Áron az Év férfi sportolója, Kulcsár Győző Életmű-díjas

jan 12, 2017 | Archív

Tarolt a magyar vívás a Nemzeti Színházban látványos keretek között megrendezett Év sportolója gálesten! Szilágyi Áron lett az esztendő férfi sportolója, Kulcsár Győző

Tarolt a magyar vívás a Nemzeti Színházban látványos keretek között megrendezett Év sportolója gálesten! Szilágyi Áron lett az esztendő férfi sportolója, Kulcsár Győző Életmű-díjat vehetett át, a fogyatékosok sportjának kategóriáiban három kerekesszékes vívó első helyezés született. Gratulálunk! 

Ezúttal a sportújságíró szakma igazolta, hogy a vívás káprázatos évet zárt 2016-ban. Az 59. alkalommal megtartott “Év sportolója” választás gálaestje ugyanis némi túlzással három vonalon haladt: a magyar labdarúgásról, Hosszú Katinkáról és Shane Tusupról, valamint a magyar vívósportról szólt! A Nemzeti Színházban látványos keretek között megtartott eseményen – az Oscar-díjátadók mintájára – ezúttal csak a kategóriák győzteseit szólították színpadra, ennek okán mi azzal kezdenénk, hogy kik azok, akiket mi odaképzeltünk… Szász Emese, Imre Géza, Kulcsár Győző (edzőként), Decsi András, a férfi párbajtőrcsapat és Osváth Richárd a szemünkben ugyancsak a kitüntetettek között szerepel!

De így is jócskán jutott a színpadra szólítottakból. A fogyatékos sport kategóriában szó szerint tarolt a kerekesszékes vívás. Az edzők kategóriájában Beliczay Sándor lett a kitüntetett, aki feleségének, két gyermekének, és valamennyi tanítványának köszönte meg a címet, egyben kiemelte azt is, hogy a magyar vívás csodálatos esztendőt zárt 2016-ban. Gratulálunk a nagyszerű mesternek, aki több mint negyven éve alkot maradandót a magyar vívásban és kerekesszékes vívásban!

A fogyatékosok női kategóriájában Krajnyák Zsuzsa lett a legjobb, aki mesterének, Feczer Viktornak mondott köszönetet. Csapatban pedig a Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsa, Veres Amarilla összeállítású válogatott nyerte a voksolást. A hölgyek nevében Dani Gyöngyi többek között azt köszönte meg, hogy az m4 jóvoltából most először élőben lehetett végigszurkolni a paralimpiát Rióból. Gratulálunk mindannyiuknak!

A legjobb csapatok kategóriájában az Európa-bajnokságon 16 közé jutó labdarúgó-válogatott győzött, az edzők között Shane Tusup lett a legjobb, míg a 2016-ban fantasztikusat alkotó “női szakaszból” Hosszú Katinkát válaszották elsőnek, aki egyben itt vehette át a legjobb európai női sportolónak járó díjat is. Gratulálunk mindannyiuknak!

Két, hatalmas elismerés jutott vívóinknak is. Kulcsár Győző, az olimpiai bajnok Szász Emese mestere Életmű-díjat vehetett át. A színpadon ezt először számon kérte, mondván, hogy e címet visszavonuló mestereknek, sportolóknak szokás adni, márpedig ő 2020-ban is olimpiát szeretne nyerni Szász Emesével. Majd négyszeres olimpiai bajnokunk köszönetet mondott egykori nagyszerű mesterének, Vass Imrének, és korábbi csapattársainak. Valamint megköszönte tanítványainak és feleségének, hogy annyi éve elviselik őt… Az ünnepséget követően honlapunknak a következőt nyilatkozta: “Egyszer, amikor Szávay Ágnes lett az Év sportolója szerintem Nagy Titi helyett, akkor elhatároztam, hogy többet sosem megyek el ilyen rendezvényre. De látod, öregszem, Emeséék rábeszéltek, hogy jöjjek el, és nem bántam meg. Ma már tanítványaim elismerésének jobban örülök, mint a sajátoménak, de nagyon meglepett, és örültem az életmű díjnak. Tényleg csak ma tudtam meg…”

Az év férfi sportolója 1982 után, az akkori egyéni párbajtőr világbajnok Pap Jenőt követően lett ismét vívó! Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron, aki a színpadon megerősítette a riói aranyérme után tett nyilatkozatát, mely szerint áldott embernek érzi magát. Ezúttal menyasszonyának, edzőjének és stábjának köszönte meg, hogy idáig eljutott. A gála után először azt kérdeztük tőle, mit szólt volna, ha nem ő kapja az elismerést, de klasszisunk erre is klasszis választ adott… “Akkor őszintén gratuláltam volna Imre Gézának, hiszen nyilván ő lett volna első helyezett. Ugyanakkor ez csak egy fontos és megtisztelő elismerés, a lényeg, hogy sikerült megvédenem az olimpia bajnoki címemet.” Áron elmondta, hogy természetesen kiemelten koncentrált Rióra, ugyanakkor arra is büszke, hogy a két olimpia között ő szerezte a legtöbb Világkupa-pontot, azaz a “négyéves összetett olimpiát” is ő nyerte volna. Hozzátette, tudja, hogy még egy férfi vívó sem nyert három egyéni olimpiát, és mi másért dolgozna, mint ezért, csakhogy ez nem ilyen egyszerű… Egyelőre erre az évre, a 2017-es világversenyekre koncentrál, aztán majd három év múlva jöhet Tokió.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség helyszínen lévő elnöke így foglalta össze az estét: “Először is gratulálok valamennyi kitüntetettnek és családtagjainak – mert nélkülük nem sikerült volna. Szép este volt, és most még izgulni sem kellett annyira, mint a versenyeken… Három és fél éves munkánk eredménye az olimpiai szereplés, és köszönjük az újságíróknak, hogy ilyen magasra értékelték a teljesítményünket. Szeretném külön kiemelni azt is, hogy az integráció jegyében igyekeztünk mindenben segíteni a kerekesszékesek szakmai felkészülését, az ő sikereikhez szintén gratulálok! Öröm volt még egyszer visszatekinteni 2016-ra, azért dolgozunk tovább, hogy hasonló legyen a folytatás.”

Gyönyörű este volt, a magyar vívósport újabb nagy elismerést kapott. Köszönjük, most már jöhet 2017! Hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események