) 15:10, Tóth-Cipar (szlovák) 15:12.
Nyolcaddöntő: Siklósi-Kim (koreai) 15:8, Tóth-Csien (hongkongi) 15:8, Esztergályos-Timo (olasz) 15:12.
Negyeddöntő: Esztergályos-Abate (olasz) 15:10, Tóth-Limarev (orosz) 15:12, Siklósi-Yoo (amerikai) 8:15. 
Elődöntő: Esztergályos-Tóth 15:10.
Döntő: Esztergályos-Yoo (amerikai) 15.14.
Végeredmény: 1. Esztergályos Patrik, 2. Yoo (amerikai), 3. Tóth Gergely és French (kanadai), …7. Siklósi Gergely.
 
Párhuzamosan a kimagasló eredményeket hozó párbajtőrversenyekkel megkezdődött a kadet világbajnokság utolsó két számának, a női kard- és a férfi tőrversenynek a selejtezője. Magyar szempontból felemás eredményekkel – méghozzá a szó szoros értelmében. A hat magyar indulóból ugyanis három folytathatja vasárnap a viadalt a legjobb 32 között. Női kardban a korosztályos Európa-bajnok Záhonyi Petra és Papp Borbála, míg férfi tőrben Mészáros Tamás.
 
Kadet férfi tőr egyéni világbajnokság, 120 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 2 győzelem/3 vereség, Frűhauf Benjámin 2/3, Bellovicz Gábor 1/4.
A legjobb 64 közé jutásért: Frűhauf-Zidi (tunéziai) 10:15, Mészáros-Bodó (romániai) 15:13, Bellovicz-Charreu (portigál) 10:15.
A legjobb 32 közé jutásért: Mészáros- Mindelöf (svéd) 15:7.
Vasárnap a 32 között: Mészáros-De Bazelaire (lengyel).
 
Kadet női kard egyéni világbajnokság, 82 induló. A csoportmérkőzéseken: Záhonyi Petra 5 győzelem/1 vereség, Kelecsényi Mirabella 2/3, Papp Borbála 2/4. 
A legjobb 32 közé jutásért: Záhonyi-Turnbull (brit) 15:6, Papp-Dragan (román) 15:11, Kelecsényi-Goudoura (görög) 10:15.
Vasárnap a legjobb 32 között: Záhonyi-Gladdish (brit), Papp-Crovari (olasz).

2014. április 05.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események