Az országos bajnokság győztese: a magyar vívás

nov 26, 2016 | Archív

Öt klubba került a hat egyéni arany, és nem kevesebb, mint 16 egyesület szerzett érmet az egyéni országos bajnokságon. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban akadtak papírforma

Öt klubba került a hat egyéni arany, és nem kevesebb, mint 16 egyesület szerzett érmet az egyéni országos bajnokságon. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban akadtak papírforma eredmények, voltak váratlan sikerek, páratlan bravúrok, a legidősebb aranyérmes több mint negyven esztendős, a legfiatalabb döntős pedig alig 16. Nagyszerű magyar bajnokságot zártunk! 

lidi-neni-nyit Dömölky Lidi néni mondott szívhez szóló köszöntőt az ob döntői előtt.

A döntők előtti köszöntőt az idén nyolcvan esztendős Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnoki aranyérmes tőröző mondta el, a versenyt Somlai Béla szakmai alelnök nyitotta meg. Az integrált ob esti programja a kerekesszékesek eredményhirdetéseivel kezdődött, aztán következtek a hat fegyvernem aranycsatái. Persze, addig rengeteg esemény történt a nap folyamán, nézzük fegyvernemenként a krónikát. 

szabados-kris-ob Szabados Kristóf a bátyja, Gábor nyakában. Csoda egy család, az elmúlt évek férfi tőr ob-inak egyeduralkodói.

Férfi tőr. A legváratlanabb eredmények, parázs csaták, hatalmas fordulatok. Ha csak a mai napot vesszük górcső alá, akkor kifejezetten izgalmas férfi tőrversenyt láthattunk, Ha szakmailag is elemezzük a történteket, akkor annyit azért meg kell jegyezni, hogy a négy dobogós közül hárman jelenleg “hobbivívók”, minimális edzéssel, legalább egy évnyi kihagyás után indultak újra az ob-n… Ez, persze, az ő érdemükből mit sem von le – emeljük kalapunkat a jelenleg Svédországban edzősködő, korábbi válogatott aranyérmes Szabados Kristóf, és az éjszakánként dolgozó, ugyancsak korábbi válogatott ezüstérmes Gátai Róbert (a Budakalász vívóklubja történetének első felnőtt érmét nyerte!) előtt. Miként jár a gratuláció a versenyvíváshoz csaknem öt évnyi (!) szünet után visszatérő Hári Máténak és az egyedüli “aktív” válogatottnak, és a negyeddöntőben a nagy esélyes Dósa Danit búcsúztató Mátyás Bálintnak is. A finálé egy technikai malőr miatt elhúzódott, de aztán annál nagyobb csata alakult ki, végül egyetlen tussal nyert Kristóf, aki győzelme után így nyilatkozott: “Nagyon örülök, hogy megnyertem második egyéni aranyérmemet. Kicsit a dac is vitt előre, meg akartam mutatni a fiataloknak, hogy számolni lehet velem. Huszonhat éves vagyok, ha a holnapi csapatverseny is jól alakul, akkor elgondolkozom azon, hogy megpróbálok kijutni a szezon világversenyeire.”

ffi-tor-dobogo-ob

Férfi tőr egyéni országos bajnokság, 81 induló. Végeredmény: 1. Szabados Kristóf (Építők, edző: Marco Goncalves), 2. Gátai Róbert (Budakalász), 3. Hári Máté (Terézváros) és Mátyás Bálint (Törekvés), 5. Dósa Dániel (Törekvés), 6. Bellovicz Gábor (Honvéd), 7. Mészáros Tamás (UTE), 8. Bakó Tamás (Szeged). A döntőben: Szabados-Gátai 15:14.

szasz-emese-orul-ob Szász Emese ismét mosolyog, és fogadja mestere, Kulcsár Győző gratulációját.

Női párbajtőr. Na itt aztán sok minden a feje tetejére állt! Azt ugyanis ki hitte volna a verseny előtt, hogy ebben a fegyvernemben a nyolcas döntőben egyetlen budapesti vívó kap majd helyet. Igaz, az az egy, az valóban kivételes, ugyanis Szász Emesének hívják… Riói aranyérmesünk bebizonyította, hogy saját hazájában is lehet próféta az ember, hihetetlenül jó és magabiztos vívással jutott az esti döntőbe. Ahol olyan ellenfelet kapott, aki a nap egyik legnagyobb meglepetését szerezte. A tizenhat esztendős tatabányai kadet válogatott Gnám Tamara, az elődöntőben a tavalyi felnőtt aranyérmes Mihály Katát búcsúztatta, akinek ezúttal Kun Annához hasonlóan a bronzérem jutott. Meglepetés bőven akadt, de a döntőben érvényesült a papírforma, olimpiai bajnokunk szoros kezdés után 15:10-re győzött. “Ez az év a hetes jegyében telt a számomra. Hetedik egyéni ob-aranyamat nyertem, Rióban magyar idő szerint augusztus 7-én lettem első, az esküvőm hetedikén volt, és hetedikén születtem. Élveztem a vívást, és hogy stílszerű legyek, a szombat a legszebb napja ennek a hétnek…” – nyilatkozta olimpiai és magyar bajnokunk.

noi-pbt-dobogo-ob

Női párbajtőr egyéni országos bajnokság, 126 induló: 1. Szász Emese (Vasas, edző: Kulcsár Győző), 2. Gnám Tamara (Tatabánya), 3. Kun Anna (Tata) és Mihály Kata (Debrecen), 5. Bohus Réka (AVA), 6. Kazár Dóra (AVA), 7. Tóth Annamária (AVA), 8. Ladányi Nelli (Szolnok). A döntőben: Szász-Gnám 15:10.

pankito-viv-ob Márton Anna biztosan védte meg bajnoki címét, döntőbeli ellenfele, Kern Bianka is nagyszerűen szerepelt.

Női kard. Nemrégiben írtuk, hogy alig 18 éves átlagéletkorú csapatunk bronzérmes lett a Világkupán. Nos, a fegyvernem ob-dobogósainak átlagéletkora ennél is alacsonyabb lett! Valószínűleg Márton Anna sem gondolta egy-két évvel ezelőtt, hogy a 2016-os országos bajnokságon, 21 évesen ő lesz magasan a korelnök… Pedig így történt. A döntőt a 17 esztendős kertvárosi Kern Biankával vívta, míg a két bronzérmes az ugyancsak 17 éves Bérczy Dorottya és a 15 éves Pusztai Liza lett. Hab a tortán: a nyolcas döntőbe jutott az egész országos bajnokság legfiatalabb versenyzője, a 13 és fél esztendős Battai Sugár Katinka is… A fináléban eleinte ragyogóan tartotta magát az egész nap remeklő Kern Bia, de aztán Panka megrázta magát, és megvédte tavalyi bajnoki címét, ezzel is örömet szerezve lábadozó mesterének, Gárdos Gábornak. “Harmadik magyar bajnoki aranyérmemet nyertem, és őszintén megvallom, ezt el is vártam magamtól. Nagyon hosszúnak éreztem ezt a napot, el is húzódott a verseny, sokszor melegítettem, valahogy nehezen indultak az asszóim. De a lényeg, hogy a végén összejött a győzelem. Jobbulást kívánok a Mesteremnek!” – nyilatkozta Márton Anna.

noi-kard-ob-dobogo

Női kard egyéni országos bajnokság, 50 induló: 1. Márton Anna (MTK, edző: Gárdos Gábor), 2. Kern Bianka (KVSE), 3. Pusztai Liza (BVSC) és Bérczy Dorottya (BVSC), 5. László Luca (UTE) és Záhonyi Petra (Kárpáti), 7. Katona Renáta (Vasas), 8. Battai Sugár Katinka (Debrecen). A döntőben: Márton-Kern 15:11.

aida-orul-ob Aida: öröm a tizenegyediken!

Női tőr. Ebben a fegyvernemben viszont ismét remekül helytállt az “érettebb” korosztály. Kimondani is sok, a tizenegyedik egyéni aranyérméért lépett pástra a negyven esztendős Mohamed Aida az esti döntőben, míg a nála egy évvel fiatalabb Knapek Edina bronzérmet nyert. Az a bizonyos “tizenegyes” nagy csata után össze is jött klasszisunknak! Válogatott és klubtársa, Kreiss Fanni a címvédésért lépett pástra, tavaly ugyanebben a párosításban ugyanis ő nyerte a finálét. Most is elhúzott 6:2-re az elején, de aztán Aida előbb egyenlített, majd a vezetést is átvette, és végül 13:12-es előnyénél járt le a vívóidő. A fegyvernemben egyébként a lila volt az uralkodó divatszín. A dobogó három helyére állt fel újpesti tőröző (Mesteri Viktória lett a másik bronzérmes), sőt az ötödik helyen szintén lila-fehér vívó végzett. “Mindig tudok örülni az újabb magyar bajnoki aranyéremnek, így ezúttal is boldog vagyok. Különösen az elődöntőben és a döntőben volt nagyon nehéz dolgom. Az Edina elleni elődöntőben kétszer huszonöt év tapasztalata csapott össze, óriási taktikai harc dúlt, amelyből sikerült győztesen kijönnöm. Fanni ellen is nagyon nehéz volt, ő rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, de vissza akartam vágni a tavalyi vereségért. Sikerült!” – mesélte Aida az eredményhirdetés után.

noi-tor-dobogo-ob

Női tőr egyéni országos bajnokság, 64 induló: 1. Mohamed Aida (UTE, edző: Solti Antal), 2. Kreiss Fanni (UTE), 3. Mesteri Viktória (UTE) és Knapek Edina (Honvéd), 5. Gólya Fruzsina (UTE), 6. Jeszenszky Szilvia (Terézváros), 7. Balogh Orsolya (Honvéd), 8. Loboda Viola (Terézváros). A döntőben: Mohamed-Kreiss 13:12.

szatyi-orom-ob Klasszisok csatája. Örülni csak a győztesnek szabad… Szatmári András ezt teszi, Decsi Tomi gratulálni készül.

Férfi kard. Ha valahol, akkor ebben a fegyvernemben viszont teljes mértékben érvényesült a papírforma. Az igazoltan távol lévő Szilágyi Áron hiányában, az idei világbajnoki ezüstérmes csapattársak, illetve a világbajnoki bronzérmes csapattárs jutott be a legjobb négy közé. Fentiekből fakadóan az elődöntőkben már igen parázs és magas színvonalú csatákat láttunk. A Vasas háziderbijén Szatmári András és Iliász Nikolász parádézott egy nagyot, végül előbbi örülhetett, míg a másik ágon az egész nap rendkívül meggyőzően vívó kertvárosi Decsi Tamás pedig végig vezetve győzte le a gödöllői Gémesi Csanádot. A döntőben így egy feltörekvő “majdnem klasszis”, és egy idősebb “továbbra is klasszis” találkozott, és végül ebben a fegyvernemben is címvédés történt a női kardhoz hasonlóan. Látványos csatában ugyanis a tavalyi aranyérmes Szatmári András győzött 15:12-re, majd így nyilatkozott az eredményhirdetés után: “Úgy éreztem, hogy egész nap jól ment a vívás, és nagyon örülök a címvédésnek. Persze, Áron hiányzott a mezőnyből, de a győzelmet nem kell megmagyarázni. Nehezebb volt, mint tavaly, úgy érzem, hogy az elődöntőben Nikó, és a döntőben Tomi ellen is a maximumot kellett nyújtanom, jó asszók voltak. Pihenésre, ünneplésre most aztán nincs idő, holnap csapatverseny, jövő hétvégén pedig GKK Világkupa Győrben, egyéniben és csapatban is nagyratörő terveim vannak…”

ffi-kard-dobogo-ob

Férfi kard egyéni országos bajnokság, 88 induló: 1. Szatmári András (Vasas, edző: Gárdos Gábor), 2. Decsi Tamás (KVSE), 3. Iliász Nikolász (Vasas) és Gémesi Csanád (Gödöllő), 5. Kossuth Bálint (UTE), 6. Nagy Martin (BVSC), 7. Ravasz Etele (Vasas), 8. Nemcsik Zsolt (Törökbálint). A döntőben: Szatmári-Decsi 15:12.

pbt-ob Legnagyobb mezőny, a legnagyobb üzem…

Férfi párbajtőr. A legnagyobb mezőnyű és a csapatban az elmúlt évtizedben legeredményesebben szereplő fegyvernem döntőjével fejeződött be a szombati program – és egy rendkívül izgalmas, látványos döntővel. Siklósi Geri hatalmas csatában győzte le 15:13-ra az olimpiai bronzérmes címvédőt, Somfai Pétert. Ezzel ő lett az egyedüli vidéki országos bajnok, a legfiatalabb országos bajnok, és az egyedüli olyan, aki pályafutása során először nyert egyéni felnőtt bajnoki aranyérmet! A párbajtőr hagyományaihoz híven rengeteg egytusos meccset láthattunk, példának okáért Geri is egy tussal verte az elődöntőben Bányai Zsombort, míg a másik ágon ugyancsak egyetlen találat döntött Somfai Péter javára a pécsi Peterdi András ellen. Mint ismert, a “nagyok” különböző okok miatt nem indultak az ob-n, távollétükben elmondható, hogy az érmes helyezések szempontjából nagy meglepetés nem történt. Ugyanakkor az idejére nem emlékszünk, mikor nyert ebben a klasszikus fegyvernemben junior korú versenyző felnőtt bajnoki aranyérmet! Úgyhogy a kalapemeléssel párhozamosan olvassuk Geri nyilatkozatát: “Nagyon élveztem a vívást egész nap. Végig nyugodt tudtam maradni, pedig voltak egytusos meccseim is, de akkor sem idegeskedtem, tudtam koncentrálni. A Buenos Aires-i Vk óta úgy érzem, kijöttem a hullámvölgyből. Budapestre költöztem, megváltozott az életem, de most már sínre kerültem, és nagyon örülök az aranyéremnek!”

ffi-pbt-ob-dobogo

Férfi párbajtőr egyéni országos bajnokság, 172 induló: 1. Siklósi Gergely (Balaton, edző: Szalay Gyöngyi), 2. Somfai Péter (Honvéd), 3. Bányai Zsombor (Vasas) és Peterdi András (Pécs), 5. Nagy Dávid (Vasas), 6. Bakos Bálint (Vasas), 7. Cziráki Bálint (Balaton), 8. Nagy Marcell (Vasas). A döntőben: Siklósi-Somfai 15:13.

rocky-ob

Kerekesszékes országos bajnokság. Férfi kard egyéni: 1. Osváth Richárd (Törekvés, edző: Erdei Péter), 2. Göttlinger Dániel (Debrecen), 3. Tarjáni István (Nyíregyháza) és Zsolnai Sándor (Törekvés). 

Férfi tőr egyéni: 1. Osváth Richárd (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Zsolnai Sándor (Törekvés). 

Férfi párbajtőr egyéni: 1. Mató Gyula (OSC, edző: néhai Szomov Sándor), 2. Tarjáni István (Nyíregyháza), 3. Göttlinger Dániel (Derbecen) és Süle József (AVA).

Női párbajtőr egyéni: 1. Veres Amarilla (Nyíregyháza, edző: Pákey Béla), 2. Fóris Erika (MTK), 3. Molnár Gyöngyi (Pécs).

Női kard egyéni: 1. Veres Amarilla (Nyíregyháza, edző: Pákey Béla), 2. Hajmási Éva (Törekvés).

Női tőr egyéni: 1. Hajmási Éva (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Fóris Erika (MTK).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.