Boczkó Gábor bronzérmes, Szász Emese a riói olimpián!

márc 20, 2016 | Archív

Sokkal jobban nem alakulhatott volna a sorsunk a WestEnd Grand Prix vasárnapi versenyein… A férfiak mezőnyében kimagaslóan szerepeltek a magyarok, Boczkó Gábor bejutott az esti döntőbe,

Sokkal jobban nem alakulhatott volna a sorsunk a WestEnd Grand Prix vasárnapi versenyein… A férfiak mezőnyében kimagaslóan szerepeltek a magyarok, Boczkó Gábor bejutott az esti döntőbe, ahol bronérmet nyert, Imre Géza ötödik lett, ráadásul két junior tehetségünk a nyolcaddöntőben zárt. A nők mezőnyében pedig Szász Emese érte el célját, hatodik helyen végzett, és ami ennél is fontosabb: megszerezte a hőn áhított riói kvótát!

Férfi párbajtőrözőink ott folytatták, ahol pénteken abbahagyták! Akkor kilenc magyar került a 64 közé, és vasárnap reggel, a mieink bizonyították, hogy korántsem volt kicsúszott eredmény az a pénteki. Boczkó Gábor és Imre Géza kicsit talán ránk ijesztett, az első asszójukat a 32-be kerülésért egyetlen találattal hozták, igaz, rendkívül kellemetlen, erős ellenféllel szemben. Hanem a fiatalok! Bányai Zsombor régi nagy izraeli riválisát győzte le, Buta Levente felnőtt válogatott oroszt vert nagy bravúrral, Siklósi Geri az egyik legjobb koreait, Jungot búcsúztatta, Cho Taeun Sándor pedig a londoni olimpiai bajnok venezuelai Limardót iskolázta le 15:5-re! És még hol volt a vége?! A 16 közé jutásért Halla Péter két junior tanítványa, Zsombor és Levente egymással vívott, előbbi győzött. Újdonsült junior Európa-bajnokunk, a tapolcai Geri pedig a világ egyik legjobb párbajtőrözőjét, a svájci Heinzert oktatta 15:10-re. Klasszisaink, Bocek és Géza pedig ebben a körben már ellenmondást nem tűrő vívással jutottak a következő körben. Négy magyar, közte két junior a világ egyik legerősebb versenyének nyolcaddöntőjében – nem semmi!

bocek bányai vív A jelen és a jövő. Boczkó Gábor a nyolcaddöntőben a fiatalon nagyot alkotó Bányai Zsombort győzte le.

A folytatásban aztán a magyarok egy ágra kerültek, aminek a kirobbanó formák láttán inkább bosszankodtunk, mint örültünk. Ugyanakkor azért az rendkívül megnyugtatónak számított, hogy amikor moszkvai világbajnokunk, Imre Géza a japán Minobe szemét kerekítette ki egy 15:8-cal, a sorsolás okán bizonyossá vált, hogy lesz magyar a dobogón, és ezzel az esti döntőben! Egymással következett ugyanis Bocek és Zsombor – a rutin és a nagyobb tudás diadalmaskodott, a negyeddöntőben pedig a két évtizedes rivális, klubtárs és Dancsházy-Nagy Tamás tanítvány egymással került szembe. Geri ide már nem tudta a klasszisokat követni, a holland Verwijlen állította meg egy 15:12-vel, de két juniorunk kimagasló teljesítményéhez csak gratulálni lehet. Következett Bocek és Géza, akik tűéles asszót vívtak, elvégre a győztes sok Világkupa-ponttal lett gazdagabb, és az olimpia egyéni versenyeit a világranglista alapján állítják össze. Két, remek formában vívó világbajnokunk csatáját Gábor  nyerte, aki ezzel bejutott az esti döntőbe, míg Géza az értékes ötödik helyen végzett!

bocek géza vív A jelen és a jelen. Két világklasszisunk csatájában ezúttal Bocek bizonyult jobbnal Gézánál.

Térjünk át a hölgyekre, pontosabban Szász Emesére, mivel a másik három magyar, Kun Anna, Várnai Vivien és Révész Julianna nagy csatában, de egyaránt alulmaradt a 64-es tábla első körében. Az olimpiai kvótáért küzdő vb-ezüstérmesünk pedig kis híján a szívbajt hozta ránk – és valósznűleg önmagára is. Történt ugyanis, hogy az egyik riói rivális, a német Heidemann korai búcsúja után a pontszámok alapján nagyobb ellenfélnek számító svéd Samuelsson tükörsima meccsen jutott a 32 közé. Ezután következett Emese az ukrán Kryvytskával szemben, és a tét az “olimpiai életben maradás” volt. Kőkemény csata dúlt, Emese nem tudott elhúzni, sőt, akadt, hogy az ellenfél vezetett. Végül a hirtelen halál döntött – a magyar klasszis javára. 

emese vív örül Emese hihetetlen izgalmak után hozta első meccsét a 64-es táblán.

Így a riói remények tovább éltek, és a 32-es tábla meccsei végre a lehető legjobban alakultak a mi szempontunkból. Emese a call room-ból, fél szemmel lesve nézhette végig, hogy az olasz Rizzi végig vezetve, biztosan legyőzi Samuelssont! Ez pedig a folytatástól függetlenül riói kvótát jelentett a számára, egyben a nyolcadik (gyakorlatilag a kilencedik!) repülőjegyet a magyar vívósport számára. Fél évvel ezelőtt ezt bizony nem sokan gondolták volna… Emesét szerettei hosszasan nem köszönthették, ugyanis közvetlenül ezek után lépett pástra a német Ndolóval szemben. Hogy milyen lehet ilyen lelkiállapotban vívni, azt csak ő mondhatja meg (meg is kérdeztük tőle természetesen…), de Emese ezt a feladatot is sikerrel megoldotta. 6:3-ra még a német vezetett, elvégre fel kellett dolgozni a történteket, de innen fordított a magyar 15:12-re. És még nem volt vége! A nyolcaddöntőben a svédet verő Rizzinek sajátosan köszönte meg Emese a szívességet. Legyőzte az olaszt! Hosszabbításban, hirtelen halálban, ezen a napon már másodszor… A szép számú közönség pedig hatalmas tapssal köszöntötte újabb olimpikonunkat… A folytatás már nem sikerült, a negyeddöntőben a kínai klasszis, Xu megálljt parancsolt a számára (10:15), de úgy isten igazából senki sem kesergett. Kulcsár Győző tanítványa hatodik lett, és olimpiai repülőjegyet szerzett magának – reggel ezt bizonyosan mindenki aláírta volna. 

emese örül mutat Itt pedig már riói kvalifikációjának örül a magyar sztár.

Az esti döntő előtt Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke és Prosits Attila, a WestEnd Zrt. ügyvezető igazgatója köszöntötte nyolcvanadik születésnapja alkalmából Sákovicsné Dömölky Lídiát, olimpiai és világbajnok tőrözőnket. Érdekesség, hogy Lidi néni férje, Sákovics József a női, korábbi mestere, Vass Imre pedig a férfi verseny névadója. 

A köszöntőt és a bemutatást a női elődöntők követték, melyekben a francia Levavasseur mester két tanítványa, a tunéziai Besbes és a kínai Xu győzött. Ez ám a sikeres „turmix”… Utána pedig következett Bocek, akinek a világranglsitát vezető, francia Grumier volt az újabb ellenfele. Az újabb bravúr már nem jött össze, az elején túlzottan elhúzott a rivális, és hiába zárkózott a hajrában a magyar, innen már nem volt visszaút (10:15). Ennek ellenére a bronzérem kimagasló teljesítmény, ebben a szezonban messze ez tekinthető Bocek legnagyobb egyéni sikerének, melyet ráadásul hazai környezetben, rendkívül lelkes és népes szurkolótábor vívott ki! 

A WestEnd GP-t végül a hölgyek mezőnyében a kínai Xu, a férfiaknál Grumier nyerte. Persze, ez is lényeges, de számunkra ezútal fontosabb, hogy gratuláljunk Boceknak, Gézának, a fiataloknak, no meg Emesének, nagyszerű és eredményes WestEnd Grand Prix-t zártunk!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni WestEnd Grand Prix, Vass Imre emlékverseny, Budapest, MOM Sport, 282 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Boczkó-Zawrotniak (lengyel) 14:13, Imre-Fiedler (német) 15:14, Siklósi-Jung (koreai) 15:14, Cho Taeun-Limardo Gascon (venezuelai) 15:5, Buta-Szuhov (orosz) 15:14, Bányai-Freilich (izraeli) 14:13, Peterdi-Mikolajczak (lengyel) 8:15, Kiss-Niggeler (svájci) 8:15, Nagy-Grumier (francia) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Boczkó-Li (kínai) 15:12, Imre-Herey (ukrán) 15:5, Bányai-Buta 15:7, Siklósi-Heinzer (svájci) 15:10, Cho Taeun-Multerer (német) 9:15.

Nyolcaddöntő: Imre-Minobe (japán) 15:8, Boczkó-Bányai 15:8, Siklósi-Verwijlen (holland) 12:15.

Negyeddöntő: Boczkó-Imre 15:9.

Elődöntő: Boczkó-Grumier (francia) 10:15.

Végeredmény: 1. Grumier (francia), 2. Garozzo (olasz), 3. Boczkó Gábor (edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Kweon (koreai), 5. Imre Géza (edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …13. Siklósi Gergely, 14. Bányai Zsombor, ….31. Buta Levente, 32. Cho Taeun Sándor, …42. Kiss Gergő, …49. Peterdi András, …73. Bakos Bálint, …100. Rédli András, …115. Deák István, …123. Koch Máté, …131. Fenyvesi Csaba, …135. Szényi Péter, 136. Berta Dániel, …146. Somfai Péter, …157. Cziráki Bálint, 158. Esztergályos Patrik, …168. Dudás Balázs, …239. Kis Máté, …242. Veress Dániel, …244. Szakmáry Nándor, …259. Tóth Gergely, …261. Kiss Bálint, …267. Andrásfi Tibor.

Női párbajtőr egyéni WestEnd Grand Prix, Sákovics József emlékverseny, Budapest, MOM Sport, 219 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kryvytska (ukrán) 14:13, Kun-Kirpu (észt) 13:15, Révész-Sun Yi (kínai) 10:11, Várnai-Briasco (olasz) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Ndolo (német) 15:12.

Nyolcaddöntő: Szász-Rizzi (olasz) 14:13.

Negyeddöntő: Szász-Xu (kínai) 10:15.

Végeredmény: 1. Xu (kínai), 2. Besbes (tunéziai), 3. Logunova (orosz) és Andrjusina (orosz), …6. Szász Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván), …39. Kun Anna, …45. Várnai Vivien, …56. Révész Julianna, …92. Honti-Kiss Dominika, …97. Budai Dorina, 98. Antal Edina, …104. Csonka Valéria, …106. Mihály Kata, …118. Petri Renáta, …123. Borsody Emma, …127. Nagy Kinga, …147. Szabó Laura, …160. Bohus Réka, …175. Lambert Regina, …187. Kolczonay Anna, …189. Gnám Tamara, …191. Kazár Dóra, …196. Csomós Flóra, …202. Felker Adrienn, …213. Siklósi Enikő.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.