Bohus Réka ezüst-, Berta Dani bronzérmes Plovdivban!

ápr 8, 2014 | Archív

A juniorok mezőnyében az első és a második, összességében az ötödik és a hatodik magyar érmet szerezte a plovdivi kadet és junior világbajnokságon a női párbajtőröző Bohus Réka

A juniorok mezőnyében az első és a második, összességében az ötödik és a hatodik magyar érmet szerezte a plovdivi kadet és junior világbajnokságon a női párbajtőröző Bohus Réka ezüst-, illetve a férfi párbajtőröző Berta Dániel bronzérmével. Gratulálunk! Küldöttségünk ezzel egy arany-, két ezüst- és három bronzéremnél tart. (DOBOGÓS KÉPEK, NYILATKOZATOK HAMAROSAN!)

 

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült.

 

Ha párbajtőr, akkor éremesély! Ne tagadjuk, a plovdivi világbajnokság keddi versenynapján is ezzel a reménnyel léptünk a hatalmas hangárba, vagy elegánsabban fogalmazva a vásárcsarnok 13-as pavilonjába. Elvégre a fiúk egész évben remekül vívtak e fegyvernemben, a lányokat meg a hétfői selejtezők során alig lehetett megszúrni. 

A napot az utóbbiak kezdték, és a 32 között Felker Adrit már az első párban pástra szólították. Azt gondoltuk, nagy gond nem lehet a kanadai Beach (vajon sziklás vagy homokos – sic!) ellenében, aztán kaptunk éhgyomorra egy olyan asszót, hogy azt megemlegettük. Passzív első perc, majd 3:2-es második után már érződött, hogy ez szorosabb a vártnál, de a harmadikban átvette az irányítást a kanadai, két tussal is elhúzott. Az egyenlítés az utolsó pillanatban, négy másodperccel a befejezés előtt sikerült. Azonban, hogy ilyen az utolsó pillanat, azt a hosszabbításban Adri alaposan megcáfolta. A kedvezményezett Beach lett, és a hölgyek sorra szúrták az együtteseket. Vagy ötöt-hatot. Az utolsót három másodperccel a vívóidő lejárta előtt. Ekkor egy akciót követően nem gyulladt ki lámpa, a kanadai azt hitte letelt a rövidke idő, és letette a fegyverét. Adri pedig hasba szúrta – egy másodperccel a vége előtt… Csak összejött!

 

bohusviv[1]
 Bohus kitöréssel szúr és talál – szerencsére sok ilyet láttunk ezen a napon!
 
A következő szoros derbi már borítékolható volt. Bohus Réka ugyanis az egyik legjobb orosszal, Krapinával került össze mindjárt a 32-ben. Sokáig nem volt különbség, aztán az asszó második felében Réka két-három tussal elhúzott, és taktikus dublékkal, jó vívással meg is tartotta ezt az előnyét a végéig (15:12). Kun Annának sajnos ugyanez nem sikerült. Az amerikai Sirico ellen eleinte vezetett, de itt is az asszó közepén fordult a kocka, csak számunkra rossz irányba. És az egyenlítés nem sikerült itt sem, csak ebbek ez esetben ennek nem örültünk. Jöhettek a nyolcaddöntők, először Felker Adrival. Nem mi voltunk a favoritok, egyrészt az észt Lehis vezeti a világranglistát, másrészt Adri bokája az előző asszóban kifordult, és ez láthatóan zavarta a mozgásban. Ennek ellenére szoros volt a csörte, néhány másodperccel a vívóidő lejárta előtt a magyar 5:6-nál a hosszabbításért támadott, de nem ő talált. 
 
bohusguggol[1]
 Koncentrálás a negyeddöntő első szünetében 4:6-nál. Segített!
 
Maradt a versenyben magyar részről Bohus Réka, a Békéscsaba vívója, Galli Zsolt és Kovács Iván tanítványa. Aki viszont ismét remekelt. Ellenfele a román Tataran volt, akivel jól ismerték egymást, mivel a rivális a magyarral közösen gyerekkora óta szereplője volt az Olimpici versenyeknek. Hogy ez mennyiben befolyásolta a taktikát, nem tudni, de azt igen, hogy Réka ismét szemet gyönyörködtető tusokat adott, taktikusan versenyzett. Némi túlzással azt is kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem forgott veszélyben a győzelme (15:8). Ezzel pedig egyetlen lépésre került a világbajnoki éremtől. Ez azonban nagy lépés volt. De sikerült! Az orosz Kuzmenkova az első harmad után két tussal, a második után eggyel vezetett. A végén pedig eggyel sem, viszont kikapott kettővel! Réka egyre inkább ráérzett arra, hogy mi vezet eredményre az orosszal szemben, és a legfontosabb találatokat ő adta a hajrában.
 
bertaszur[1]
 Berta szúrja, Srecki bánja – érmes a magyar párbajtőröző!
 
Ez pedig azt jelentette, hogy a junior vb első, a küldöttség ötödik magyar érmét szerezte meg a 19 éves tehetség. A délutáni döntőkben tehát szerephez jutottunk, és hogy főszerep lesz-e belőle, az a férfi párbajtőrözőkön múlott, akik eztán kezdték 32-es táblájukat. Méghozzá tökéletesen. A két versenyben lévő magyar, Berta Dani és Bányai Zsombor az egymással párhuzamos páston, egyszerre vívott. És hogy tökéletes legyen az összhang, szinte kísértetiesen azonosan haladt az asszójuk. Sokáig egyszerre volt döntetlen, aztán ugyanakkor mutatott 9:7-et, majd 12:9-et az eredményjelző, de már ide. A vége egy kicsit eltérően alakult de egyáltalán nem bántuk. Dani 15:12-re, Zsombor 15:9-re győzött és következtek a nyolcaddöntők. Itt annyiban változtak a szerepek, hogy Bányai került szmbe ázsiaival, és Berta európaival. 
 
A folytatásban is párhuzamosan haladtak az események a két érintett páston, két vívó egyre jelentősebb előnyre tett szert a nyolcaddöntőben. Csakhogy ebből csupán az egyik volt magyar. Berta Dani kazah riválisát egyszerúen leiskolázta, majdhogynem tetszés szerint érte el tusait, és ezzel bejutott a világbajnokság legjobb nyolcas mezőnyébe. Ugyanakkor Bányai Zsombor ellen a kínai Sun eleinte parádézott. Persze ez csöppet sem meglepő, lévén, hogy ő a regnáló junior világbajnok. Számszerűleg mindez 12:4-et jelentett, eztán viszont nagyot változott a helyzet. Az ázsiai nem bírta az addig saját maga által diktált tempót, és a második harmad végére Zsombor 12:9-re feljött. Sőt a folytatásban 13:12-re is zárkózott, de az előny túl nagy volt, az utolsó lépcsőfokra nem sikerült fellépni. Egy villámgyors kínai fless, majd egy dublé a magyar tehetség kiesését jelentette. 
 
bertadanka[1]
 Világbajnoki érmes örül a világbajnoki érmest nevelő mester vállán. Danka Sándor és Berta Dani kettőse.
 
Úgyhogy ebben a fegyvernemben egy pécsi fiatalember, Danka Sándor tanítványa került az éremkapuba, és a francia Sreckivel szemben kellett belépnie rajta. Akinek édesapja, Eric Srecki a nyolcvanas-kilencvenes évek meghatározó párbajtőrözője volt, olimpai és világbajnokságokat nyert. És minden valószínűség szerint a legritkább esetben kapott olyan méretes zakót, mint most az édesapja. Berta Dani ugyanis korosztályos klasszismegoldások sorát felvonultatva pillanatnyi esélyt sem hagyott a franciának. 8:1-re azonnal elhúzott, és ettől kezdve csak az volt a kérdés, mekkora különbséggel nyer a magyar.
 
A vége 15:6 lett, ami azt jelentette, hogy begyűjtöttük a nap második, a világbajnokság hatodik érmét, túlszárnyalva ezzel a tavalyi és a tavalyelőtti magyar vb-szereplést! Reméltük, hogy ezzel még nem ért véget számunkra és nem is ért. Először Bohus Réka lépett pástra az izraelli Tallal szemben. Végig kiélezett volt az asszó, ugyanakkor folyamatosan nálunk volt az előny egy-két tussal. Csakhogy az izreaeli nem adta fel, miért is tette volna. A hajrában egyenlített, és az utolsó másodpercekben a döntést a hölgyek a hosszabbításra hagyták. Ott pedig Réka egy pazar parád riposzttal bevitte a döntőt érő tust! Következett rögtön utána Berta Dani. Azt hittük, a japán Jamada nem jelenthet gondot a számára, hiszen egész nap fantasztikusan vívott a pécsi fiú. Pláne így gondoltuk az első három perc után, amikoris 8:4 volt ide az állás. Csakhogy a szünet után jelentős fordulat következett, 11:9-re már a japán vezetett. Nem segített az újabb szünet sem, már 14:10 volt az ázsiai előnye, amikor ismét Berta következett. Három találattal 14:13-ra feljött, de utána megint a japán talált, ezzel bronzérmet nyert Berta Dani. Igaz, azt még akkor nem tudhattuk, hogy a későbbi világbajnoktól kapott ki, aki ráadásul kiütéssel, 15:2-re nyerte az aranycsatát…
 
Maradt viszont még egy aranyesély – Bohus Rékának köszönhetően. A döntőben a jól ismert észt Lehis következett – aki ezen a napon Felker Adrit búcsúztatta. Izgalmas, fej-fej melletti finálét láthattunk, melyben azért többnyire nálunk volt az előny, de sosem többel, mint két tussal. Így jutottunk el az utolsó három percre, 11:9-es magyar előnyhöz. Ekkor viszont kétszer az észt talált, majd két dublé és egy újabb Lehis tust következett – 14:13 oda. Réka azonban egyenlteni tudott, így egyetlen találat döntött a világbajnoki aranyéremről! Ezt azonban egy újabb kötés szúrással Lehis adta, így aztán egy fantasztikus arany helyett egy csodálatos ezüstnek örülhettünk… Legalábbis mi, Réka ugyanis az asszó után érthetően még inkább a könnycseppjeivel volt elfoglalva. A dobogón viszont már mosolygott, volt is oka rá.
 
Le a kalappal párbajtőrözőink előtt, a világbajnokság valamennyi egyéni számában nyertek érmet, egyelőre javarészt nekik köszönhető, hogy a magyar küldöttség egy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel az éremtáblázat élmezőnyében szerepel! Valemnnyi versenyzőnek, mestereiknek, a válogatott edzőknek és a nevelőedzőknek egyaránt gratulálunk!
 
Megkezdték versenyüket a junior vb utolsó két egyéni számának, a női kard és a férfi tőr viadal résztvevői. Előbbi versenyszámban az esélyesnek számító Márton Anna és László Luca gond nélkül jutott be a legjobb 32 közé, ugyanez sajnos nem sikerült a kadet korú Záhonyi Petrának. Férfi tőrben a 32 közé kerülésért Dósa Dani nagy skalpot szerzett, az orosz Degtyarevet búcsúztatta. Klubtársa, Mátyás Bálint is követte példáját, biztosan győzött, ugyanakkor a jeruzsálemi Eb-bronzérmes Németh András nem bírt a fehérorosz Lahunouval, és ez azért kicsit keserűbbé tette a fegyvernem napját.
 
Eredmények. Junior női párbajtőr világbajnokság, 128 induló. A legjobb 32 között: Felker-Beach (kanadai) 11:10, Kun-Sirico (amerikai) 12:15, Bohus-Krapina (orosz) 15:12.
Nyolcaddöntő: Felker-Lehis (észt) 5:7, Bohus-Tataran (román) 15:8.
Negyeddöntő: Bohus-Kuzmenkova (orosz) 15:13.
Elődöntő: Bohus-Tal (izraeli) 14:13.
Döntő: Lehis-Bohus 15:14.
Végeredmény: 1. Lehis (észt), 2. Bohus Réka, 3. Marzani (olasz) és Tal (izraeli), …10. Felker Adrienn, …17. Kun Anna.
 
Junior férfi párbajtőr világbajnokság, 175 induló. A legjobb 32 között: Berta-Ma (koreai) 15:12, Bányai-Giannotte (luxemburgi) 15:9.
Nyolcaddöntő: Berta-Adajkin (kazah) 15:5, Bányai-Sun (kínai) 13:15.
Negyeddöntő: Berta-Srecki (francia) 15:6.
Elődöntő: Berta-Jamada (japán) 13:15.
Végeredmény: 1. Jamada (japán), 2. Jung (koreai), 3. Berta Dániel és Yoo (amerikai), …71. Cho Taeun Sándor.
 
Junior férfi tőr világbajnokság, 135 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 5 győzelem/1 vereség, Dósa Dániel 4/2, Mátyás Bálint 3/2.
A 64 közé jutásért: Dósa-McGregor (dél-afrikai) 15:4, Mátyás-Sitovs (lett) 15:6.
A 32 közé jutásért: Németh-Lahunou (fehérorosz) 11:15, Dósa-Degtyarev (orosz) 15:11, Mátyás-Abuzeid (egyiptomi) 15:10.
Szerdán a 32 között: Dósa-Ingargiola (olasz), Mátyás-Saito (japán).
 

Junior női kard világbajnokság, 94 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 5 győzelem/1 vereség, László Luca 5/1, Záhonyi Petra 3/3. 

A 32 közé jutásért: Márton-Ndao (szenegáli) 15:2, László-Kose (török) 15:9, Záhonyi-Perez (spanyol) 8:15.

Szerdán a 32 között: Márton-Freudenberger (német), László-Russo (amerikai).

2014. április 08.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események