Boldog születésnapot, Dömölky Lídia és Nébald György!

márc 9, 2016 | Archív

Március 9-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Sákovicsné Dömölky Lídia és hatvanadik születésnapját Néband György! Mindketten olimpiai és világbajnokok, a magyar vívás

Március 9-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Sákovicsné Dömölky Lídia és hatvanadik születésnapját Néband György! Mindketten olimpiai és világbajnokok, a magyar vívás kimagasló egyéniségei. A Magyar Vívó Szövetség ez úton is kíván mindkettejüknek jó egészséget és nagyon boldog születésnapot!

Március 9-e aranybetűs dátuma a magyar vívásnak. Két kimagasló egyéniség, csodálatos vívó és nagyszerű ember született ezen a napon. Sákovicsné Dömölky Lídia nyolcvan, Nébald György pedig hatvan esztendős!

Gondolhatnánk, hogy gyakorlatilag lehetetlen egy köszöntőben érdemben gratulálni e két klasszisnak. Lehetetlenek azonban nincsenek, és két páratlan klasszisunknak éppen káprázatos pályafutása okán lehet és kell együtt is köszönteni őket – ha már húsz esztendő különbséggel ugyanazon a napon jöttek a világra. 

Szülinaposok

Lidi néni és Gyuri egyaránt három olimpiai érmet és kilenc világbajnoki érmet nyert! 

Mindketten csapatban olimpiai bajnokok (1964, illetve 1988), és három ötkarikás játékokon gyújtötték be három érmüket (Róma, Tokio, Mexikó, illetve Moszkva, Szöul, Barcelona).

Mindketten egyéni világbajnokok – és természetesen csapatban is aranyérmesek. Dömölky Lídia 1955-ben, Rómában állhatott a dobogó tetejére. Apró különbség, hogy Nébald György két egyéni aranyat nyert, Barcelonában (1985) és Lyonban (1990). Ezzel ő az egyedüli élő magyar kardvívó, aki elmondhatja magáról, hogy kétszeres egyéni világbajnok!

Mindketten kilenc világbajnoki érmet nyertek, és mindkettejüknek akad arany-, ezüst és bronzérme is. Lidi néni 1955 és 67 között 4-4-1-es, Gyuri 1978 és 1991 között 5-3-1-es éremkollekcióval büszkélkedhet. Azaz még a csúcson eltöltött éveik száma is kísértetiesen megegyezik, pontosabban egyetlen esztendővel tér el. 

Még egy hasonlóság: első és utolsó világbajnoki érmük mindkettejüknek egy csapatarany. Lidi néni 55-ben, Rómában szerezte első vb-címét és 67-ben, Montrealban az utolsót. Gyuri pedig 78-ban Hamburgban és 91-ben Budapesten állhatott a dobogó tetejére. Az utána következő esztendőben, pályafutásuk utolsó esztendejében mindketten részt vettek egy olimpián (Mexikó, Barcelona), és bármilyen hihetetlen, mindketten csapat ezüstéremmel zárták kivételes karrierüket. 

Végül a legfontosabb: kimagasló sportemberek, kivételes emberek, akik a mai napig nem szakadtak el szeretett sportáguktól, ahol tudják, segítik a magyar vívást, és a versenyeken történő rendszeres jelenétükkel, szerepvállalásukkal rangot adnak eseményeinknek. 

Mindkettejüknek ez úton is nagyon boldog születésnapot kívánunk!

 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események