Bemelegítés a Miles Davis teremben

jún 5, 2015 | Archív

A magyar szempontból legkevésbé erős - mégiscsak legyünk udvariasak - versenyszámmal, a férfi tőrözők egyéni selejtezőjével kezdődőtt a montreux-i Európa-bajnokság. A szombati 32-es

A magyar szempontból legkevésbé erős – mégiscsak legyünk udvariasak – versenyszámmal, a férfi tőrözők egyéni selejtezőjével kezdődőtt a montreux-i Európa-bajnokság. A szombati 32-es táblára egyetlen magyar sem jutott, folytatás a női párbajtőrözők egyéni versenyével – és jóval vérmesebb reményekkel.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

Egy biztos: Miles Davis elcsodálkozott volna, ha bekukkant pénteken a 2m2c-be, a montreux-i Európa-bajnokság helyszínére. Az épület, ami 49 éve ad otthont a világ talán leghíresebb dzsesszfesztiváljának, ugyanis egy hétre vívóteremmé alakult át. A 24 éve elhunyt, csodálatos, kilencszeres Grammy-díjas trombitás azon bizonyosan nem rökönyödne meg, hogy termet neveztek el róla a Genfi tó partjára épített helyszínen. Elvégre éppen itt adott felejthetetlen koncertet közösen a másik ikonnal, Quincy Jones-szal néhány hónappal a halála előtt. Azon viszont bizonyosan megrökönyödne Miles Davis, hogy a nevével fémjelzett teremben momentán trombitaszó helyett pengék csattognak – ráadásul a csodatrombitás helysége éppen a bemelegítőterem… 
 
Másik oldalról viszont a vívók is berzenkedhetnek, elvégre a legjobb 32-ig a versenyeket egy barátságtalan, sötét mélygarázsban vívják, ahonnan három szintet kell caplatni fölfelé a főteremig… De ne panaszkodjunk, mint ahogy bizonyosan Miles Davis sem tiltakozna az olimpiai kvalifikációs Eb után: maradjunk annyiban, semmilyen szempontból sem átlagos Európa-bajnokság ez itt Svájcban, ahol egyébként harminc fokos hőség uralkodik, ami errefelé jóval ritkább, mint odahaza. 
 
 A magyar elnök és alelnök, Csampa Zsolt és Kamuti Jenő veszi közre az újonnan megválasztott német prezidentet, Lothar Basét.
 
Az Európa-bajnokság nyitónapján két eseményt rendeztek. Egyrészt a férfi tőrözők selejtezőit, másrészt az Európai Vívó Szövetség (EFC) éves kongresszusát. Kezdjük az utóbbival! Magyar szempontból lényegi esemény, hogy Lothar Blase, a német szövetség nemrégiben megválasztott elnöke megbeszélést tartott Csampa Zsolt elnökkel. A német vezető kezdeményezte, hogy a két ország vívósportja között alakuljon ki szorosabb kapcsolat, és ezt Csampa Zsolt támogatta, úgyhogy a közeljövőben együttműködési megállapodást írhat alá a két szövetség. Az is véglegesen eldőlt, hogy a jövő évi felnőtt Eb-nek a lengyelországi Torun, a kadet és junior Eb-nek Újvidék, az U23-as Eb-nek pedig Plovdid ad otthont. A 2017-es kandidálások alapján pedig a felnőtteknél Tbiliszi, a kadet és junioroknál Plovdiv, az U23-asoknál Minszk lehet a házigazda. 
 
 Szabados Gábor (jobbra) közel volt a bravúrhoz, de végül vereséget szenvedett az Európa-bajnok Davistől.
 
És akkor vissza a mélygarázsba, ahol a férfi tőrözők kezdtek. Valljuk be, esetükben több izgulnivalónk akad mostanság a selejtezőkben, mint a döntők környékén… Aztán a csoportmérkőzések után egyedül Szabados Kristóf került parkolópályára – egyetlen győzelemmel kiesett. A többiek közül a legfiatalabb és a legidősebb érdemel dicséretet. A 19 esztendős Dósa Dani 5:1-re legyőzte a világranglista élcsoportjában található francia Cadot-t és kis híján megverte az egyéni világbajnok német Joppichot is. Szabados Gábor pedig három győzelemmel kezdett csoportjában – más kérdés, hogy utána két erősebb riválisától kikapott. A folytatás azonban egyik magyarnak sem sikerült. Gaga 12:11-re még vezetett a tavalyi Európa-bajnok, világranglista-negyedik brit Davis ellen, Dani azonban teljesen leblokkolt, 0:6-tal kezdett spanyol riválisával szemben, és ettől kezdve nem volt visszaút. 
 
A nap krónikájához tartozik, hogy az esti órákban megérkezett a magyar küldöttség második csoportja, a férfi párbajtőrözők és a női kardozók, no meg mestereik. Az Európa-bajnokság szombaton a férfi tőrözők 32-es táblájával – nélkülünk – és a női párbajtőrözők versenyével folytatódik. Az izgalmak fokozódnak…
 
Európa-bajnokság, Montreux. Férfi tőr egyéni, 72 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 3 győzelem/2 vereség, Szabados Gábor 3/2, Németh Gábor 2/4 (továbbjutottak), Szabados Kristóf 1/5 (kiesett).
A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Llavador (spanyol) 5:15, Szabados G.-Davis (angol) 12:15, Németh G.-Minuto (török) 14:15.

2015. június 05.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.