Áron bronzérmes a moszkvai Grand Prix-n

jún 3, 2017 | Archív

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nagyszerű vívással jutott el az elődöntőig a moszkvai férfi kard egyéni Grand Prix-n. Ott azonban egyetlen tussal kikapott a koreai Gu Bon

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nagyszerű vívással jutott el az elődöntőig a moszkvai férfi kard egyéni Grand Prix-n. Ott azonban egyetlen tussal kikapott a koreai Gu Bon Giltől, és ezzel bronzérmet nyert. Az eredményhez neki és mesterének, Decsi Andrásnak egyaránt gratulálunk!

Az oroszok alaposan megadták a módját… Erre az esztendőre új helyszínt talált a Grand Prix-sorozat utolsó állomása, és a 12 és fél milliós metropolisz déli részében nemrégiben felhúzott Jégpalotában randevúztak a világ legjobb kardvívói. A természetesen monumentális, ugyanakkor ultramodern létesítmény egyik csarnokában a négy közül (!), egy négyezres hokiarénában rendezték be a négy színes és az egy emelt pástot. A rendre a helyi szokásoknak megfelelően sokan ügyeltek, akkreditáció nélkül mozdulni sem lehetett, de az átvilágításos beléptetés sem hiányzott… Sőt, a helyiek még a nézőkről is gondoskodtak, rengeteg fiatal töltötte meg a lelátókat, akik lelkesen szurkoltak az orosz kardozóknak. Nem véletlenül, hiszen világbajnokokról beszélünk. 

A moszkvai Jégpalota egyik nagyterme – Grand Prix helyszínné alakítva.

A legnevesebb versenyzőnek azonban mégsem ők számítottak. Hanem egy kétszeres egyéni olimpiai bajnok, bizonyos Szilágyi Áron… A Vasas klasszisa, Decsi András tanítványa, ahogy közeledik a szezon vége, úgy kerül nagy bajnokhoz méltóan egyre jobb formába. Néhány hete, a madridi Vk-n bronzérmet nyert, most pedig úgy jutott be a hagyományoknak megfelelően nyolcas nagydöntőbe, hogy meg sem tudták szorítani… A bemelegítő ellenfél a fehérorosz Sacsanyin volt (15:10), majd a 32-ben következett a német Kindler, és a 15:11-es végeredmény rá nézve számított hízelgőnek. Aztán a nyolcaddöntőben az a koreai Li jöhetett, aki aznap már búcsúztatott magyart – lásd lentebb -, ezúttal viszont erre sansza nem volt. Áron már-már riói formában (vagy londoniban, majdnem mindegy…) győzött 15:7-re és várhatta a nyolcas finálét, melyben a koreai sereg másik trónkövetelője, Oh következett. Ő egyébként éppen Magyarországon, a decemberi győri Vk-n robbant be egy aranyéremmel a világ élmezőnyébe. 

Szilágyi Áron a képen látható látványos tusokkal menetelt a legjobb négyig.

Most azonban helyükre kerültek a dolgok… Áron villámrajtot vett, káprázatos tusokkal húzott el a félidőben 8:1-re, sokak szerint 9:0-ra. A folytatás ettől kezdve rutinfeladattá szelidült, végül 15:8-cal biztosította a magyar sztár a dobogós helyezését. Az elődöntőben aztán két koreai után következett a harmadik… Ráadásul az erősorrend is stimmelt, Gu Bon Gil ugyanis az előbbi két ázsiainál is nagyobb névnek számított. Hosszú ideig úgy tűnt, ő sem jár jobban társainál. Félidőben 8:3-ra, a folytatásban 13:8-ra is vezetett az addig kimagaslóan vívó magyar. Csakhogy ekkor következett egy kis megingás, ami Gu ellen nehezen fér bele. Hat tust adott zsinórban a korai, és 13:14 után az egyenlítés sikerült, a befejezés azonban nem. Áron egy balszerencsés tussal kikapott, és ezzel bronzérmet nyert. Aminek az asszó után nem sokkal még különösebben nem örült, ám a látottak alapján nyugodtak lehetünk klasszisunk formáját illetően a közelgő világversenyek előtt…   

Az eredményhirdetésnél már elégedetten mosolygott bronzérmével a nyakában.

A többiekről: Áron mellett további három magyar jutott be a legjobb 64 közé, méghozzá a közelgő Európa-bajnokság magyar válogatottjának három tagja. Közülük Gémesi Csanád az első körben kikapott a kellemetlen stílusú, “újhullámos” koreaitól, Litől 15:11-re. Decsi Tamás és Szatmári András viszont tulajdonképpen simán lépett tovább, egyaránt amerikai ellenféllel szemben. Tomi Natanzont (15:7), Andris Losst búcsúztatta (15:12). A következő körben már mindkettőjüknek sokkal erősebb riválissal kellett szembenéznie. Decsi Tamásnak az olasz válogatott Curatoli, Szatmári Andrásnak a román egyéni Európa-bajnok Dolniceanu jutott ellenfélül. A bravúr egyikőjüknek sem sikerült, mindketten 15:11-re kaptak ki, és ezzel a 32 között búcsúztak.

Még a férfiverseny előtt rendezték a női kardozók Grand Prix-viadalának női előcsatározásait. Hat magyar lépett pástra a nagy mezőnyben, pontosabban csak öt, Márton Anna kiemeltként természetesen csak vasárnap csatlakozik a társakhoz. Vele kapcsolatosan azt feltétlenül meg kell említeni, hogy a világranglistán legmagasabban kvalifikált vívóként indul a szezonzáró GP-n. Panka jelenleg második a rangsorban, az orosz olimpiai bajnok Jegorjan azonban sérülés miatt nem indul az eseményen. További három magyar csatlakozott hozzá a legjobb 64 közé. Közülük Garam Nóra már a csoportkör után, mivel százszázalékosan zárt. Pusztai Lizának és Mikulik Júliának további egy-egy asszót kellett nyernie. Kadet világbajnokunknak nehezebb feladat volt kimondania ellenfele nevét (Ngernungruangroj), mint legyőzni őt 15:7-re, de klubtársa is biztosan, 15:11-re győzött a francia Reguigne ellen. Igazából nem sok hiányzott a százszázalékos szerepléshez sem, Katona Renáta legjobb kiesőként búcsúzott a csoportkör után, Záhonyi Petra pedig egyetlen tussal kapott ki a főtáblára jutásért a japán Fukusimától. Folytatás vasárnap, természetesen akkor is hajrá, magyarok! 

Eredmények. Férfi kard egyéni egyéni Grand Prix, Moszkva, 149 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Loss (amerikai) 15:12, Szilágyi-Szacsanyin (fehérorosz) 15:10, Decsi-Natanzon (amerikai) 15:7, Gémesi-Li (koreai) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Kindler (német), Szatmári-Dolniceanu (román), Decsi-Curatoli (olasz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Li (koreai) 15:7.

Negyeddöntő: Szilágyi-Oh (koreai) 15:8.

Elődöntő: Szilágyi-Gu (koreai) 14:15.

Végeredmény: 1. Curatoli (olasz), 2. Gu B. (koreai), 3. Kim J. (koreai) és Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), …18. Szatmári András, …24. Decsi Tamás, …36. Gémesi Csanád, …75. Kossuth Bálint, …110. Péch Miklós, …123. Galgóczy Tamás. 

Női kard egyéni Grand Prix, 126 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Garam Nóra 6 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Pusztai Liza 4/2, Mikulik Júlia 4/2, Záhonyi Petra 2/3 (továbbjutottak), Katona Renáta 2/4 (kiesett).

A legjobb 96 közé jutásért: Záhonyi-Mukae (japán) 15:12.

A legjobb 64 közé jutásért: Mikulik-Reguigne (francia) 15:11, Pusztai-Ngernungruangroj (thaiföldi) 15:7, Záhonyi-Fukusima (japán) 14:15.

Vasárnap a legjobb 64 között: Márton-Rifkiss (francia), Garam-Queroli (francia), Pusztai-Takasima (japán), Mikulik-Pozdnyakova (orosz).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események