Aida és Dani jutott a legjobb 64 közé

okt 26, 2015 | Archív

Két távoli helyszínen vágtak - pontosabban szúrtak - neki a tőrözők a 2015/16-os Világkupa-szezonnak. A hölgyek Cancunban léptek pástra, ahol Mohamed Aida jutott a 64 közé, míg az urak

Két távoli helyszínen vágtak – pontosabban szúrtak – neki a tőrözők a 2015/16-os Világkupa-szezonnak. A hölgyek Cancunban léptek pástra, ahol Mohamed Aida jutott a 64 közé, míg az urak közül Dósa Dani folytathatja ugyaninnen San Joséban.

 

Találós kérdés: légvonalban 9410, illetve 9816 kilométerre fekszik Budapesttől, ugyanakkor egymástól 3848 kilométer választja el. Az egyik 7, a másik 9 órás időeltolódásnyira van tőlünk. Mindkettő tengerparton található, és ezen a hétvégén a nemzetközi vívás fókuszában van. Emellett mindkét helyszínen most indul először magyar vívó Világkupa-versenyen. Melyik két város a megoldás?

 

A válasz a mexikói Cancun, illetve a kaliforniai San José, ahol a női, illetve a férfi tőrözők kezdték meg 2015/16-os Világkupa-szezonjukat. Magyar szempontból merőben más célokkal. A hölgyek nem titkoltan azzal, hogy a “három grácia”, Mohamed Aida, Knapek Edina és Varga Gabriella közül kettő megszerezze a riói olimpiai kvótát. Azért “csak” kettő, mert nemzetenként ennyi a maximum. Nos, ehhez ezúttal egyedül Aida került közelebb. A csoportkört valamennyi magyar sikerrel vette – külön öröm a 17 éves Pásztor Flóra 5/1-es mutatója! -, ugyanakkor a folytatás igencsak felemásra sikerült. Mielőtt folytatnánk, azért ejtsünk néhány szót a tájékoztatásról…! Miközben egy tengerparti, ötcsillagos luxusszálloda báltermeiben folyik az olimpiai kvalifikáló Vk-viadal, addig egy erre az alkalomra összetákolt facebook-oldalon, lefényképezett papírdarabok közzétételével, több órás késéssel tudja meg a világ vívást érdeklő és szerető része azt, hogy mi történik a versenyen. Mindezt 2015-ben…
 
Ennél azért rosszabb hír, hogy a már említett folytatásban három magyar is elvérzett. Pásztor Flóra szoros asszóban, 15:13-ra kapott ki a venezuelai Gimeneztől. Két, kisebb sérülés után pástra lépő bajnokunk, Varga Gabi és Knapek Edina sajnos szintén elbúcsúzott. Egyikük sem volt túlzottan szerencsés a “párválasztáskor”. Varga Gabi koreai ellenféllel, Kimmel került szembe. Ez a Kim, egyébként nem az a Kim, aki a világranglistán éppen egy hellyel Gabi előtt, a 16. pozícióban áll. Egy másik Kim, aki 20 éves, és most debütált Vk-versenyen. De akkor is koreai, aki sosem kellemes ellenfél. Most sem volt az, 15:10-re nyert. (Bánatunkban hadd polemizáljunk el a koreai Kim néven. A FIE statisztikájában nem kevesebb, mint 25 koreai Kim szerepel! A mostani a 26., és ez rekord! Hogy ez mekkora szám, arra jellemző, hogy Szabót is “mindössze” 19-et vonultat fel 5 nemzetből ugyanez a lista…)
 
Edina sem dicsérhette Fortunát, mivel számára az olasz Erba volt a következő akadály. Az itáliai a 2013-as budapesti vb-n csapatban aranyat nyert, egyéniben döntős volt, most pedig 13:12-re legyőzte Knapekot. Külön balszerencse, hogy egy igencsak kétes találat volt az utolsó, ezzel esett ki a magyar, aki hasonlóképpen szenvedett vereséget a moszkvai vb negyeddöntőjében… Maradt tehát Mohamed Aida, aki a napokban már megörvendeztetett bennünket egy jó hírrel – jelesül, hogy a riói olimpia után is folytatja a pályafutását! És mivel 39 esztendős, valamint 1993 óta valamennyi világversenyen ott volt – leszámítva azt a két évet, amikor gyermeket szült… -, ez igazán szenzációs! Most pedig ahogy azt kell, 15:10-re legyőzte a japán Itót, így szombaton, magyar idő szerint este negyed 7-kor a legjobb 64 között folytathatja a versenyt.
 
Ugyanezt teheti este 9 felé San Joséban Dósa Dani! Dani akkor még pajzán gondolatnak számított, amikor Aida pályája első felnőtt vb-érmét begyűjtötte 1993-ban, Essenben, most pedig együtt képviselhetik a magyar színeket. Azért ez sem semmi… Persze, férfi tőrben mások a célok, mint nőiben. Most éppen ott tart a fegyvernem, hogy a moszkvai vb-kvartettből hárman – Szabados Gábor, Szabados Kristóf és Németh Gábor – vonultak vissza, vagy legalábbis mondták le a válogatottságot… Szerencsére a két legnagyobb reménység tovább vitézkedik. Az idei junior Eb-ezüstémes Dani, valamint a tavalyi junior Eb-bronzérmes Németh András most is ott volt a mezőnyben. A két fiatal közül az utóbbi jelenleg New York-ban tanul, és pénteken, pontosabban mifelénk már szombaton az utolsó akadálynál bukott el. Sikeres csoportkört követően simán vert egy amerikait (15:5), csakhogy utána a mienknél jóval erősebb férfi tőrnemzetnek számító japán válogatott Macujamától 15:10-re kikapott. Dani viszont a csoportkör után kétszer is győzött. Előbb egy amerikaival szemben 15:9-re nyert, majd az orosz Trofimov ellen még simábban, 15:8-ra. Így ő is ott lehet a szombati folytatásban, HAJRÁ, AIDA, HAJRÁ, DANI!
 
Férfi tőr Világkupa-verseny, San José, 198 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 4 győzelem/2 vereség, Dósa Dániel (továbbjutottak).
A legjobb 96 közé jutásért: Dósa-Mageras (amerikai) 15:9, Németh-Macdougall (amerikai) 15:5.
A legjobb 64 közé jutásért: Dósa-Trofimov (orosz) 15:8, Németh-Macujama (japán) 10:15.
Szombaton a legjobb 64 között: Dósa-Rigin (orosz).
 
Női tőr Világkupa-verseny, Cancun, 140 induló. A csoportmérkőzéseken: Mohamed Aida 5 győzelem/1 vereség, Pásztor Flóra 5/1, Varga Gabriella 3/3, Knapek Edina 3/3 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 64 közé jutásért: Mohamed-Ito (japán) 15:11, Varga-Kim (koreai) 10:15, Knapek-Erba (olasz) 12:13, Pásztor-Gimenez (venezuelai) 13:15.
Szombaton a legjobb 64 között: Mohamed-Braun (német). 

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM