Bányai Zsombor ezüstérmes!

ápr 5, 2015 | Archív

A taskenti junior világbajnokság első versenynapján máris megszületett az első magyar érem ebben a korosztályban! A férfi párbajtőrözők versenyében Bányai Zsombor egész napi

A taskenti junior világbajnokság első versenynapján máris megszületett az első magyar érem ebben a korosztályban! A férfi párbajtőrözők versenyében Bányai Zsombor egész napi rendkívüli szereplés után, hihetetlenül izgalmas döntőben szenvedett vereséget, és ezzel ezüstérmes lett, míg Esztergályos Patrik a hetedik helyen végzett. GRATULÁLUNK, HAJRÁ, MAGYAROK!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

Második szakaszához érkezett a taskenti kadet és junior világbajnokság. A kadetek után értelemszerűen a juniorok következnek, ennek megfelelően húsvét vasárnap hajnalán (errefelé csak nyuszi van, húsvét nincs) megérkezett az utolsó magyar küldöttség is az üzbég fővárosba. Éppen úgy, mint elődeik – fáradtan, itteni idő szerint reggel hat óra körül kerültek ágyba férfi kardozóink és női párbajtőrözőink. Na de ők két nap múlva kell hogy csúcsformába legyenek, a junior nyitónapon a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők léptek pástra. 

 

Előbbiek kezdtek, méghozzá olyan bravúrral, amire ebben a fegyvernemben igen ritkán akad precedens. Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik és Siklósi Gergely egyaránt veretlenül zárta a csoportkört a hatalmas, 153 fős mezőnyben. Így aztán az sem lehetett kérdéses, hogy  64 közé jutásért egyiküknek sem kell vívnia. Aztán amikor kiírták a 32 közé jutásért szóló párosítást, akkor lebiggyedt az ajkunk. Siklósi Geri, aki termetéhez hasonlóan – úgymint torony – magas egyes volt a táblán az ukrán Sychet kapta, aki a junior világranglista ötödik helyén áll, és Baselben megnyerte a legutóbbi Vk-t. Bányai Zsombornak a svéd Islas-Flygare jutott, aki nemrégiben Mariborban Eb-aranyat nyert a kadetok között, Esztergályos Patrik pedig mindig kiszámíthatatlan és sosem lebecsülendő kínai riválist “húzott magának”. 
 
Nos, 66 százalékos lett a mérlegünk. Ifi olimpiai bajnokunknak valóban nem volt egyszerű dolga Sun ellen, de a ráadás egy percet biztosan uralta, 9:4 lett a vége. Zsombor életét is alaposan megnehezítette a skandináv. Végig a magyar vezetett, de Islas-Flygare rendre egynelített, 13:13 is volt az asszó, 15:13 lett ide. Gergőnek viszont sajnos nem sikerült. Ő is végig irányított Sych ellen, 8:5-re, 10:8-ra és 14:13-ra is vezetett, de a befejezésnél az ukrán örülhetett. Igazi párbajtőrsors a tapolcai tehetségé, remek vívás, egy rossz szót sem szólhatunk rá, mégis 33. hely a vége… 
 
 Három világbajnoki döntősünk, Tóth Janka (kadet hetedik hely), Esztergályos Patrik (junior hetedik hely) és Bányai Zsombor jól megfér egymás társaságában… (Fotók: Augusto Bizzi)
 
Essék szó a junior női tőrözőinkről, pontosabban a juniorok között induló kadetjainkról is, mivel időközben ők is elkezdték versenyüket. Essünk túl a kellemetlen híren, kadet vb-döntősünknek, Tóth Jankának ezúttal nem ment a vívás, egy győzelemmel kiesett a csoportkörből, Pásztor Flóra és Kondricz Kata viszont 4-4 sikerrel biztosan lépett tovább. Mint ahogy egyikőjüknek sem jelentett különösebb gondot a “költözőasszó”, azaz a főtermet érő 32-be jutás. Flóra vitenami (15:12), Kata dán tőrözőnél bizonyult jobbnak (15:4).
 
Eközben két párbajtehetségünk a fegyvernem viszonyait tekintve egyaránt biztos győzelmet aratott. Zsombor az amerikai Piskovatsovot verte végig vezetve (15:12), és tulajdonképpen ezt kopírozta le nem sokkal később Patrik a holland Bontes ellen (15:10) – és ez már nyolcaddöntőt ért. Közben kiesett az Európa-bajnok izraeli Freilich – a Gergőt legyőző ukrán verte -, illetve kikapott egy üzbég úgy, hogy minden egyes találatát úgy kétezer szurkoló ünnepelte hihetetlen hangulatban… Jöhetett a női tőr 32-es tábla köre, ami azonban nem sok jót hozott a számunkra. Flóra 6:2-ről még 6:6-ra egyelített a korei Ko ellen, de utána már nem találta az ázsiai ellenszerét, 7:15 lett a vége. Katának kínai jutott, és Huóval szemben izgalmas, fordulatos asszóban, olykor kifejezetten szép tusokkal győzött a magyar lány a tábla négyesével szemben (15:12). Szép siker volt! 
 
Bányai Zsomborra nem nézhetünk ferde szemmel, nagyszerű vívással jutott a döntőbe.
 
Jöhettek ismét az urak, elsőként Zsombor és a svájci Pittet. Egy darabig meleg volt a pite, az asszó közepéig a svájci vezetett többször, a Vasas versenyzője egyszer a sérült vállához is nyúlt, megijesztve mindenkit, de szerencsére nem volt komoly a baj. Tíz körül aztán átvette az irányítást, a vezetést, és végül nem férhetett kétség a 15:11-es győzelméhez. Rögtön következett Patrik, aki tovább folytatta remeklését! Az első három perc után egy tus volt az előnye a koreai Park ellen (Korea a kadet éremtáblázaton 3 arannyal nagy fölénnyel végzett az élen…), a második után már négy, és végül erre is rátett eggyel – biztosan nyert 15:10-re. Ezzel két magyar párbajtőröző vívhatott egyszerre az éremért, de előbb még következett Kata nyolcaddöntője a lengyel Szymczakkal szemben. Az újabb bravúr már nem sikerült, a lengyel 15:8-ra nyert, de kadetként Kata jobb teljesítményt nyújtott, mint saját korosztályában, amiért feltétlen jár a dicséret. 
 
 Egy, a tizenöt nagyszerű Bányai-tus közül a világbajnoki elődöntőben!
 
És akkor jöttek az éremcsaták. Pontosabban Zsombor asszóját nem lehetett annak nevezni. Hál’istennek. Iskolaasszónak, macska-egér párharcnak annál inkább. Halla Péter tanítványa megállíthatatlan volt a román Dabijával szemben, aki a második harmad közepén, 15:6-nál kapitulált! Ezzel máris összejött a küldöttség negyedik, a juniorok első érme! Na de lesz-e ötödik, illetve második? Sajnos, nem lett. Patriknak a harmadik ázsiai ellenfél, ezúttal a kínai Xue jutott, és ez már megfekeüdte a gyomrát. Végig Xue vezetett, de nagy különbség nem volt, sőt a harmadik három percben egyenlített ifi olimpiai bajnokunk (8:8). A befejezés azonban nem sikerült, 11:15 lett a vége. Ez pedig egy hetedik helyet jelentett, ami első éves juniorként, nem egész 18 évesen nagyon szép eredmény, gratulálunk!
 
 Ez ám a szám: Zsombor világbajnoki döntőben! Háttérben a legyőzött Pereira. 
 
Következett a szokásos nagyszerű hangulatban, közel telt ház előtt az esti döntő – harmadik alkalommal magyar főszerepléssel. Rögtön a program első elődöntőjében a verseny két favoritja, Zsombor és a spanyol Pereira találkozott. Csakhogy a „favoritabb” ezen az estén a magyar tehetség volt! Az első tust még Pereira adta, de 1:2 után zsinórban négy tus után, egy magabiztos 5:2-vel zárult az első három perc. A folytatásban a világbajnok papával büszkélkedhető spanyol nem adta fel. Sőt, ebben a szakaszban úgy jutottak el 10:9-ig a felek, hogy Zsombor csak együttest tudott szúrni. Némi aggodalommal és annál nagyobb izgalommal vártuk tehát az utolsó harmadot. Utóbbi rendben is van egy világbajnoki elődöntőben, előbbi viszont teljesen felesleges volt. A magyar gyönyörű találatokkal növelte előnyét, és amikor fél perccel a vége előtt egy parád riposzttal 14:10 lett az állás, akkor már tudtuk, hogy nem lehet baj. Nem is lett, így Bányai Zsombor várhatta ellenfelét a világbajnoki döntőben! Aki hatalmas csata után a francia Bouillot lett, miután hosszabbításban győzte le a Patrikot búcsúztató kínait. 
 
Ne tagadjuk, ekkor már Zsombor számított esélyesebbnek, elvégre a francia korábban egyetlen Vk-nyolcadik hellyel büszélkedhetett, míg a magyar egyéni Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet is nyert már. Csakhogy világbajnoki döntőben, pláne párbajtőrben minden előfordulhat… Mint ahogy elő is fordult. Sajnos. Rendkívül izgalmas és fordulatos döntőt láthattunk. Magyar szempontból nagyon rosszul kezdődött, 0:3, majd 2:6 is volt az állás. Csakhogy Zsombor elkezdte a zárkózást. Mit zárkózást, 7:6-nál már nála volt az előny! Sőt, a harmadik három percben 10:8 is volt ide az eredmény. Talán ez volt az a pillanat, amikor nem kellett volna támadnia a magyarnak, de utólag már olyan könnyű okoskodni. Ő elengedte a támadást, nem is egyszer, és a francia egyenlíteni tudott. 12:12-nél kezdődött az utolsó perc, amikor egy együttest követően kétszer a francia talált. 15:13-ra Buillot győzött, míg Bányai Zsombor egy nagyszerűvilágbajnoki ezüstérmet szerzett! 
 
Más kérdés, hogy örömködés helyett, a sarkoba vonult, és verte a falba a fejét. Na, holnapra változik a világ, csodálatos versenynapot zárt 19 esztendősen, ennél jobban nem is kezdődhetett volna a junior világbajnokság. Talán csak egy kicsivel…
 
Húsvét hétfőn nagyüzem lesz Taskentben. A női kardozók és a férfi tőrözők egyéniben versenyeznek, míg a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők csapatban a legjobb nyolcig jutnak el. Azaz pástra lép többek között Márton Anna, Dósa Dani és a vb-címvédő párbajtőrcsapat. Úgyhogy: HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent.
Junior férfi párbajtőr egyéni, 153 induló. A csoportmérkőzéseken: Siklósi Gergely 6 győzelem/0 vereség, Bányai Zsombor 6/0, Esztergályos Patrik 6/0.
A legjobb 32 közé jutásért: Bányai-Islas-Flygare (svéd) 15:13, Esztergályos-Sun (kínai) 9:4, Siklósi-Sych (ukrán) 14:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Bányai-Piskovatsov (amerikai) 15:12, Esztergályos-Bontes (holland) 15:10. 
Nyolcaddöntő: Bányai-Pittet (svájci) 15:11, Esztergályos-Park (koreai) 15:10.
Negyeddöntő: Bányai-Dabija (román) 15:6, Esztergályos-Xue (kínai) 11:15.
Elődöntő: Bányai-Pereira (spanyol) 15:10.
Döntő: Bányai-Bouillot (francia) 13:15.
Végeredmény: 1. Bouillot (francia), 2. Bányai Zsombor (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), 3. Pereira (spanyol) és Xue (kínai), …7. Esztergályos Patrik (edző: Partali Csaba, válogatott edző: Eitner Kinga), …33. Siklósi Gergely.
 
Junior női tőr egyéni, 88 induló. A csoportmérkőzéseken: Pásztor Flóra 4 győzelem/1 vereség, Kondricz Kata 4/2, Tóth Janka 1/5 (kiesett). 
A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Do (vietnami) 15:12, Kondricz-Spanger-Ries (dán).
A legjobb 16 közé jutásért: Kondricz-Huo (kínai) 15:12, Pásztor-Ko (koreai) 7:15.
Nyolcaddöntő: Kondricz-Szymczak (lengyel) 8:15.

Végeredmény: 1. Taffel (amerikai), 2. Harvey (kanadai), 3. Fu (kínai) és Ebert (német), …16. Kondricz Kata, …21. Pásztor Flóra, …74. Tóth Janka. 

2015. április 05.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események