Boczkó Gábor megszerezte második bronzérmünket!

jún 7, 2015 | Archív

A montreux-i Európa-bajnokság második napján a magyar küldöttség megszerezte második bronzérmét! Ismét a párbajtőr szakág, jelesül Boczkó Gábor vitézkedett. Világ- és

A montreux-i Európa-bajnokság második napján a magyar küldöttség megszerezte második bronzérmét! Ismét a párbajtőr szakág, jelesül Boczkó Gábor vitézkedett. Világ- és Európa-bajnok klasszisunk nagyszerű vívással jutott a legjobb négy közé, ahol a házigazdák favoritjától, Heinzertől szenvedett vereséget a legminimálisabb különbséggel. GRATULÁLUNK!ü

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

“Minden jegy elkelt!” – ez a felirat fogadott bennünket vasárnap reggel a 2m2c, azaz az Európa-bajnokságnak otthont adó Montreux Music and Convention Centre bejáratánál. Vasárnap rendezték ugyanis a férfi párbajtőrözők egyéni versenyét – a női kardozóké mellett -, és ez az a fegyvernem, ahol igenis komoly esélyei voltak a házigazdáknak. Max Heinzer – rá hamarosan visszatérünk – és Fabian Kauter egyaránt az esélyesek közé tartozott, és ez a jelek szerint a csarnokba vonzotta a helyieket. Dacára annak, hogy a víkenden kora délutánig verőfényes napsütés uralkodott a festői Genfi-tó partján; hogy ekkor rendezték a Basel-Sion futball kupadöntőt; hogy a Roland Garroson finálét játszott az egyik helyi kedvenc, Stanislas Wawrinka, már a 32-es táblára valóban megtelt a 2m2c nagyterme. 
 
Persze, addig történt egy s más magyar szempontból is. Időrendben a női kardozók léptek először pástra, de ezen a napon ebben a fegyvernemben nekünk szinte semmi sem sikerült. Pontosabban a csoportmérkőzésekből mind a négyen továbbléptek, igaz, maradéktalanul egyik lány sem lehetett elégedett. Aztán a 32 közé jutásért Garam Nóri és Mikulik Júlia egymással került szembe, így a százszázalékos folytatás eleve kizárt volt – végül nagy csatában előbbi bizonyult jobbnak. A folytatásban, a 32 között viszont semmi nem jött össze. A világranglistán legelőkelőbben álló Márton Anna hihetetlen balszerencséjére a szezonban negyedszer került össze a világranglistát vezető ukrán Harlannal, és negyedszer is az ukrán klasszis győzött, ráadásul ezúttal nagy különbséggel (4:15). Garam Nóri valamivel szorosabb asszót vívott a lengyel Watorral (9:15), de 5:13 is volt már az állás, valós esély itt sem mutatkozott a győzelemre. Egyedül Várhelyi Anna volt az, aki nyerhetett volna. Az olasz Gulottával szemben 5:10-ről fordított is 11:10-re. Csakhogy itt elfogyott a lendület, egy kétes és három “olcsó” tussal fordított az itáliai és végül 15:12-re győzött. Így aztán egy magyar sem jutott a nyolcaddöntőbe – a csapatversenyen igazán minden szempontból (javítás, olimpiai kvalifikáció) szükséges lenne a bravúros szereplés… 
 
Világbajnok férfi párbajtőrcsapatunk tagjai sem kezdték valami fényesen a csoportmérkőzéseket. Kivéve Boczkó Gábort, aki veretlenül végzett, már ekkor látszott, hogy átmentette az elmúlt hetek nagyszerű formáját. A többiek akadoztak, de a továbbjutás mindenkinek sikerült. A 64 közé jutásért egyedül Imre Gézának kellett vívnia, sajnos, klasszisunk vereséget szenvedett a junior mezőny egyik legjobbjától, a spanyol Pereirától (10:15). Természetesen ez nem öröm, de gyorsan tegyük hozzá, Gézának deklaráltan a csapatban kell jól szerepelnie, kulcsfeladata lehet abban, hogy kiharcoljuk férfi párbajtőrben az olimpiai kvalifikációt. A 32 közé kerülésért aztán mindhárom magyar nagyszerűen teljesített. Igaz, esélyesebbek is voltak ellenfelüknél, ám ez ebben a fegyvernemben egyáltalán nem jelent garanciát. Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter egyaránt győzött, így költözhetett a fegyvernem a Sztravinszkij auditóriumba – a teltházas főterembe. 
 
 Boceknek nem fájhat a feje, kimagasló vívással jutott be az esti elődöntőbe…
 
A 16 közé jutásért az első körben egyszerre lépett pástra Boczkó Gábor és Somfai Péter, a cseh Beran és a korábban említett, egyéni Európa-bajnok svájci Heinzer volt az ellenfél. Nos, Bocek folytatta remek szereplését, nyolcig együtt haladtak a felek, de eztán a magyar robbantott, és végre a tőle megszokott diadalüvöltéssel fogadta újabb győzelmét (15:12)! Somfai sokáig remekül tartotta magát Heinzerrel szemben, sőt 10:9-re még ő vezetett. Csakhogy a hazai klasszis a közönség valóban hatalmas ovációja mellett – melyre Heinzer még rá is játszott alaposan, nem túl szimpatikus módon… – a végjátékban ellenállhatatlan volt, 15:11-re fordított. Következett Rédli Bandi, aki címvédőként indult ezen az Eb-n. Viszont éppen a tavalyi Eb-aranya óta nemigen találja a formáját, ráadásul ezúttal a világranglistát vezető, vb egyéni ezüst- és bronzérmes francia sztár, Grumier volt az ellenfele. A magyar azonban éppen tavalyi, strasbourgi napjaira emlékeztetően vívott, végig ő vezetett, 12:9, majd 13:11 is volt az állás. Azonban Grumier sem akárki, a hajrában két tust adott, egyenlített, jöhetett a hirtelen halál. Bandi egy éve úgy nyerte az Eb-t, hogy négyszer is egyetlen találattal nyert. Most viszont más szezont írunk, sajnos… Az egyébként kétesnek mondható utolsó tust a francia szúrta (13:14), és ezzel “egykeként” Bocek jutott a nyolcaddöntőbe. 
 
Ahol a riválisa egy másik nagyágyú, a 2011-es cataniai vb cataniai születésű győzese, az olasz Pizzo várt rá. Az extrém stílusúnak minden rosszindulat nélkül nevezhető (a nézőtéren a mieink ennek kapcsán Quasimodót is emlegették…) itáliai 6:2-re is elhúzott, de Bocek akkor is a nyugalom szobrának tűnt. Utána pedig nemcsak nyugodt szobor, hanem eredményes is volt. Remek tempószúrásokkal rendre megelőzte Pizzót, 11:10-nél már nála volt az előny, 12:12-t követően pedig három egylámpás tussal biztosította helyét a negyeddöntőben Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa. 
 
 …padlóra nem került, a fellegekben sem jár. „Csak” ismét klasszisteljesítményt nyújtott Boczkó Gábor!
 
A negyedöntőben egy francia, nevezetesen Gustin következett, és egy roppant izgalmas csata! Sok együttes mellett felváltva estek a találatok, egyetlen egyszer, 11:9-es Bocek előnynél volt két tusos különbség az utolsó harmad vége felé. Csakhogy a kellemetlen, franciával vívó francia a hajrában egyenlített, és 11:11-nél következett az egytusos hosszabbítás. Felsejlett Rédli Bandi meccse, amikoris ugyanúgy kettővel vezettünk, ugyanúgy a végén egyenlített az ellenfél, aki ugyancsak francia volt. Ugyancsak nálunk volt a kedvezmény is, csakhogy a leglényegesebb elemben fordult a kocka! A döntő, érmet érő tust Boczkó Gábor szúrta, aki ezzel megszerezte küldöttségünk második érmét az Eb-n. 
 
A csordulásig teltházas döntőben a már többször citált svájci Heinzer volt az újabb akadály. Nem sokkal ezen asszó előtt jött a hír, hogy Párizsban nagy meglepetésre Wawrinka legyőzte Djokovicsot a férfi egyes teniszbajnokság döntőjében. Azonnal jeleztük is a hírnöknek, a magyar származású svájci Pap Zsoltnak, hogy ennyi siker a helvéteknek mára bőven elegendő – ugyanakkor az már Heinzer pástra lépésekor kiderült, hogy a népes publikum mindezt nem így gondolja. Meg nem így gondolta természetesen Heinzer sem. A bulldog stílusú svájci sztár a pást végén eleinte rendre kicsipkézte a fájós vádlijával is küzdő Boceket, aki ezen túlerő – Heinzer + fájós vádli – ellen egy ideig nem találta az ellenszert, a svájci négy tussal is elhúzott. Csakhogy még nem volt vége! Az utolsó három perc 8:11-ről indult, és Bocek fantasztikus hajrána kezdett. Olyannyira, hogy 14:13-nál átvette a vezetést is! Csakhogy Heinzer hihetetlen izgalmak után egyenlített, és jöhetett megint a hosszabbítás. Ott azonban nem nekünk kedvezett a sors – mert azért az egy tus nem csak a tudásról szól… – 15:14-re Heinzer győzött. Ugyanakkor gyakorlatilag idekopizhatjuk azt, amit előző nap Szász Emeséről írtunk. Egyrészt óriási eredmény az Európa-bajnoki bronzérem, másrészt hatalmasat lépett előre egyébként korábbi hétszeres (!) Európa-bajnokunk a riói részvétel felé. És még valami, ami talán mindennél fontosabb. Boczkó Gábor közel másfél éves sérülése és hullámvölgye után ismét extrát nyújt. Megkockáztatjuk: az nem is fedi a valóságot, hogy Bocek újra a régi. 
 
Bocek megújult!
 
Az Európa-bajnokság hétfőn a női tőrözők és a férfi kardozók egyéni versenyével folytatódik.
 
Eredmények. Európa-bajnokság, Montreux. Női kard egyéni, 53 induló. A csoportmérkőzéseken: Várhelyi Anna 3 győzelem/2 vereség, Márton Anna 3/2, Mikulik Júlia 3/3, Garam Nóra 1/4 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Andrejeva (fehérorosz) 15:4, Garam-Mikulik 15:13.
A legjobb 16 közé jutásért: Várhelyi-Gulotta (olasz) 12:15, Márton-Harlan (ukrán) 4:15, Garam-Wator (lengyel) 9:15.
Végeredmény: 1. Velikaja (orosz), 2. Lembach (francia), 3. Gregorio (olasz) és Voronina (ukrán)…23. Várhelyi Anna, …30. Márton Anna, …32. Garam Nóra, 33. Mikulik Júlia.
 
Férfi párbajtőr egyéni, 98 induló. A csoportmérkőzéseken: Boczkó Gábor 6 győzelem/0 vereség, Rédli András 4/2, Somfai Péter 3/3, Imre Géza 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 
A legjobb 64 közé jutásért: Imre-Pereira (spanyol) 10:15.
A legjobb 32 közé jutásért: Boczkó-Videira (portugál) 15:11, Rédli-Karadeniz (török) 15:13, Somfai-Nycz (lengyel) 15:11.
A legjobb 16 közé jutásért: Boczó-Beran (cseh) 15:12, Rédli-Grumier (francia) 13:14, Somfai-Heinzer (svájci) 11:15.
Nyolcaddöntő: Boczkó-Pizzo (olasz) 15:12.
Negyeddöntő: Boczkó-Gustin (francia) 12:11.
Elődöntő: Boczkó-Heinzer (svájci)

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Szuhov (orosz) és Boczkó Gábor (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Gelley István), …23. Rédli András, …28. Somfai Péter, …70. Imre Géza. 

2015. június 07.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM