Az újkori Athén: Liza-ezüst, Panka-bronz

márc 17, 2018 | Archív

Pusztai Liza 17 évesen nyert felnőtt Világkupa-ezüstérmet, Márton Anna pedig bronzérmet szerzett az athéni női kard Vk-versenyen. Szenzációs szereplés, gratulálunk a versenyzőknek, mestereknek!

Ilyen még nem volt – legalábbis nem tudunk róla. Gárdos Gábor vezetőedző és Gulácsi Ferenc válogatott edző nem emlékszik arra, hogy valaha jutott-e két magyar női kardozó a legjobb négy közé Világkupa-versenyen! E sorok írója sem rendelkezik olyan statisztikával, mely szerint ilyen már megtörtént, viszont kérjük, amennyiben a korábbi idők nagyjai, Nagy Orsi, Csaba Edina vagy bárki tud ilyenről, javítson bennünket! Pontosabban most inkább állítsunk annyit – ha valaha volt ilyesmi, akkor nagyon régen történt!

No, meg nem is a statisztika a lényeg, hanem a tény: Márton Anna és Pusztai Liza egyaránt érmet nyert az athéni, egyébként nagyon erős Világkupa-versenyen! Kezdjük tán Lizával a sort. Több okból. Mert 17 évesen először jutott felnőtt Világkupa-döntőbe, és rögtön ezüstérmet nyert! Persze, tavaly júniusban volt ő már Eb-harmadik, de szakmailag ez a teljesítménye mindenképpen értékesebb. A 64 között László Lucát győzte le 15:12-re (a negyedik főtáblás magyar, Mikulik Júlia ugyanitt búcsúzott), ám utána egyik bravúr követte a másikat. A kiemelt olasz Criscio kapott egy 15:11-et, majd a nyolcaddöntőben az amerikai Fox-Gitomer 8:1 után egy laza 15:6-ot. Az éremért pedig az új orosz csillag, Pozdnyakova következett, aki almaként egyre kevésbé esik messze a fájától – négyszeres olimpiai bajnok kardozó az édesapa… -, ám Liza egy izgalmas asszóban 15:14-re nyerni tudott! Az ő esetében egyre nehezebb újabb “leget” találni, most mégis kettő is akad. Egy: négy, éremmel végződő kadet és junior Eb-szereplés után Liza gyakorlatilag “beesett” Athénba, és összejött zsinórban az ötödik érem is. Kettő: pályafutásának szakmailag mindenképpen ez eddigi legnagyobb sikere, még akkor is, ha egyébként, mondjuk, a kadet világbajnoki cím mindenképpen értékesebb… És még nem volt vége! Az elődöntőben a világranglista ötödik, olimpiai negyedik francia Brunet ellen tükörsimán, 15:9-re nyert Liza! Az i-re a pont majd később kerül föl, a fináléban a román Pascu 15:11-re győzött, ám az ezüst így is fantaszikus siker! És ne is beszéljünk itt az i-re a pontról. Liza teljesítménye nagy I betűt ér. Arra pedig a magyar helyesírás szabályai szerint nem is kerülhet pont… Gratulálunk Lizinek, és a mestereknek, Bódy Istvánnak, Bódy Benjáminnak.

Pusztai Liza (jobbra) a döntőben is remek tusokat adott az aranyérmes román Pascunak.

És akkor a feltőrekvő zseni után következzék az állócsillag, Márton Anna. Az állócsillagok általában többszázezer évnél kezdődnek, ennek ellenére Panka nem egészen 23 évesen kiérdemelte ezt a titulust. Nyert már összetett világranglistát, Universiadét, volt Eb-második, vb-harmadik – “természetesen” kadet és junior világbajnok… Néhány csöndesebb hónap után – nem is most kell csúcsformában lenni -, ismét villantott egyet. Bronzig jutott – egy elképesztően sima (15:3, Bakasztova), majd egy iszonyúan szoros (15:14, Sao) főtáblás kezdést követően. A nyolcaddöntőben egy jól ismert rivális, a venezuelai Benitez konstatálhatta sokadszor Panka tudását (15:10), majd az éremért nagy skalp, a francia Lembach következett. Az elődöntőben a román Pascu akadályozta meg a magyar házidöntőt és az aranyérmet (12:15), ám annyi baj legyen…! Szép volt lányok, nagyon szép!

Az athéni Vk dobogósai: Puszai Liza, Pascu, Brunet és Márton Anna.

Gárdos Gábor, a válogatott és Márton Anna edzője így foglalta össze a napot: “Nagyon, de nagyon boldogak vagyunk, és reméljük, ez a siker a csapatra is jótékony, ösztönző hatással lesz! Liza teljesítményére keresni is nehéz a szavakat. Egy kéthetes Európa-bajnokság után a felnőtt mezőnybn szárnyalt, gratulálok neki, és mestereinek! Pankával is nagyon elégedett vagyok, kellett egy újabb szép eredmény. Számára a világversenyek a lényegesek, de a részsikerek elengedhetetlenek! Várjuk a csapatot, de azért ma este örülünk!”

Az okkal elégedett és sikeres magyar küldöttség

Eredmények. Női kard egyéni Világkupa, Athén, 181 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Bakasztova (ukrán) 15:3, Pusztai-László 15:12, Mikulik-Andrejeva (fehérorosz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Sao (kínai) 15:14, Pusztai-Criscio (olasz) 15:11.

Nyolcaddöntő: Márton-Benitez Romero (venezuelai) 15:10, Pusztai-Fox-Gitomer (amerikai) 15:6.

Negyeddöntő: Márton-Lembach (francia) 15:11, Pusztai-Pozdnyakova (orosz) 15:14.

Elődöntő: Pusztai-Brunet (francia) 15:9, Márton-Pascu (román) 12:15.

Döntő: Pusztai-Pascu (román) 11:15.

Végeredmény: 1. Pascu (román), 2. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor) és Brunet (francia), …45. Mikulik Júlia, 46. László Luca, …73. Záhonyi Petra, 74. Katona Renáta, …117. Várhelyi Kata.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események