Aranyérmes a párbajtőrcsapat! – Megvan a riói kvalifikáció!

febr 14, 2016 | Archív

Hihetetlen, nem mindennnapi izgalmak után a magyar férfi párbajtőrcsapat megnyerte a vancouveri Világkupaversenyt, és ezzel kvalifikálta magát az olimpiára! A Boczkó Gábor, Imre Géza,

Hihetetlen, nem mindennnapi izgalmak után a magyar férfi párbajtőrcsapat megnyerte a vancouveri Világkupaversenyt, és ezzel kvalifikálta magát az olimpiára! A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter kvartett a negyeddöntőben a világelső franciákat, a fináléban az olimpiai repülőjegyért a kazahokat verte! Gratulálunk nekik és a mestereknek egyaránt, hajrá, magyarok, Rióban is!

Nézzük a vancouveri “párbajtőrdrámát” több felvonásban, előhanggal, utóhanggal, happy enddel – mert ilyet még nemigen pipáltunk! Meg azért, mert olyan jó erről írni! Mert, ha valamely csapat ezt megérdemelte, akkor ez az volt. És olyan volt ez a végső olimpiai kvalifikáció, hogy ahhoz mindenki emelheti kalapját… Riói repjegy – Vk-arannyal, az elsővel a 2013-as emlékezetes budapesti vb-arany óta. Gratulálunk tehát Boczkó Gábornak, Imre Gézának, Rédli Andrásnak, Somfai Péternek, a Mestereknek, akik közül Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitányként, Dancsházy-Nagy Tamás válogatott edzőként is segíti a csapatot, Gelley István fegyvernemi vezetőedzőnek, a helyszínen a küldöttséget vezető elnökünknek, Csampa Zsoltnak, és mindenkinek, aki bármennyit hozzátett ehhez a nagyon nehezen kivívott, de annál örömtelibb sikerhez. És azt is őszintén hisszük, hogy mindez csak egy nagyon fontos részsiker volt – jöhet az olimpia!!!

Előhang. Azok, akiknek nem kell vívniuk a legjobb 16 közé jutásért, csak a melegítésnél tartanak, miközben a riválisok okán nekünk már van izgulnivalónk. Az afrikaiak legjobbja, Egyiptom vív Japánnal az első körben, és amennyiben az ázsiaiak győznek, Egyiptom már nem kerülhet a világranglista első 16 helyezettje közé az olimpiai kvalifikációs csapatlista vasárnapi zárásakor. Ezzel pedig elvesztik a kontinensnek járó helyet, melyre éppen mi pályázunk, “lucky loser”-ként, azaz a világranglistán legelőrébb álló, más módon nem kvalifikáló csapatként. Nos, Japán hosszabbítás után, 26:25-re nyer, így egy feltétel már adva van a kvalifikációhoz. 

1. felvonás. Nyolcaddöntő, Magyarország-Csehország. Nyitómeccs az egyik rivális ellen. Ha elbukjuk, nincs tovább olimpiai ábránd. Az első körben kicsit ránk ijesztenek a fiúk. Nem is azért, mert egy tus oda az előny, hanem mert 1:2 az állás három asszó után. Vívást még nemigen láttunk. Aztán viszont látunk ám! A következő asszóját sorrendben Boczkó Gábor, Rédli András és Imre Géza egyaránt két-két tussal nyeri, ám az utolsó csörte előtt háromra zárkóznak a csehek. Csakhogy a szezon kezdete óta egyre magabiztosabb befejező emberré váló Rédli Bandi magabiztosan zárja a meccset, 30:22 ide a vége. Az “alap” már zsebben.

Epizód. Kikapnak a koreaiak! Az észtek győzik le őket simán, 43:32-re, és ekkor még nagyon szeretjük Novoszjolovékat. Ezzel ugyanis a koreaiak nem kerülhetnek négy közé a világranglistán. Most ne írjuk le ismét, hogy mindez mit jelent, a lényeg az: ettől kezdve a saját kezünkben a sorsunk, ha megverünk mindenkit, akkor irány Rio!

2. felvonás. Negyeddöntő, Magyarország-Franciaország. …Elsőként például a világranglistát toronymagasan vezető franciákat kéne megvernünk! Mit kéne, kell, ez már tisztán látszik az eredmények alakulása okán! Káprázatosan, elképesztően izgalmas mérkőzés volt, csodálatos bravúrral a végén. Egyetlen váltásnál sincs nagyobb különbség két tusnál a felek között. Az elején mi vezetünk, a közepén a franciák, aztán az utolsó körben Géza egyenlít, Bocek két tussal átveszi a vezetést (29:27), majd úgy adja át Bandinak a stafétát, hogy annyit mond a mikrofon “füle hallatára”: “Tapolcai gyerek vagy…, megcsinálod!” Meg is csinálja, de még hogy. Szinte végig tartja az előnyt, ám a végére a világklasszis Jerent 38:38-nál egyenlít. Hirtelen halál, valóban igazi dráma. Bandi talál, Magyarország a legjobb négy közé jut, közeledik Rio!

redli francia oromRédli András és Imre Géza kettőse a franciák elleni győztes tust követően.

Epizód. Pozitív szál. Ukrajna rendkívül magabiztosan, 45:30-ra legyőzi Németországot, ezzel a legnagyobbnak hitt riválisunk búcsúzik. Ám megjelenik két esélyleső! Észtország és Kazahsztán. Mindkettőnek csak akkor van esélye bennünket megelőzni, ha megnyerik a versenyt, és hatalmas meglepetésre mindkettő bejut a 4 közé! A kazahok többek közt úgy, hogy az oroszokat feltűnően könnyedén győzik le… Az észtek meg Korea után az olaszokat verik, és ennek már nem is örülünk annyira…

3. felvonás: Elődöntő, Magyarország-Észtország. És a másik elődöntő: Ukrajna-Kazahsztán. Mert, hogy az sem mindegy. Ha mi nyernénk és az ukránok – ami a ranglista alapján a papírforma -, akkor zsebben a riói repülőjegy. Csakhogy a biztos olimpikon ukránok láthatóan nem törik ketté magukat azért, hogy döntőt vívjanak Vancouverben. Mintha a mi keleti szomszédságunk kevesebbet nyomna a latban az egykori szovjet tagköztársaság ellenében… No mindegy, legalább a németeket elintézték, mivel ezúttal feltűnően könnyedén nyernek nagy meglepetésre a kazahok, miközben mi hatalmas taktikai harcot vívunk az észtekkel a másik páston, alig esik találat az asszókban. Fél szem elkerülhetetlenül a másik páston, mivel nyer a kazah, nekünk ettől kezdve élet-halál a győzelem! Ugyanakkor az észtek  így már nem érhetnek Rióba, és talán ez a lélektani plusz/mínusz is hozzásegít bennünket ahhoz, hogy Rédli Andris ezt az újabb  hosszabbítást is egy remek támadással behúzza a kétszeres egyéni világbajnok Novoszjolov ellenében, ás ezzel 15:14-re nyerünk! Még közelebb Rio!

vanc dobogo A vancouveri dobogó tetején a magyar válogatott.

4. felvonás: Döntő, Magyarország-Kazahsztán. Az igazság pillanata. Aki nyer, kint van az olimpán. Ráadásul szerez egy raklapnyi Világkupapontot, de ez most majdnem teljesen mellékes. Mellesleg, aki ezt a finálés párosítást megfogadja a tippmixen, az igen nagy pénzt kaszál, de most ez szintén teljesen mellékes. Miként az is, hogy miközben mi hatalmas és tisztességes csatában jobbnak bizonyultunk a cseheknél és a franciáknál, addig a kazahoknak majdhogynem az ölükbe hullott az oroszok és az ukránok elleni győzelem… Mellékes, mert aki itt nyer, az mindent visz, és a körülmények utólag már senkit sem érdekelnek majd. És mi nyertünk! Pedig a csörte ötödik asszójában – azaz a meccs felénél – akadt olyan pillanat, amikor néggyel is vezettek a kazahok, de az utolsó körre 25:24-es magyar előnnyel fordultunk! Géza és Bocek úgy döntött, megőrzi ezt az előnyt az egész nap sikeresen záró Rédli Bandi, így két passzív után egy tusról indult a mindent eldöntő három perc Rédli András és Alimzsanov között. Ahol aztán a kazahnak szemernyi esélye sem volt, a magyar előnyét egyre növelve 42:36-ra győzött, és ezzel csapatunk megnyerte a versenyt – és kijutott a riói olimpiára!

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupaverseny, Vancouver, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 30:22 (Rédli +7, Boczkó +1, Imre 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 39:38 (Imre +3, Boczkó +2, Rédli -4).

Elődöntő: Magyarország-Észtország 15:14 (Boczkó +1, Rédli +1, Imre -1).

Döntő: Magyarország-Kazahsztán 42:36 (Rédli +7, Imre +2, Boczkó -3).

Végeredmény: 1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor, válogatott edző: Gelley István), 2. Kazahsztán, 3. Ukrajna.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események