Áron-ezüst, Andris-bronz karácsonyra!

dec 18, 2017 | Archív

Villantottak klasszisaink! A cancuni férfi kard Grand Prix-n a magyar-koreai házidöntőben a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron ezüst-, a világbajnok Szatmári András bronzérmet nyert, gratulálunk!

Lassan megkérdőjelezhetetlen, hogy férfi kardban Magyarország és Korea a két jelenlegi nagyhatalom! Csak a leglényegesebbek: csapatban a legutóbbi olimpiai és világbajnoki aranyérem az ázsiaiaké, míg egyéniben ugyanezt mi mondhatjuk el magunkról, pontosabban Szilágyi Áron és Szatmári András. No meg a csapat vb-ezüst is a magyar kvartetté. Most pedig az év utolsó komoly erőpróbáján, a világranglistába kiemelt szorzószámmal számító cancuni Grand Prix-n történt meg az, hogy csak koreai és magyar vívó állhatott a dobogóra!

Áron és Oh aranycsatája bővelkedett az akrobatikus elemekben is.

De haladjunk időrendben! Európai idő szerint vasárnap este kezdődött a 64-es főtábla a mexikói helyszínen, és fordulónként vesztettünk el egy-egy magyart. Elsőként Decsi Tamást, aki az olasz Cavalieretől kapott ki 15:13-ra. A többiek biztosan léptek tovább, Áron a japán Tokunant (15:10), Andris a koreai Hvangot (15:9), Gémesi Csanád a brit Honeybone-t (15:11), Iliász Nikolász pedig a francia Patrice-t verte (15:12). A 32-es körben utóbbi búcsúzott, az olasz Curatoli 15:11-re nyert vele szemben. Andris megküzdött az olasz Nuccióval (15:14), Áron és Csanád viszont simán vette az akadályt a román Dolniceanu (15:10), illetve az olasz Cavaliere (15:5) ellen. A nyolcaddöntőben a gödöllői vb-ezüstérmest győzte le a koreai Kim (15:10), viszont két vasasos klasszisunk nem lassított, az olimpiai bajnok a német Hüberst (15:10), a világbajnok az iráni Abedinit iskolázta le (15:8). 

Szatmári Andris (jobbra) egy GP-bronzéremmel koronázta meg nagyszerű esztendejét.

A negyeddöntőben ismét mindketten nagyot alakítottak. Áron a riói olimpiai elődöntő visszavágóján ismét legyőzte egy izgalmas asszóban a koreai Kimet 15:13-ra, Andris pedig kétséget kizáróan verte 15:10-re a francia Apithyt. Már eddig is gyakran olvashattunk koreaiakról, de a vasárnapról hétfőre virradó éjjel kezdődő négyes döntőbe sztárjaink mellé újabb két ázsiai érkezett, a fiatal Oh, és a világranglistát vezető Gu… Magyar-magyar meccset nem láttunk, ami egyfelől azt jelentette, hogy nem kerültek szembe a mieink, másfelől, pedig, hogy egyikük búcsúzott az elődöntőben. Andris nem bírt az új csillaggal, a két hete Győrben is aranyérmet nyerő Oh Sangukkal (10:15), Áron viszont újabb bravúrgyőzelemmel, öttusos hátrányból fordítva 15:13-mal búcsúztatta Gu Bongilt. Ahhoz képest, hogy néhány napja rossz formáról beszélt a médiában, azért ez nem is olyan szörnyű… Az aranyérem nem jött össze, nem is most a lényeges… A mindössze 21 esztendős Oh nagy küzdelemben 15:14-re nyert, de a mieink ezzel az ezüst- és bronzéremmel megint kimagaslóan teljesítettek – évzárónak ennél jobbat nemigen lehetett volna elképzelni!

Áronnak ismét volt oka az örömre!

Gratulálunk kardozóinknak és a mestereknek, Decsi Andrásnak és Gárdos Gábornak, egy nagyszerű év remek befejezéséhez!

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Cancun, 123 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Hvang (koreai) 15:9, Iliász-Patrice (francia) 15:12, Gémesi-Honeybone (brit) 15:11, Szilágyi-Tokunan (japán) 15:10, Decsi-Cavaliere (olasz) 13:15.

Áron és András, a koronázott magyar kardkirályok.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Nuccio (olasz) 15:14, Gémesi-Cavaliere (olasz) 15:5, Szilágyi-Dolniceanu (román) 15:10, Iliász-Curatoli (olasz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Abedini (iráni) 15:8, Szilágyi-Hübers (német) 15:10, Gémesi-Kim J. (koreai) 10:15.

Negyeddöntő: Szatmári-Apithy (francia) 15:10, Szilágyi-Kim J. (koreai) 15:13.

Elődöntő: Szilágyi-Gu B. (koreai) 15:13, Szatmári-Oh S. (koreai) 10:15.

Döntő: Szilágyi-Oh S. (koreai) 14:15.

Bérelt dobogó koreai és magyar részre.

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András) és Gu Bongil (koreai), …11. Gémesi Csanád, …26. Iliász Nikolász, …34. Decsi Tamás.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM