Az első teszt magyar nyolcaddöntőt hozott

ápr 23, 2016 | Archív

Felavatták szombaton az olimpia vívóversenyének helyszínét Rio de Janeiróban. A Carioca 3-ról összességében elmondható: hiányosságok még akadnak, de három hónap múlva minden

Felavatták szombaton az olimpia vívóversenyének helyszínét Rio de Janeiróban. A Carioca 3-ról összességében elmondható: hiányosságok még akadnak, de három hónap múlva minden bizonnyal remek helyszíne lesz majd sportágunk legnagyobb viadalának. A riói tesztversenyek első napján, a női párbajtőr Grand Prix-n Szász Emese a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Szombaton bemutatkozott a vívás olimpiai helyszíne, a Carioca. Egészen pontosan a Carioca 3. Az előző tudósításban “bemutatott” test event első napja a női párbajtőr egyéni Grand Prix 64-es táblája volt. (A selejtezőket bátran nevezhetjük nulladik napnak, mivel nem az olimpiai helyszínen rendezték.) A csarnok környékéről csak annyit: három és fél hónappal a játékok kezdete előtt az utak építése még javában zajlik, túlzás lenne azt állítani, hogy az utolsó simítások történnek. Ugyanakkor az Olimpiai Park, telistele stadionnal, csarnokkal gyakorlatilag kulcsra kész állapotban van, és ilyennek tekinthető a Carioca 3 is. Igaz, a kiegészítő létesítmények, a szurkolók, a versenyzők még hiányoznak, és így kihaltan a stadionrengeteg kicsit lehangoló, de augusztusban ez természetesen másként lesz. 

carioca kint Ilyen a Carioca 3 kívülről…

 

És hogy milyen a Carioca 3? Kívülről elegánsnak mondható, és természetesen belülről is minden igényt kielégít, igaz a “minimal designt” képviseli a 4-5 ezres csarnok, de az az utóbbi ötkarikás játékok stadionsorsának ismeretében tán nem is olyan nagy gond… A vívóversenyek felépítménye, “színpada” változott a londonihoz képest, a négy színes pást x alakban fekszik, és az emelt pódiumnál ér össze. A főpást igen magas, és mivel a nézők csak az egyik oldalra ülhetnek, így két színes pást a nézőtérről gyakorlatilag deréktól lefelő takarva van, és a vonalazás sem látható. Nem szerencsés a megvilágítás sem, mivel a lámpasorok középen helyezkednek el, az “x”-ek szárára jóval kisebb fényerő jut, mint a középső szakaszra. 

carioca bent …és iyen belülről, benne az x alakú színes pástokkal.

Azért ne kötözködjünk, az egész összességében elegáns, még a széksorok színe is illeszkedik a kék alapszőnyegezéshez, a hangosítás tökéletes, a tájékoztató táblák látványosak, a hatalmas kivetítőkön minden ismétlés végignézhető, a tán kissé hosszúra nyújtott asszó közötti szünetekben pedig unaloműzőnek mindig ott a fantasztikus brazil muzsika. Kijelenthető: a Carioca 3 tökéletes helyszíne lesz a vívóversenyeknek, ráadásul a finomhangolásra még három hónap áll a szervezők rendelkezésére.

És akkor a vívás, elvégre “tesztelgetés” közben nem babra megy a játék, szombaton női párbajtőrben osztottak rendkívül értékes Grand Prix-pontokat, melyek az olimpiai kiemelést is meghatározzák. A hölgyek mezőnyében – miként majd az olimpián is… – magyar részről egyedül Szász Emesének szurkolhattunk. Világbajnoki ezüst- és bronzérmesünk természetesen kiemeltként nem vívott selejtezőt, majd szombaton az olasz Batinivel kezdett. Végig a magyar irányította az asszót, ugyanakkor a végén, 14:11 után az itáliai 14:13-ra zárkózott. Ekkor aztán Emese elengedett egy váratlan támadást, és máris továbbjutóként mehetett vissza a bemelegítő terembe. A 32 között újabb olasz, Briasco várta. Na, neki aztán szemernyi esélyt sem adott Emese. Egymást követték az iskolatusok, 15:8 lett a vége. 

Közben sorra hullottak a klasszisok, sem a világbajnok olasz Fiamingo, sem az Európa-bajnok orosz Kolobova nem jutott a 16 közé. Aztán a nyolcaddöntőben sajnos Emese is elvérzett. Az orosz Kocsnyeva ellen nem találta a ritmust, egyre jobban elhúzott az ellenfél, ráadásul egy kétes találat is megzavarta Emesét. A vége 9:15 lett, de igazából a rendkívül kiélezett kvalifikációs időszak után nem is bosszankodtunk a nyolcaddöntős búcsú okán. Természetesen Emese sem volt boldog, de nem is volt különösebben elkeseredve az asszó után.

Elvégre ő tudja legpontosabban, hogy neki Rióban ennél sokkal fontosabb dolga lesz majd augusztus 6-án, az olimpia első versenynapján, a női párbajtőrözők egyéni viadalában…

A Test event vasárnap a férfi párbajtőrözők Grand Prix-versenyének 64-es táblájával, benne öt magyarral folytatódik.

Eredmények. Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Rio de Janeiro, 94 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Batini (olasz) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Briasco (olasz) 15:8.

Nyolcaddöntő: Szász-Kocsnyeva (orosz) 9:15.

Végeredmény: 1. Logunova (orosz), 2. Xu (kínai), 3. Kocsnyeva (orosz) és Lehis (észt), …11. Szász Emese.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM