Arany és bronz a végére!

márc 11, 2018 | Archív

A junior férfi párbajtőrcsapat arany- és a női kardcsapat bronzérmével befejeződött Szocsiban a kadet és junior Európa-bajnokság. A magyar mérleg: 4 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérem, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A végére felkerült az i-re a pont! Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású válogatott a szocsi Európa-bajnokság zárónapján megnyerte a férfi párbajtőr csapatversenyt! Méghozzá úgy, hogy a legnagyobb riválisokat győzték le a fiúk a nap során. Tegyük gyorsan hozzá: az aranyérem hatalmas öröm, de nem egetverő meglepetés. Eitner Kinga válogatott edző csapata az egész szezon során kimagaslóan vívott, egyéniben és csapatban egyaránt, a junior korosztály fegyvernemei közül ezen az Eb-n kiemelkedett a férfi párbajtőr! De elevenítsük fel, mi is történt a nap folyamán. A nyolcaddöntőben Ausztria volt az ellenfél, és, ugye, kadetjaink éppen az osztrákoktól szenvedtek itt vereséget néhány napja… Na, most ez fel sem vetődött a fiúkban, kétség sem férhetett a 45:34-es sikerhez. A negyeddöntőben a csehek jöttek, élükön a korosztály egyik legjobbjával, Jurkával. Itt sem kellett izgulni, pontosan egy tussal adtak többet a csehek az osztrákoknál (45:35). 

Nagy Dávid nagyszerű Európa-bajnokságot zárt Szocsiban.

Az elődöntőben már kellett, de ezzel pontosan tisztában is voltunk… A franciákkal szemben végig fej fej mellett haladt a két együttes, nagy különbségek nem alakultak ki a nyolc asszó során. Hely is maradt bőven a végére, gyakorlatilag kijelenthető, hogy a döntést az utolsó emberekre hagyták a felek. Magyar részről az egyéni ezüstérmes Nagy Dávidra. Utólag mi jelenthetjük ki azt, hogy jól tettük. A 19 éves tehetség, Halla Péter tanítványa ugyanis 40:36-tal bevívta a mieinket a fináléba. Ahol természetesen az olaszok vártak ránk. Azt túlzás lenne állítani, hogy olaszfóbiánk lenne, ám az tény, mostanság nem győztük le az itáliaiakat csapatban. Eleinte úgy tűnt, most sem fogjuk, négy asszó után öttel vezettek, magabiztosan lépegettek előre. Ám jött ismét Nagy Dávid, és egy pazar 5:1-gyel ismét meccsbe kerültünk. Mi több, Máté is nyert egy fontos asszót kettővel, Andrásfi Tibi pedig fegyelmezetten tartotta az előnyt. Az utolsó asszóra 22:19-nél kötött be Dávid és az a Di Veroli, aki a kadet és junior Eb-t is megnyerte, ráadásul, ugye a döntőben éppen Dávidot győzte le 15:8-ra… 

Nagy Dávid, Debnár Gergely, Andrásfi Tibor és takarva Koch Máté – aranycsapat.

Öröm az aranyat érő találat után.

Ezúttal nem volt miért izgulnunk! Pontosabban dehogynem, hiszen egy Eb-döntő mindig hihetetlenül izgalmas, most is egymást átölelve szurkoltak a mieink a kispadon. Ám a magyar győzelemhez nem férhetett kétség! Dávid alaposan visszavágott az őt néhány napja ért sérelemért, 34:27-re nyertünk, és ezzel négy év után lett ismét aranyérmes a férfi párbajtőrcsapat! Gratulálunk a négy fiatalembernek, Eitner Kinga válogatott edzőnek és a mestereknek, idősebb Andrásfi Tibornak, Halla Péternek és Dancsházy-Nagy Tamásnak! (Nyilatkozatok hamarosan.)

Es ezúttal ő örülhetett Di Veroli ellenében. 

A női kardozók vívták az Eb utolsó versenyszámát, és a versenyen olyan történt, amelyet Pusztai Liza pályafutása során először és utoljára valósíthatott meg. A Liza ugyanis pályája utolsó kadet évét vívja, és most fordulhatott elő először, hogy a kadet és junior Eb valamennyi versenyszámában éremmel térhet haza! A szocsi viadal zárónapjához két ezüst- (junior egyéni és kadet csapat) és egy bronzéremmel (kadet egyéni) érkezett, és kimondott célja volt, hogy Kelecsényi Mirabellával, Kern Biankával és Nagy Valentinával megszerzi a negyediket is. Megszerezte, ha nem is könnyen… Az első két lépést viszonylag egyszerűen megtették a mieink. A papíron gyengébb grúzokat és a lengyeleket a nyolcad-, illetve a negyeddöntőben megverték egyaránt 45:37-re, ugyanakkor érezni és látni lehetett, hogy döcög az a bizonyos kerék. Aztán az oroszok elleni elődöntőben meg is történt a tengelytörés. 18 perc alatt szenvedtek 45:13-as vereséget a mieink, és ez az adat mindent elmond a meccsről, ne is ragozzuk tovább… Sok idő nem volt a németek elleni bronzmeccsig, Gulácsi Ferenc válogatott edző meg is próbálta összekapni a lányokat. És ez sikerült is, a németek ellen éppen Liza fordította meg a meccset a közepén, és ő is fejezte be, de Bianka és Mira is tett hozzá a 45:40-es sikerhez. Ezzel a női kard 4 éremmel térhet haza Szocsiból, ami nagyon dicséretes mérleg akkor is, ha a főszereplő személye jelen esetben nem lehet kétséges…

A bronzlányok: Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza.

Férfi tőrben az elért hetedik helyezés gyakorlatilag a realitást tükrözi. A legfontosabb meccsünk a reggeli nyolcaddöntő volt, amit Frűhauf Benjámin és Mészáros Tamás vezérletével sikerült egy 45:40-nel abszolválni. A következő két meccsen nem volt reális esélyünk a győzelemre. A negyeddöntőben a lengyelektől 45:30-ra, az 5-8. helyért a franciáktól 45:31-re kaptunk ki. Az utolsó helyosztón Belgium volt az ellenfél, és egy 45:26-tal zárta a kontinensbajnokságot a magyar kvartett. 

Kelecsényi Mira (jobbra) csapat bronzéremmel tért vissza a válogatottba!

A kadet és junior Európa-bajnokság ezzel véget ért. A szocsi viadal kadet részről kimagaslóan zárult (3 arany, 2 ezüst, 2 bronz), a juniorok 1 arany, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel nagyon szépen teljesítettek. A magyar válogatott pedig átlagolta “kimagaslót” és a “ nagyon szépen teljesítettet”, összességében 4 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel, az összesített éremtábla harmadik helyén végezve az oroszok és az olaszok mögött, nagyon dicséretes produktummal zárta Szocsiban az Európa-bajnokságot. 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi. 

Férfi párbajtőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ausztria 45:34 (Andrásfi +5, Nagy +5, Koch +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Csehország 45:35 (Nagy +11, Koch 0, Andrásfi -1).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 40:36 (Andrásfi +6, Koch -1, Nagy -1).

Döntő: Magyarország-Olaszország 34:27 (Nagy +6, Koch +1, Andrásfi 0).

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: Andrásfi Tibor, Dancsházy-Nagy Tamás, Halla Péter), 2. Olaszország, 3. Franciaország.

Férfi tőrcsapat, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:40 (Frűhauf +7, Mészáros +5, Bellovicz -1, Kiss -6).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 30:45 (Mészáros +3, Frűhauf -4, Bellovicz -5, Kiss -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 31:45 (Frűhauf +7, Kiss -9, Mészáros -12).

A 7. helyért: Magyarország-Belgium 45:26 (Mészáros +10, Kiss +5, Frűhauf +4).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Lengyelország, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel, Mészáros Tamás)

Női kardcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Grúzia 45:37 (Pusztai +6, Kelecsényi +2, Kern +2, Nagy -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:37 (Kelecsényi +7, Pusztai +4, Kern +2, Nagy -5).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 13:45 (Pusztai -8, Kelecsényi -11, Kern -13).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 45:43 (Pusztai +8, Kern -1, Kelecsényi -5).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Nagy Valentina, Pusztai Liza, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Riba Ferenc, Decsi István, Varga József, Bódy István, Bódy Benjámin).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM