Bohus Réka bronzérmes a junior Eb-n

márc 2, 2014 | Archív

Újabb bronzérmet nyert a női párbajtőröző Bohus Rékának köszönhetően a magyar küldöttség, amely ezzel már a tizedik érmét (két arany-, két ezüst- és hat bronzérem) nyerte a

Újabb bronzérmet nyert a női párbajtőröző Bohus Rékának köszönhetően a magyar küldöttség, amely ezzel már a tizedik érmét (két arany-, két ezüst- és hat bronzérem) nyerte a jeruzsálemi kadet és junior Európa-bajnokságon! Férfi kardban Singer Martin a nyolcadik helyen végzett.

Jutott mára esemény bőven. Az Eb mai napjára – persze korántsem az Eb okán – milliós (igen, 1.000.000) tüntetést szerveztek Jeruzsálembe. A vallási indíttatású demonstráció, amely arról szólt, hogy csökkentsék a férfiaknál öt, a nőknél három éves kötelező katonai szolgálat idejét, annyiban zavarta meg a junior Európa-bajnokság programját, hogy az útlezárások – melyek gyakorlatilag lebénították a csaknem milliós város közlekedését – miatt a hotel és a csarnok közötti busztranszfer csak reggel és este működött. 

 

Ráadásul ezen a napon csatlakozott a küldöttséghez Csampa Zsolt elnök és Grósz Andor elnökségi tag, akik igencsak illusztris vendéggel, Magyarország izraeli nagykövetével, Nagy Andorral tervezték érkezésüket. Persze, a Malha csarnokba visszaköltöző mezőnyt ez mit sem zavarta, a junior női párbajtőrözők és a férfi kardozók pontosan kezdték versenyüket. A csoportmeccsek igen vegyes eredményt hoztak, ezért aztán örültünk annak, hogy Siklósi Enikő kivételével valamennyien hozták a 64-es tábla első asszóját. Már csak azért is, mert Kun Anna 11:14-ről, míg Felker Adrienn 10:13-ról hozta a győzelmet. 
 
bohusmosoly[1]
 Cinkos kis Bohus-mosoly. Két egytusos győzelemmel lett Eb-bronzérmes Réka.
 
A sors azonban Annánál gyorsan visszavette, amit adott, a 32 között megint csak a hosszabbítás döntött, de ezúttal nem az ő javára. Felkernek a második francia riválisa már nem sok esélyt adott, így a nyolcaddöntőben egyedül Bohus Rékának szurkolhattunk, aki gyengébb csoportköre után két magabiztos győzelemmel került a legjobb 16 közé. Ott azonban nagy ellenfél várt rá átvitt és szó szoros értelemben egyaránt. A 190 centisre nőtt észt Lehis vezeti ugyanis az aktuális világranglistát, ráadásul egy éve, a budapesti Eb negyeddöntőjében egyetlen tussal éppen ő győzte le Rékát. Most éppen fordítva történt! A Budapesten élő, de békéscsabai színekben versenyző magyar három tus hátrányból állt fel, és 13:12 után a két együttes a mi győzelmünket jelentette.
 
A következő körben újabb nagy név, és csak néhány centivel alacsonyabb rivális, az orosz Martinjuk következett, meg egy, talán még az előzőnél is izgalmasabb csörte. Két találatnál nagyobb különbség egyetlen egyszer sem volt a felek között, így jutottak el 14:14-ig. Ekkor Réka lenyomta a pást végéig az oroszt, majd egy villámgyors és pontos flessel megszúrta. Ez pedig azt jelentette, hogy Galli Zsolt és Kovács Iván tanítványa a magyar küldöttség “jubileumi”, tizedik érmét nyerte az Európa-bajnokságon!
 
singermartin[1]
 Singer Martin a végére kicsit leült, de a nyolcadik helye így is nagyon szép teljesítmény.
 
Férfi kardban eközben a 32-ig jutott el a verseny, és kissé szomorúan konstatáltuk, hogy ketten is a mezőny hátsó felében végeztek. Kossuth Bálint és Habony Viktor ugyanis egyaránt könnyűnek találtatott – igaz, még mindkettejüknek két junior éve van hátra. Ugyanakkor a másik két magyar remek vívással jutott a nyolcaddöntőbe. Singer Martin a legjobbnak vélt olasszal, Affedével került szembe. És Singer simán bevarrta! 13:3 után kicsit kiengedett, de ezt igazán megbocsátjuk neki… Bancsics Máté ezt is überolta, Staszak másodpercek alatt 15:3-nál feltétel nélkül kapitulált. 
 
A nyolcaddöntőt Singer Martin kezdte, és úthengerként rombolt át a fehérorosz Kiselen, a 15:5-ös végeredmény mindent elárul. Ezzel máris eddigi legjobbját érte el az MTK 20 éves sportolója! Következett Bancsics Máté aki kissé ránk ijesztett, elvégre román riválisa 6:2-re elhúzott. Aztán jött zsinórban hat Máté-tus, úgyhogy a szünetre fellélegeztünk. Nyilván nem ezen múlott, de korán tettük. A folytatásban kissé görcsösen, csak középen vívott a gödöllői tehetség, és a jó napot kifogó Teodosiu kihasználta a lehetőséget. Maradt Singer Martin, de a negyeddöntőben sajnos kicsit megremegett a keze, verhetőnek tűnő francia riválisától kikapott, és ezzel a nyolcadik helyen végzett. Ugyanakkor addigi szerepléséért minden dicséretet megérdemel. 
 
bohuskitor[1]
 Bohus Réka kitörése a svájci Brunnerrel szemben. Szép mozdulat. 
 
Hátra volt viszont Bohus Réka, aki a svájci Brunnerrel találta magát szembe a kora esti elődöntőben. Ahogy azt nála ezen a napon már megszokhattuk, ezúttal is fej fej mellett haladtak a felek. Ismét csak egyetlen egyszer sem volt két tusnál nagyobb különbség egyik irányba sem. A hajrára 13:12-es Bohus-vezetéssel fordultunk, azonban a nagy számok törvénye alapján sem lehet minden szoros meccset megnyerni… És sajnos nem is sikerült. Három svájci óra pontosságú Brunner szúrás következett, ami azt jelentette, hogy már a negyedik junior egyéni bronzérmét szerezte a magyar válogatott, amely összességében eddig két arany-, két ezüst- és hat bronzérmet nyert! És még hátravannak a junior csapatversenyek. 
 
Eredmények. Junior női párbajtőr egyéni Európa-bajnokság, 77 induló. A csoportmérkőzéseken: Kun Anna 5 győzelem/1 vereség, Felker Adrienn 2/3, Bohus Réka 2/4, Siklósi Enikő 2/4.
A legjobb 64 között: Bohus-Salminen (finn) 15:8, Siklósi-Martinjuk (orosz) 4:15, Felker-Awong (francia) 15:14, Kun-Linde (svéd) 15:14.
A legjobb 32 között: Kun-Tal (izraeli) 12:13, Felker-Louis Marie (francia) 10:14, Bohus-London (izraeli) 15:9.
Nyolcaddöntő: Bohus-Lehis (észt) 15:14
Negyeddöntő: Bohus-Martinjuk (orosz) 15:14.
Elődöntő: Bohus-Brunner (svájci)
Végeredmény: 1. Brunner (svájci), 2. Marzani (olasz), 3. Pytka (lengyel) és Bohus Réka, …19. Kun Anna, …31. Felker Adrienn, …56. Siklósi Enikő.
 
Junior férfi kard egyéni Európa-bajnokság, 53 induló. A csoportmérkőzéseken: Bancsics Máté 4 győzelem/2 vereség, Kossuth Bálint 3/3, Singer Martin 2/4, Habony Viktor 2/4.
A 32 közé jutásért: Kossuth-Andrejev (orosz) 11:15, Singer-Calvino (spanyol) 15:14, Habony-Colleau (francia) 4:15.
A 16 közé jutásért: Bancsics-Staszak (lengyel) 15:3, Singer-Affede (olasz) 15:8.
Nyolcaddöntő: Bancsics-Teodosu (román) 12:15 , Singer-Kisel (fehérorosz) 15:5.
Negyeddöntő: Singer-Lambert (francia) 11:15.

Végeredmény: 1. Curatoli (olasz), 2. Voronov (ukrán), 3. Bucskovszkij (orosz) és Lambert (francia), …8. Singer Martin, …14. Bancsics Máté, …36. Kossuth Bálint, …40. Habony Viktor. 

2014. március 02.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.